שתף קטע נבחר

 

הכנימה שמחסלת צברים, והחיפושית המקסיקנית שנלחמת בה

האצברית היא כנימה קטלנית שהגיעה לישראל מלבנון, וקוטלת שיחי צבר בזה אחר זה: היא מכסה את כל חלקי הצמח במעטה לבנבן עד שהוא מתייבש ומת. במכון וולקני ניסו לשסות באצברית את חיפושית פרת משה הידועה, אך היא נכשלה במשימה ובימים אלה יוצאות לקרב חיפושיות טורפות ממקסיקו. ויש גם נשק עתידי שטרם נעשה בו שימוש

נמשכת המלחמה באצברית, המאיימת להכחיד את צמחי הצבר. לאחרונה התגייסה למאמץ ההדברתי גם חיפושית שיובאה במיוחד ממקסיקו.

 

האצברית היא כנימה, מין פולש המתפשט בצפון הארץ. לישראל הגיעה כנימה זו ככל הנראה מלבנון, והיא מחסלת משוכות צבר בזו אחר זו. היא מכסה את כל חלקי הצבר במעטה לבנבן וממיתה את הרקמות שלו. הצברים הופכים לצהובים ולבסוף מתייבשים ומתים.

צמח צבר ועליו הכנימה הקטלנית (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
צמח צבר ועליו הכנימה הקטלנית(צילום: באדיבות מכון וולקני)

לאחרונה התפשטה הכנימה לגליל המערבי, ומשם היא צפויה להדרים לאורך כל שפלת החוף. למרות שהאצברית מצויה בארץ משנת 2013, חקלאים רבים אינם מודעים לבעיה, בייחוד בקרב המגזר הערבי. כדי לצמצם את התופעה, חוקרים במחלקה לאנטומולוגיה (חקר החרקים) במרכז וולקני שולחים אזהרות לחקלאים ולאזרחים בתקווה שינקטו בצעדים להציל את הצבר.

 

המלחמה באצברית מעלה הילוך

המאבק באצברית החל כבר בשנת 2014, כשאנשי מכון וולקני בשיתוף עם קק"ל החלו לפזר חיפושית פרת משה, הידועה בכינוייה "מושית". מקורה של חיפושית זו באוסטרליה והיא אוקלמה בישראל לפני עשרות שנים. 150 אלף חיפושיות גודלו במפעלי חברת ביו-בי שבשדה אליהו, אולם בסופו של דבר התברר כי החיפושיות הללו אינן יעילות במאבק נגד האצברית.

כך זה מתחיל (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
כך זה מתחיל(צילום: באדיבות מכון וולקני)

כך זה נמשך (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
כך זה נמשך(צילום: באדיבות מכון וולקני)

וכך זה נגמר (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
וכך זה נגמר(צילום: באדיבות מכון וולקני)
 

כעת בשנת 2017, החלו לפעול לפיזור חיפושיות טורפות ממקסיקו, בשם היפראספיס. משלוח החיפושיות ממקסיקו הגיע בישראל בסתיו 2016, וכמה עשרות מהן היו מאז ועד עתה בהסגר בשירותי הגנת הצומח בבית דגן. במעבדות בבית דגן נערכו ניסויים שונים כדי לוודא שהדיאטה של ההיפראספיס אכן מבוססת על הכנימה בלבד, וכדי לבדוק אילו השפעות עלולות להיות לחיפושית על מינים אחרים של צמחים ובעלי חיים. במעבדה גם החלו להרבות את החיפושיות כדי לייצר גדודי לוחמים ולוחמות, שבימים אלה יוצאים לקרב ההגנה על הצבר.

המושית המקסיקנית (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
המושית המקסיקנית(צילום: באדיבות מכון וולקני)
  

צוותי קק"ל ומכון וולקני יצאו בתקופה האחרונה ליישובי הצפון לחפש מקומות מתאימים לפיזור החיפושיות. בין היתר, שוחררו חיפושיות וזחלים ביישובים כורזים, כחל, חוקוק, ענבר ואמירים. ככל שאוכלוסיית החיפושיות תתבסס הן צפויות להתעופף ולהתפזר למקומות אחרים, וגם שם להציל את הצברים. כך ייווצר שיווי משקל בין אוכלוסיית הכנימות לחיפושיות, ושיחי הצבר ימשיכו להתקיים.

צמח צבר נגוע בכנימה הקטלנית (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
צמח צבר נגוע בכנימה הקטלנית(צילום: באדיבות מכון וולקני)
 

בשבוע שעבר פיזרו פרטים של החיפושית הטורפת במעיליא, לאחר שעד כה הם פוזרו רק בגליל המזרחי. זאת לאחר שאחד התושבים שם נקט יוזמה ופנה אל אנשי מכון וולקני. פרופ' צבי מנדל, חוקר במחלקה לאנטומולוגיה שבמכון וולקני, מספר כי "הנזק שם קשה, השתדלתי להסביר לכל אלה שפגשנו שם מה ניתן לעשות והאצתי בהם להפיץ את המידע. הפרסום חשוב".

 

נשק העתיד: זבוב טורף

במכון מחכים לקבל ממקסיקו אויב טבעי נוסף של האצברית, זבוב טורף. "האויבים הטבעיים של האצברית צריכים להיות מאוד ייחודיים כדי שהם לא יפנו לטרוף דברים אחרים שאנחנו לא רוצים שיטרפו", מסביר פרופ' מנדל. "התפוצה של הכנימה כיום היא באזור הגליל המערבי. אבל היא מתחילה לנוע דרומה. אנשים פשוט לא מבינים מה עומד להתרחש כי הם לא מספיק מודעים לנושא, ולכן צריך להתריע בפני הציבור".

 (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
(צילום: באדיבות מכון וולקני)

 (צילום: באדיבות מכון וולקני) (צילום: באדיבות מכון וולקני)
(צילום: באדיבות מכון וולקני)
 

אז מה ניתן לעשות כדי למנוע את התפשטות האצברית עד שהחיפושיות יעשו את העבודה שלהן? "ניתן להקל ולמנוע את הקטילה עד שהאויב הטבעי יפתח אוכלוסיות גדולות. במקומות בהם יש מים ניתן לשטוף את הכנימה. אפשר לקחת מטאטא ולטאטא את המושבות הראשונות של הכנימה. זה לא מוחק את הכנימה אבל מקל על הצבר עד שהאויב הטבעי יגיע. אפשר גם להשתמש בתכשירים שונים. זה לא רצוי אבל אפשרי".


פורסם לראשונה 10/08/2017 19:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מכון וולקני
צבר שנפגע מהאצברית
צילום: באדיבות מכון וולקני
מומלצים