"יותר אנשים זקוקים לסטטינים - ולא מקבלים אותם"
חוקרים בבריטניה מצאו כי מרבית המבוגרים מגיל 60 ומעלה זקוקים לסטטינים, וכי אם הם אכן היו ניתנים על פי ההמלצות, היו נחסכים עשרות אלפי מקרי מוות. מומחה ישראלי: "אין סיבה לפאניקה ולא נתחיל לחלק סטטינים ברחוב"
מעט מדי אנשים נוטלים סטטינים להורדת כולסטרול: זו השורה התחתונה במחקר חדש שנערך בבריטניה ומצא כי רבים מאלה שזקוקים לתרופה אינם נוטלים אותה ומצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב ושבץ מוחי.
החוקרים מצאו כי מעל כשליש מבני 30 עד 84 צריכים לקבל סטטינים, וכי כמעט כל הגברים מעל גיל 60 והנשים מעל גיל 75 צריכים לקבל מרשם לתרופה. מומחה ישראלי אומר מנגד כי אין סיבה לפאניקה, וכי אלה שאינם בקבוצות סיכון אינם צריכים סטטינים באופן "אוטומטי".
קראו גם:
סטטינים לאנשים בריאים: מזיק יותר ממועיל?
אספירין לאנשים בריאים? סיכונים ותופעות לוואי למה לא כדאי שתקראו מהן תופעות הלוואי של סטטיניםבמחקר החדש שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice בדקו את ההתוויות למתן כולסטרול שנקבעו על ידי המכון הבריטי לאיכות רפואית בשנת 2014. הנחיות אלה קבעו כי יש לתת את התרופה לכל אדם הסובל מיותר מ-10% סיכון ללקות במחלת לב וכלי דם בתוך 10 שנים. ביניהם נמצאים אלה הסובלים מיתר לחץ דם גבוה, סוכרת לא מאוזנת, השמנת יתר חולנית ורמות גבוהות של שומנים בדם.
החוקרים חישבו ומצאו כי על פי הנחיות אלה, 11.8 מיליון תושבי בריטניה בגילאי 30-84, ובהם כמעט כל הגברים בני 60 ומעלה וכל הנשים בנות 75 ומעלה – זקוקים לטיפול בסטטינים. מתוכם, 9.8 מיליון זקוקים לסטטינים כטיפול מונע לרמות גבוהות של כולסטרול, והיתר זקוקים לתרופה להורדת הכולסטרול הגבוה הקיים כבר בדמם.
בחלוקה לגילאים נמצא כי בקרב בני ובנות 30-44, זקוקים לסטטינים 4% מהגברים ו-2% מהנשים. בגילאי 45 עד 59, המספר קופץ ל-33% מהגברים ו-10% מהנשים. בגילאי 60 עד 74, 95% מהגברים ו-66% מהנשים זקוקים לתרופה, ובגילאי 74 עד 84, זקוקים לתרופה 100% מהגברים והנשים.
החוקרים מצאו עוד כי אם היו הסטטינים ניתנים על פי ההנחיות הנדרשות, היו נמנעים 290 אלף מקרי מוות, מאז הופצו ההנחיות לראשונה בשנת 2014.
ההנחיות האחרונות: סטטינים גם בערכי כולסטרול תקינים
הכולסטרול נמצא למעשה בכל תא ותא בגופנו, אך רמות גבוהות מדי של כולסטרול הפכו לאחד מגורמי התמותה העיקריים בעולם המערבי. רמות גבוהות של כולסטרול שוקעות בדפנות כלי הדם וגורמות לתהליך דלקתי, החוסם את כלי הדם ומביא להתקף לב, לשבץ מוחי, להיווצרות כבד שומני ולמחלות רבות נוספות.
על פי ההערכות, עשרות אלפי אנשים בישראל סובלים מערכים גבוהים של כולסטרול. לפני מספר שנים פורסמו המלצות חדשות של איגודי רופאים בישראל באשר לרמת הכולסטרול "הרע" בדם. לפי ההמלצות, ערכי המטרה עבור אוכלוסייה הנמצאת בסיכון (אנשים שעברו אירוע לבבי או מוחי, חולי סוכרת או מי שסובלים מטרשת עורקים) יעמדו על 80 מיליגרם לדציליטר.
לפני כשלוש שנים פורסמו ההנחיות החדשות של איגוד הלב האמריקני, לפיהן טיפול מונע בסטטינים להורדת כולסטרול יינתן מעתה לכל אלה המצויים בקבוצות סיכון למחלת לב, גם אם אינם סובלים מכולסטרול גבוה.
על פי הנחיות אלה, יש להתחיל מיד בסטיפול בסטטינים אצל חולי סוכרת, חולי לב ואנשים בסיכון גבוה למחלת לב, גם אם למטופל ערכי כולסטרול תקינים. בישראל החליטו שלא ליישם את ההמלצות האמריקניות החדשות בשלב זה
"אין סיבה להיכנס לפאניקה ואין כוונה להתחיל עכשיו סטטינים ברחוב", אומר הפרופ' אבישי אליס, מנהל מחלקה פנימית ג' וחוקר הפרעות בשומני הדם בבית החולים בילינסון, "הסיכוי שאדם בשנות השלושים לחייו יסבול מרמות גבוהות של כולסטרול שמצריכות סטטינים הוא אפסי, אבל אין ספק שעם הגיל עולה גם הסיכון".
"אנחנו ממליצים לכל אדם מגיל 21 לגשת לרופא לבדיקת כולסטרול ראשונית. אצל ילדים ובני נוער מומלץ לגשת לרופא הילדים ולהיוועץ במקרה שבו יש במשפחה הפרעות בשומני הדם או שכיחות גבוהה של מחלות לב. בשאר המקרים, די בבדיקת שומנים בדם אחרי הצבא, ואחרי גיל 40 כל חמש שנים".