עוד לא הגיעה לתחתית: טבע התרסקה ב-9.8% בוול סטריט
חברת הפארמה השלימה ירידה של מעל 40% מאז פרסום הדוחות הכספיים ביום חמישי שעבר; המניה ירדה מתחת ל-19 דולר, שפל של 14 שנה; מורגן סטנלי חתך את מחיר היעד לטבע ל-16 דולר בלבד
נעילה ירוקה בוול סטריט. דאו ג'ונס ו-S&P 500 עלו ב-0.1% ו-0.2%, בהתאמה, וקבעו שיא חדש. נאסד"ק טיפס ב-0.5%. מניית טבע המשיכה במסע דרומה - וננעלה במינוס 9.8%, למחיר של 18.6 דולר.
מניות מרכזיות
טבע הודיעה כי מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר את משאף התרסיס QVAR® RediHaler™. המשאף, המופעל באמצעות נשימה, מיועד למניעת התקפי אסטמה במטופלים בני 4 שנים ומעלה. המוצר צפוי להיות משווק בשתי דרגות חוזק, 40 מק"ג ו-80 מק"ג, ויהיה זמין למטופלים באמצעות מרשם במהלך הרבעון הראשון של 2018. בתגובה לפרסום, הירידות במניה מתמתנות וכעת היא נסחרת במינוס 2%.
מוקדם יותר היום, כלכלני מורגן סטנלי חתכו את מחיר היעד למניית החברה ל-16 דולר בלבד. מניית טבע סגרה את המסחר בוול סטריט ביום שישי האחרון במחיר של 20.6 דולר. משמעות הורדת מחיר היעד של מורגן סטנלי היא המלצה למכור את מניית חברת הפארמה. מחיר היעד של כלכלני מורגן סטנלי נמוך ב-22.3% ממחיר הסגירה של מניית טבע ביום שישי בארה"ב.
ברקע למסחר
האשראי הצרכני בארה"ב גדל ב-12.4 מיליאדר דולר ביוני, לשיא של 3.86 טריליון דולר. כך לפי נתוני הפדרל ריזרב. מדובר בהאטה לעומת מאי - אז גדל האשראי ב-18.3 מיליארד דולר (שיא של 6 חודשים). ברבעון השני גדל האשראי הצרכני ב-4.5% לעומת 5% ברבעון הראשון.
הבורסות באירופה חתמו את היום במגמה מעורבת: מדד דאקס הגרמני ירד ב-0.3%, מדד קאק הצרפתי עלה ב-0.2% ומדד פוטסי התחזק בשיער דומה.
בשבוע שעבר פורסמו נתוני המכירות לחודש אוגוסט של רכבים חדשים בשוק האמריקני. הנתונים הצביעו על חולשה בכל המגזרים כאשר סה"כ המכירות נפלו ב-7% בקצב שנתי. "שוק הרכב הוא רק סממן אחד לחולשה שאנו רואים לאורכו ולרוחבו של המשק האמריקני", טוען רן שמואלי מבית ההשקעות אלומות.
לדבריו, "הפד (הבנק המרכזי האמריקני) ששנים מסביר לנו כמה החלטות הן 'תלויות נתונים' מתעלם מנתונים המצביעים על התקררות המשק וממשיך עם הצגת קו נצי של צמצום כמותי על ידי העלאת ריבית וצמצום המאזן המנופח שלו".
שמואלי מוסיף כי בפד משדרים אי נוחות מרמת המחירים של הנכסים הפיננסיים וטוענים כי הם רואים "ניצנים של בועות", או לפחות מה שמכונה בפיהם "תמחור מלא של השווקים" (“Priced To Perfection” ), אך בפעולותיו הרשמיות נראה שהפד חושש מאוד להפתיע את המשקיעים ובכך לזעזע את השווקים.
ביום שישי האחרון פורסם דו"ח התעסוקה של חודש יולי שהראה שהמשק האמריקני ממשיך ליצור משרות בקצב מהיר. 209 אלף משרות נוצרו ביולי (לעומת צפי לתוספת של 180 אלף.
בפסגות מציינים כי החלק הפחות זוהר הוא היעדר הלחצים לעליה מהירה בשכר, וזאת למרות ששיעור האבטלה נמצא מתחת למה שבפד או ב-CBO מגדירים כשיעור האבטלה הטבעי (4.7%-4.6%).
"היעדר הלחצים לעליה מהירה בשכר עשויה להיות תוצאה של שני גורמים. הראשון הוא שבפד עדיין לא הפנימו שממש חם פה ושרמת האבטלה הטבעית נמוכה יותר מבעבר כך שהמשק עדיין לא במצב של תעסוקה מלאה. השני הוא שזה לא החום אלא הלחות ושגם אם שיעור האבטלה נמוך יותר מהרמה הטבעית, הלחצים לשכר לא מגיעים בשל סיבות מבניות כמו חוסר התאמה בין כישורי העובדים והצרכים של המעסיקים. להבחנה בין שני הגורמים המוזכרים לעיל יש משמעות אדירה מבחינת הפד. אם הגורם הראשון הוא זה שמשפיע יותר, זה רק עניין של זמן עד שהלחצים לעליה בשכר יגיעו. אם הגורם השני הוא המשפיע יותר, לא בטוח שלחצים אלו יגיעו בכלל".
ביפן פורסם שמדד מאזן המדדים המובילים (מדד הקובע את מצב החוסן הכלכלי הכללי במדינה) עלה לשיא של שנתיים בחודש יולי. לפי הפרסום, המדד עלה מעל המצופה במהלך החודש שחלף מרמת 104.6 נקודות לרמת 106.3 נק'. הצפי עמד על 106 נקודות.