שתף קטע נבחר

צלב קרס יפהפה: להפוך גרפיטי נאצי לסמלי שלום

קבוצת אומני הרחוב PaintBack מסתובבת בברלין, מאתרת צלבי קרס על קירות - והופכת אותם לציורי אהבה: צעצועים, חתולים וזוגות חד מיניים

קבוצה של אומני רחוב בברלין הכריזה מלחמה על ציורי הגרפיטי הניאו-נאציים, והיא מקדישה את זמנה להפיכת צלבי קרס לציורים צבעוניים מלאי אהבה והומור המסמלים הכלה וקבלה של השונה.

 

הרשויות בגרמניה מדווחות שלאחרונה חלה עלייה חדה בפעילות של אנשי ימין קיצוני, והיא כוללת התרבות של הכתובות נגד מהגרים. אומני הרחוב החברים בקבוצת PaintBack משיבים מלחמה.

פעם זה היה צלב קרס. מיצירות PaintBack (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פעם זה היה צלב קרס. מיצירות PaintBack(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
"כאומני רחוב רצינו להעביר מסר: אתם מנצלים לרעה את הגרפיטי", אומר מייסד הקבוצה, איבו עומרי. "לגרפיטי אין שום קשר לגזענות – גרפיטי הוא דבר שסובב צבעים זוהרים ורקעים שונים".

 

עומרי, בן 37, הוא הבעלים של חנות המספקת צבעים לאומני רחוב ומפעיל גם את ארגון "The Cultural Heirs", שבו חברים צעירים ילידי גרמניה וצעירים שהם מהגרים או בני מהגרים. יחד הם מקיימים פעילויות כגון ברייקדנס, אומנות רחוב, החלקה בסקייטבורד ומוזיקת היפ הופ. "זו תרבות שעיצבה אותנו באופן חיובי ונותנת לצעירים אפשרות לבטא את עצמם בדרך יצירתית כך שהם לא יצטרכו להיפלט לרחוב", הוא אומר.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בבסיס האם של PaintBack, חדר שקירותיו מכוסים עטיפות של אלבומי ראפ, בני הנוער החברים בקבוצה מתאמנים בהפיכת צלבי קרס נאציים לציורים חדשים. הימין הקיצוני מצייר את צלבי הקרס כדי לגייס תמיכה ולהפחיד את בני המיעוטים, ואת צלבי הקרס האלה הופכים אומני הרחוב לשלל ציורים מעוררי השראה: ינשוף, יתוש, ארנב, קובייה הונגרית, שני גברים מתנשקים, חתול בחלון – ומה לא.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"לא קשה למצוא רעיון", אומר קלמנס רייכלט, בן 17. "אני אוהב את זה כי אני חושב שצלבי קרס לא שייכים לברלין – זו עיר הפתוחה לעולם ואני רוצה להגן על הרעיון הזה".

 

הפרויקט החל כשתושב ברלין נכנס לחנותו של עומרי כדי לקנות פחיות צבע. "הוא לא נראה כמו אומן גרפיטי אז שאלתי אותו בשביל מה הוא צריך אותן, והוא השיב שהוא רוצה למחוק צלב קרס שרוסס בגן משחקים", מספר עומרי. "היינו די המומים שמישהו עשה את זה, במיוחד בשוננברג". מדובר באזור במערב ברלין שבו חיים גרמנים מהמעמד הבינוני, טורקים וערבים, ויש בו גם סצנת גייז תוססת.

 

הופעתו של צלב הקרס לא הייתה חד פעמית: עוד ועוד צלבי קרס הופיעו מאז בפארקים, בבנייני מגורים ובאתרים נוספים. נראה שגל המהגרים הגדול לגרמניה בשנת 2015 תרם לכך. הסוכנות הגרמנית למודיעין פנים דיווחה החודש שבשנת 2016 חלה עלייה של שבעה אחוזים במספר הפשעים שהמניע להם פוליטי. שליש מהפשעים האלה הוגדרו "עבירות תעמולה", כלומר פשעים הקשורים להפצת חומרים גזעניים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עומרי, שהוריו שלו ברחו מלבנון כפליטים כשאמו נשאה אותו ברחמה, מספר כי החליט להפוך את ההלם ואת חוסר האונים לפעולה בעזרת בני נוער שרצו להשאיר את חותמם שלהם בברלין. "צלבי הקרס האחרונים שראיתי היו לפני יותר מ-20 שנה, כך שהופעתם עכשיו היא דבר חדש ולא נעים", הוא אומר. "למרבה הצער רוח הזמן השתנתה בשנים האחרונות ואנחנו צריכים להסביר לבני נוער דברים שהתרחשו לפני זמן לא רב כל כך". כוונתו כמובן לשואה.

 

עכשיו שכנים מדווחים לאנשי הקבוצה על צלבי קרס שהם מגלים ברחוב. "זה לא קורה לעתים קרובות כל כך, אבל אפילו פעם אחת זה יותר מדי", אומר עומרי. להערכתו, מאז מאי 2016 הפכה הקבוצה כ-20 צלבי קרס לציורים חינניים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בגרמניה הצגת צלבי קרס וסמלים נאציים אחרים היא עבירה על החוק, אבל לעתים דווקא מי שנלחם בה משלם את המחיר: הפעילה המפורסמת ביותר בגרמניה נגד גרפיטי של הימין הקיצוני, אירמלה מנסה-שרם בת ה-71, הורשעה באוקטובר בבית משפט בברלין בריסוס כתובת גרפיטי כדי לכסות ציור פוגעני. רק לפני שבועות אחדים נמחקו האישומים נגדה.

 

עומרי מספר כי הוא מעריץ אותה, אבל אינו יכול להרשות לעצמו שהנערים שהוא מפעיל יסתבכו עם המשטרה. הוא מדגיש כי חשוב לקבל אישור מבעל הנכס.

 

כעת, הודות לקמפיין ברשתות החברתיות, התפשט הפרויקט לערים נוספות בגרמניה. תמונות עם ההשטאג #PaintBack מתפרסמות באינסטגרם, בפייסבוק ובטוויטר, וסרטון וידאו של פעילי הקבוצה זכה ליותר מ-100 אלף צפיות ביוטיוב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"לגרפיטי אין קשר לגזענות"
צילום: AFP
מומלצים