סוריה: צייד הרג נשר נדיר עם תג ישראלי
בסוריה נפוצו שמועות כי "נשר מרגל" ששלחו ישראל ורוסיה נורה למוות לאחר שעל גבו נמצא משדר מעקב, אך מסתבר כי צייד סורי שהבחין בנשר מקראי על גג ביתו ירה בו והרגו. גורמים בסוריה יצרו קשר עם כתובת הדוא"ל שהופיעה על תג הכנף של הנשר וגילו כי הגיע מישראל. "לא ירו בנשר המקראי כי הוא ישראלי", אומרים ברשות הטבע והגנים. "הסורים הביעו צער וכעס על הגורמים שירו בו"
בימים האחרונים נפוצו ברשתות החברתיות תמונות של אזרחים סורים המחזיקים בנשר מקראי שנורה למוות. בתחילה נטען כי העוף הדורס נתפס בגבול סוריה-טורקיה וחשוד בריגול, אך לאחר מכן התברר שהנשר חסר המזל נתפס באזור העיירה כפר שמס, שנמצא בפרבר הצפוני של העיר דרעא בדרום המדינה.
עם חשיפת התמונות בתקשורת הערבית הועלו כאמור סברות שונות, למשל שזהו נשר רוסי שנשלח לצפון דרעא כדי לאתר נקודות ציון להפצצות, או שמדובר בנשר ישראלי שנשלח לרגל אחרי הכוחות הרוסים שנפרסו לאחרונה בצפון דרעא במסגרת הסכם הפסקת האש בדרום-מערב המדינה.
הנשר נחת על גג בית של צייד סורי ונורה למוות
באתר האופוזיציה הסורי "זמאן אל-ווסל" הגיעו למסקנה אחרת לאחר שבדקו את הנושא. מוחמד מוראד, פעיל אופוזיציה סורי, מסר גרסה שונה לאתר: בשעות הבוקר המוקדמות ביום רביעי שעבר הבחין צייד להפתעתו בתנועות חשודות על גג ביתו. הוא עלה לגג, ראה את הנשר וירה בו למוות ברובה הציד שלו. על גב הדורס נמצא מכשיר מעקב ועל אחת מכנפיו הוצמד תג עם מספר זיהוי ובו כתובת דוא"ל ליצירת קשר.
על פי הדיווחים בתקשורת הערבית, לטענתו של מוראד, התברר שהנשר שייך לאוהד הצופה, "עובד במרכז מחקר ישראלי להגנה על נדידת העופות והאיזון הסביבתי בגולן". הדבר התגלה אחרי שנשלחה הודעה לכתובת הדואר האלקטרוני שנכתבה בתג שהוצמד לכנפו של הנשר - והתשובה הגיעה בתוך כמה שעות. כמו כן נטען שלמרות יצירת הקשר נקבר הנשר בסוריה.
לדברי אוהד הצופה, אקולוג העופות ברשות הטבע והגנים, מדובר בנשר צעיר שתויג בתג כנף בגמלא והוצמד אליו משדר מעקב לווייני במטרה להתחקות אחר מסלול התעופה של העוף הדורס, המצוי כיום בסכנת הכחדה בטבע.
"לא ירו בנשר המקראי כי הוא ישראלי. יורים בנשרים מסרביה, מבולגריה ומהבלקן שמגיעים למזרח התיכון", אומר הצופה בריאיון ל-ynet. "תופעת הירי במזרח התיכון היא נפוצה. הירי מתרחש לא רק בלבנון וסוריה, אלא גם בישראל. הפעם נחת הנשר בקרבת אנשים ונורה למוות".
"הסורים הביעו צער וכעס על הגורמים שירו בו"
בתג הכנף מצוינים מספר ואות באנגלית. לדברי הצופה, לא היו פרטים המזוהים עם גורמי מחקר בישראל, לא על תג הכנף ולא על מכשיר המעקב שהוצמד לגבו של הנשר. לאחר שהגורמים בסוריה שלחו מייל לכתובת של הצופה ונוצר ביניהם קשר, הופץ בסוריה המידע כי הנשר הגיע מישראל.
הנשרים המקראיים, דורסים גדולים המצויים בסכנת הכחדה חמורה בישראל, סובלים מירידה במספרם בטבע המקומי בשנים האחרונות עקב הרעלות, ירי והתחשמלויות. מספרם מונה כיום בישראל כ-180 פרטים - לעומת 460 ב-2003.
כדי לגלות לאן עפים הנשרים והיכן הם מוצאים את מזונם, החל לפני כשש שנים מחקר על אוכלוסיית הנשרים המקומית. משתתפים בו חוקרי המעבדה לאקולוגיה של תנועה באוניברסיטה העברית בירושלים, בשיתוף עם אנשי רשות הטבע והגנים.
במסגרת הפרויקט הוצמדו עשרות משדרי GPS לנשרים מקראיים, כדי לעקוב אחרי מסלולי התנועה ודפוסי הפעילות שלהם בטבע. היתרון הטכנולוגי של המשדרים הוא שהם מספקים מיקום מדויק של הנשר בכל כמה דקות, ומצוידים במדי תאוצה המאפשרים לחוקרים לפענח את התנהגות הדורסים הגדולים. כך ניתן לדעת אם הנשר עמד, הלך, דאה, עף בטפיחות כנף או היה עסוק באכילה בכל מקום לאורך מסלול תנועתו.
"המקרה אינו שונה מעשרות ואלפי מקרים שבהם יורים בעופות וחיות בר במזרח התיכון, רק שהפעם אנחנו מזוהים עם הנשר", מחדד הצופה. "הנשר הזה יכול היה להיות מארמניה או בולגריה. לא מדובר בנשר שקינן בישראל או בקע בישראל, אלא נלכד למטרות מעקב, טופל והושב לטבע. אנחנו לוכדים בישראל מדי שנה כ-200 נשרים למטרות תיוג ומעקב. חלק גדול מהם מגיעים מארצות אחרות".
תופעת הציד של ציפורי שיר ועופות דורסים גובה מחיר כבד מבעלי הכנף. מיליוני ציפורים חולפות במהלך עונות הנדידה, ורבות מהן נורות למוות. מרבית הציפורים האלה אינן מיועדות למאכל, אלא ניצודות מטעמים אחרים; חלק מהציידים נוהגים לפחלץ את העופות הירויים לקישוט ביתם, ואחרים יורים בעופות בעיקר לשם ציד ספורטיבי או כדי לשפר את מיומנות הציד שלהם.
הצופה מסכם: "הופתעתי מהתגובות של הסורים שפנו אליי והביעו צער וכעס על הגורמים שירו בו. הם שיתפו מידע שנפגע נשר - לא שהנשר מרגל".