קרב התרנגולים שמסעיר את ענף הכשרות
תרנגול מזן ברקל הביא למחלוקת עמוקה בעדה החרדית: האם מדובר בעוף כשר או שזו הכלאה של תרנגול עם עוף דורס מה שפוסל אותו לאכילה? הצצה לקרב ההלכה שמסתיר מאחוריו לא מעט אינטרסים כלכליים
גם אם אתם מקפידים על מצוות הכשרות קלה כחמורה, לא בטוח שאתם מכירים את תרנגול הברקל. הברקל, כפי שהוא מכונה ביידיש, או אפילו נזיר הברקל, מסעיר בימים האחרונים את פוסקי ההלכה ורבני הכשרות הבכירים.
כידוע, לכל חיה או בהמה שאנחנו אוכלים יש סימן כשרות - מפרסי פרסה, מעלות גרה וכד', ויש אפשרות לזהות איזה חיה למאכל ואיזה לא. זאת, לעומת עופות שאין בהם סימני כשרות. בנושא העופות נשענים בעיקר על המסורת - מה שנהוג היה לאכול מדורי דורות נחשב לכשר ומה שלא, כמו למשל עופות דורסים, נשאר מחוץ לצלחת היהודית.
בתקופה האחרונה, החליטה קבוצה של מחמירים בהלכה שהרבה מאוד עופות שאנחנו אוכלים עכשיו הם בעצם לא כשרים. הטיעון ההלכתי שלהם הוא שעופות אלה נולדו מהכלאה של עופות דורסים ועופות כשרים. ההתייחסות שלהם היא גם לעובדה שיש לא מעט התערבויות גנטיות בגידול עופות ונוצר פגם בגזע של אותו תרנגול מה שמעמיד בספק את נושא הכשרות שלו. חלק מחברי הקבוצה המחמירה אינם אוכלים עופות או ביצים כבר שנים, בעקבות החשש שלהם מעבירה על חוקי הכשרות.
מחכים לפסיקה מכריעה
כעת, הסוגיה עוד יותר בוערת - ייבואנים החלו להביא לארץ בהיקף גבוה יותר מבעבר את תרנגול הברקל, וחלק מהרבנים קמו ואמרו שהזן הזה הוא הכלאה של מינים שונים של עופות דורסים ולא דורסים וכי הכשרות שלו מוטלת בספק רב. חשוב לציין כי מעבר לעניין ההלכתי, שכולל לא מעט בדיקות ונסיונות של רבנים ושוחטים המנסים לראות האם הוא דומה לעופות המוכרים לנו, להכרעה בסוגיה יש משמעויות כלכליות נרחבות. בארץ יש עשרות אלפי עופות כאלה ופסיקה לכאן או לכאן תשפיע ישירות על הכיס של היבואנים והמשווקים. בשלב זה, יצאו פסקי הלכה סותרים בנושא כאשר אין ספק שנושאים של כשרות ואינטרסים כלכליים מתערבבים להם יחדיו.
על-פי הערכות של גורמים בעדה החרדית, בסופו של דבר תמצא הדרך להתיר את אכילת העופות הללו וכנראה יהיה רב מספיק בכיר שיפסוק כי מדובר בעוף כשר.