שתף קטע נבחר

 

הנשיא רצה - וקיבל: הסנאט בוטל והדגל ישונה

נשיא מאוריטניה מוחמד ולד עבד אל-עזיז יזם שינויים בחוקה, אך כשלא הצליח להעביר אותם בבית העליון של הפרלמנט הוא עקף את המחוקקים והלך למשאל עם. האופוזיציה החרימה והנשיא השיג רוב - וביטל את הסנאט "הסורר"

אזרחי מאוריטניה הצביעו במשאל על בעד ביטול הבית העליון של הפרלמנט (הסנאט) ובעד שינוי הדגל הלאומי. כך הכריזה היום (יום א') ועדת הבחירות המקומית. מדובר בניצחון גדול לנשיא מוחמד ולד עבד אל-עזיז שיזם את משאל העם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הנשיא עבד אל-עזיז יזם את משאל העם לאחר שהשינויים שהציע זכו להתנגדות בתוך הפרלמנט המקומי ולא עברו בהצבעה בחודש מרס. שיעור ההצבעה במשאל שנערך ביום שבת היה נמוך ועמד על 53.73 אחוזים משום שהאופוזיציה החרימה את ההצבעה במחאה על הניסיון של הנשיא לעקוף אותה. אל האופוזיציה חברו דמויות פוליטיות מזרמים שונים במדינה, כולל שמרנים-דתיים וכן פעילים נגד עבדות.

 

הנשיא מוחמד ולד עבד אל-עזיז מצביע בקלפי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא מוחמד ולד עבד אל-עזיז מצביע בקלפי(צילום: AFP)

בחודש מרס דחו המחוקקים בסנאט את יוזמות הנשיא ()
בחודש מרס דחו המחוקקים בסנאט את יוזמות הנשיא

לדגל מאוריטניה הנוכחי יתווספו שני פסים אדומים בחלקו העליון ובחלקו התחתון כדי לסמל את הדם ששפכו מאוריטנים למען המדינה שלהם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
לדגל מאוריטניה הנוכחי יתווספו שני פסים אדומים בחלקו העליון ובחלקו התחתון כדי לסמל את הדם ששפכו מאוריטנים למען המדינה שלהם(צילום: Shutterstock)

כ-1.4 מיליון מאוריטנים היו בעלי זכות הצבעה במשאל העם. 85 אחוזים מהמצביעים במשאל תמכו בשינויים שהציע הנשיא המאוריטני. אנשי האופוזיציה ערכו מסיבת עיתונאים שבה גינו את "הפארסה האלקטורלית שפתחה את הדרך להונאה באוויר הפתוח" והוסיפו שהעם במאוריטניה "דחה בבירור את השינויים בחוקה". הם גם אמרו שלא יכירו בתוצאות משאל העם ושהזהירו מבעוד מועד שהממשלה תזייף את הבחירות.

 

בעיר הבירה: 36% הצבעה, באזורים הכפריים: כ-80% הצבעה

הנושא השנוי ביותר במחלוקת סביב ההצבעה במשאל העם, בהתחשב בעובדה שרק מפלגת אופוזיציה אחת ניהלה קמפיין להצביע "לא" לשינויים שהציע הנשיא ואילו יתר המפלגות החרימו את הקמפיין וההצבעה ביחד עם ארגונים אזרחיים, היה שיעור ההצבעה.

 

שיעור ההצבעה בעיר הבירה נואקשוט עמד על 36 אחוזים בלבד, אולם באזורים הכפריים המרוחקים במערב מאוריאניה נרשם שיעור גבוה בהרבה שבכמה מקומות עמד על 80 אחוזים. כך לפי נתוני ועדת הבחירות המקומית.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
תנועת החרם ערכה כמה הפגנות מחאה שבהן השתתפו אלפי בני אדם, אולם בכמה מקרים כוחות הביטחון מנעו ממנה לקיים מחאה. ביום חמישי האחרון, למשל, ביטלו כוחות הביטחון כמה עצרות מחאה מתוכננות בסמוך לבירה, פיזרו מפגינים בגז מדמיע והכו אותם באלות.

 

"מנהיגי מחאה הוכו ונעצרו"

נציבות האו"ם לזכויות אדם מסרה ביום חמישי ש"מנהיגי מחאה הוכו וכמה מהם נעצרו" במהלך עצרות בחירות בשבועות האחרונים. הארגון הבינלאומי קרא לממשלת מאוריטניה להבטיח בחירות הוגנות ומהימנות.

 

ארגוני האופוזיציה שהתנגדו למשאל העם אמרו שהם חוששים שלמרות טענות הנשיא עבד אל-עזיז, הוא מכין את הקרקע לרוץ לכהונה שלישית בתפקיד אף שהחוקה אוסרת זאת. עבד אל-עזיז עלה לשלטון במאוריטניה ב-2008 בהפיכה צבאית, נבחר לנשיא ב-2009 ונבחר לכהונה שנייה ב-2014. הוא נחשב לבעל ברית מרכזי של המערב באזור במלחמה בארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עבד אל-עזיז דחה את הטענות נגדו ואמר ביום שבת ש"בעוד שנתיים או אפילו עשר שנים, מתוכננים שינויים אחרים לחוקה כדי להתאים את החוקה שלנו למציאות".

 

ההצעה לשנות את החוקה, שנכנסה לתוקף ב-1991, נדחתה כאמור בהצבעה בסנאט בחודש מרס. הנשיא עבד אל-עזיז לא אהב בלשון המעטה את ההצבעה של המחוקקים והחליט לעקוף אותם וללכת למשאל עם כדי לבצע את השינויים הנדרשים להבנתו.

 

ביחד עם ביטול הסנאט, הצביעו המאוריטנים בעד ביצוע שינוי בדגל הלאומי. דגל מאוריטניה הוא ירוק וזהוב ועליו מצוירים ירח וכוכב כדי לסמל את היותה של המדינה חלק מאפריקה וכן את היותה מדינה מוסלמית. בהתאם לתיקון שאושר במשאל העם, הדגל החדש יהיה דומה בדיוק לדגל הנוכחי, עם שתי תוספות - שני פסים אדומים בחלקו העליון ובחלקו התחתון כדי לסמל את הדם ששפכו מאוריטנים למען המדינה שלהם במלחמתם נגד צרפת הקולוניאליסטית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא מאוריטניה עבד אל-עזיז
צילום: AFP
מומלצים