שתף קטע נבחר

 

"רוצות שלום, כולנו סבלנו": מחנה הקיץ של הישראליות והפלסטיניות בארה"ב

מאז 2003 ביקרו מאות נערות פלסטיניות וישראליות בגילאי 17-15 במחנה קיץ בסנטה פה שבניו מקסיקו. במשך שלושה שבועות יוצרות הנערות חוויות משותפות וזוכות לשמוע ולהכיר גם את הצד השונה. "אולי לא נפתור כאן את הסכסוך, אבל אנחנו בונות אמון - ועם זה אפשר לעבוד"

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אחרי שלושה שבועות בלב הטבע האמריקני - עדן וקנין הישראלית ולאמה חאלד דבש הפלסטינית בלתי ניתנות להפרדה. שתי הנערות שכנראה לא היו מכירות אחת את השנייה בנסיבות אחרות, מצאו זו את זו במרחק של 11 אלף קילומטרים מהבית של שתיהן - ולמדו להכיר את הצד השני בסכסוך של ישראל עם הפלסטינים.

 

"בישראל, אם רואים מישהי עם חיג'אב - אפשר בקלות לחשוב שהיא מחבלת. וזה לא נכון", אמרה עדן לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "עכשיו אני יודעת שאני אפעל לשינוי, ואם מישהו יגיד משהו רע על ערבים, אני אגן עליהם". "למדנו להכיר טוב אחת את השנייה", הוסיפה לאמה. "גילינו כל כך הרבה דברים שבעבר לא יכולנו אפילו לדמיין, ועכשיו אנחנו באמת חברות טובות".

"למדנו להכיר אחת את השנייה". לאמה ועדן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"למדנו להכיר אחת את השנייה". לאמה ועדן(צילום: AFP)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מאז 2003  מתארחות בכל קיץ עשרות נערות ישראליות ופלסטינית בנות 17-15 במחנה "יצירתיות למען השלום" בסנטה פה שבניו מקסיקו. הנערות מתגוררות ביחד, מבשלות יחד, ויוצרות חוויות משותפות. "אלה הדברים הקטנים שמקדמים את השלום", אמרה לונה סובל. "זה לא כמו מתמטיקה. אין פתרון אחד שיהיה מקובל על כולם, אבל יש לנו דבר אחד משותף - וזה שאנחנו רוצות שלום".

 

מטרתו של המחנה, שממומן על ידי עמותות פרטיות והסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי, היא לשבור את המחסומים וליצור אמון בין הנערות. מנהלת המחנה ב-11 השנים האחרונות, דיטי אינדיק, אמרה כי "הכול תלוי בנערות, ואני מאמינה בכל לבי שהן מסוגלות לקדם את רעיון השלום. זה חשוב שהן יהיו חזקות ויתמידו בחתירה לשלום למרות שהמצב היום לא טוב. אנחנו רוצים שהן יצאו לעולם וייקחו יוזמה כדי לשנות את המצב".

 

"אני מבינה שכולנו סבלנו", סיפרה ליזה מסרי, נערה פלסטינית שמתגוררת בשכם ומשתתפת בתוכנית. "אני מבינה אותם, אני מבינה את הסיפורים שלהם, אבל זה עדיין לא אומר שאני צריכה לגמרי לשנות פרספקטיבה ושהם לא עושים משהו לא בסדר למדינה שלי. אולי אנחנו לא פותרים את הסכסוך כאן, אבל זה תהליך ארוך, וזה קשור לאמון. כל עוד יש לנו אמון אחד בשני, הרבה דברים יכולים לקרות".

 

הארגון האמריקני עורך מפגשים בין אמהות ונערות פלסטיניות וישראליות גם בארץ, ומציע תוכניות מנהיגות מקומיות, ומפגשים עם בני נוער אמריקנים.

 

"אנחנו מלמדים את הנשים הצעירות שלנו ששני הצדדים צודקים וטועים", סיכמה אינדיק. "העבודה של הצעירות היא לא רק לדון בפוליטיקה ולהתרשם מההיסטוריה, אלא להבין טוב יותר את הצד השני ולמצוא קרקע משותפת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנערות יחדיו במחנה הקיץ
צילום: AFP
מומלצים