למה תינוקות בוכים דווקא בטיסה - ואיך להרגיע אותם?
אחד הסימנים האופייניים להמראה או נחיתה של טיסה הוא בכי של תינוקות. מה גורם להם לבכות כל כך ואיך אפשר למנוע את זה?
זו אחת התופעות המוכרות בטיסה: לתהליך ההמראה או הנחיתה מתלווה בכי עז של תינוקות. אבל באמצעים פשוטים אפשר להקל עליהם את הסבל.
העלייה לגובה בטיסה עושה שמות בגוף האדם בשל הסביבה הקיצונית שבה שוהה המטוס. מרבית הטיסות הבין יבשתיות נעות בסביבות ה-33 אלף רגל ומעלה (כ-10 קילומטרים). כבר עם העלייה לגובה 18 אלף רגל, מתרחשת צניחה של 50% בלחץ האטמוספרי.
בעוד לחץ כדור הארץ הוא 1 אטמוספירה (760 מילימטר כספית), ב-18 אלף רגל, יימצא המטוס בחצי אטמוספרה. עם הירידה בלחץ, חלות שתי תופעות מרכזיות: האחת - ירידה בריכוז החמצן, והשנייה - התפשטות גזים. שתי התופעות הללו גורמות למרבית הבעיות הגופניות במהלך הטיסה
מה גורם לתינוקות לבכות כל כך? לא, אין זו בהלה מרעש המנוע. הסיבה לכך היא שינויי הלחצים: העלייה לגבהים גורמת להתפשטות גזים בגוף, בין היתר גם במערכת השמע. אצל בני האדם קיימת תעלה בשם אוסטאכיוס, המחברת בין חלל הפה לאוזן ומטרתה לאזן בין הלחצים שבאוזן.
שינויי הלחצים במהלך ההמראה ויותר בעת הנחיתה, גורמים ללחץ מוגבר על עור התוף. אצל תינוקות תעלת אוסטאכיוס שאמורה לאזן בין הלחצים הללו היא קצרה וצרה יותר ואינה משחררת בצורה יעילה את הלחץ המצטבר על עור התוף. התוצאה היא כאבי אוזניים עזים.
אז מה אפשר לעשות? הדרך להפחית את הכאב היא באמצעות לעיסה או מציצה שיעזרו להקל על לחצי האוויר. ילדים גדולים ומבוגרים יכולים ללעוס מסטיק או פשוט לפמפם: אוטמים את הנחיריים ונושפים בלחץ דרך האף.
לתינוקות ופעוטות אפשר לנסות ולתת מוצץ או להאכיל בפורמולה או הנקה. אפקט המציצה ישחרר את הלחץ הכלוא בתעלת האוזן הצרה, וגם ישחרר אנדורפינים, מעבירים כימיים הידועים ביכולתם לשכך כאבים.
בנוסף, תוכלו לנסות ולטפטף טיפות "אוטידין" לאוזניים, הפועלים לשיכוך הכאבים המקומיים באיזור. תוכלו גם לנסות ולתת תרופה לשיכוך כאבים כמו פרצטאמול (אקמול, נובימול, דקסמול) עד כל 4 שעות, ונורופן או אדוויל עד כל 8 שעות.