שתף קטע נבחר
 

עולים על הגג: רעפים בחזית הטכנולוגיה

רעפים הם לא רק מהגג האדום של הבית הכפרי הקטן אלא גם המוצר הנקי, המודרני, המעודכן שמייצרים באקרשטיין כבר שנים רבות

אחד הסמלים הוויזואליים המובהקים לנוסטלגיה ישראלית, שמזכירה לנו מי היינו - או חשבנו שהיינו, מגולמת במראה בית קטן שמעליו מתנוסס גג רעפים. רוצים דוגמה? מותג גדול המציא את הסלוגן "הגבינה עם הבית" וזה רוקם לכולנו תמונה של בית קטן וגג רעפים, אולי הדימוי הכי רחוק מהבית שכולנו שואפים אליו אבל הכי קרוב לדימוי שלנו בעיניי עצמנו - צנועים, ראשוניים.

 

מאחורי הסמל עומדת בכל זאת מציאות קיימת, שראשיתה אמנם בימי טרום המדינה, בהתיישבות הכפרית אבל המשכה קיבל תפניות שונות ומשונות.

 

גג עם היסטוריה רחוקה

גג הרעפים הגיע אל הבניה בארץ מאירופה. במבנהו האירופי הוא עדיין משופע יותר, באזורים מרובי גשם ושלג. שיפועי הגג גורם למשקעים להחליק ובכך מתאפשר ניקוז יעיל של המים, ומבנה הרעפים המשולב מונע את חדירתם לתוך המבנה. יתרונו של הגג האירופי, שאוגר בתוכו את החום ומשחרר אותו אט אט אל תוך המבנה, מתאים פחות לאקלים המקומי שלנו.

 

באזור אגן הים התיכון והמזרח התיכון נהוג היה לבנות בתים שטוחי גג והיתה לכך סיבה פרקטית - שטח הגג השטוח קטן יותר ואוגר פחות חום ואת הגג השטוח ניתן לנצל להתאווררות בלילות הקיץ הלוהטים. למרות כל אלה, גגות הרעפים אומצו על ידי בוני הארץ ומייסדיה בהתיישבות הכפרית, כנראה כמורשת מיבשת הוריהם האירופית אבל אצלם קיבל הגג פרשנות שונה: השיפוע מותן עד מאד ואינו תלול עוד.

גג הרעפים הגיע אל הבניה בארץ מאירופה. (צילום: יח"צ) (צילום: יח
גג הרעפים הגיע אל הבניה בארץ מאירופה.(צילום: יח"צ)

 

 

גג הרעפים מזוהה אצלנו לרוב עם סגנון הבנייה הכפרית ובתי הסוכנות של ראשית ההתיישבות אבל העתקים שלו נראים גם בבתים משותפים בליבן של ערים ובעשורים האחרונים הם משולבים בבנייה יוקרתית ומודרנית של וילות ובתים פרטיים בשכונות ויישובי יוקרה.

 

רעפים עם בית

חברת אקרשטיין מייצרת רעפי בטון מ-1986 והיא החברה היחידה בארץ שמייצרת רעפי בטון. הרעפים מיוצרים בטכניקה ייחודית של דחיסת בטון ברמת צפיפות גבוהה, עובדה שהופכת את הרעפים לחזקים ואטומים במיוחד.

קופו דה פירנציה אפור מתוצרת אקרשטיין (צילום: יח"צ) (צילום: יח
קופו דה פירנציה אפור מתוצרת אקרשטיין(צילום: יח"צ)

מיליוני מ“ר של גגות, עמידים לשנים בהצלחה רבה, הם תעודת האיכות של אקרשטיין.

 

החברה מציעה מגוון רחב של רעפים בצבעים וגוונים רבים. החברה מייצרת רעפי אוורור, רעפי ניקוז למרזבים בחזית הגג, רעפים ייחודיים לדודי שמש ולהעברת תשתיות הקולטים, רעפי זכוכית, רעפי צד ופתרונות איטום בזוויות משתנות.

שיפועי הגג גורם למשקעים להחליק ובכך מתאפשר ניקוז יעיל של המים (צילום: יח"צ) (צילום: יח
שיפועי הגג גורם למשקעים להחליק ובכך מתאפשר ניקוז יעיל של המים(צילום: יח"צ)

 

נוסטלגיה ומודרניזם של רעפים

אבי שטרנפלד הוא אדריכל כבר 23 שנה. המשרד שלו פועל בכמה תחומים אבל ניסיון רב רכש דווקא בבנייה של בתים פרטיים - המשרד שלו בנה עד עתה כ-800 וילות. המספר הזה מסתדר מבחינה הגיונית, כשמבינים שבמשרד שלו מתמחים ביעוץ להרחבות בניה, שנעשות בישובים קהילתיים ובקיבוצים. יחודו של הייעוץ הזה נובע מהצורך הנקודתי בשמירה על אופי וצביון הישוב, תוך התחשבות בתקציב ובמיקום ההרחבה בתוך היישוב עצמו.

 

הישובים האלה מגוונים מאד, לא רק במיקומם הגאוגרפי אלא באופי של התושבים ובהעדפותיהם האישיות והציבוריות. בישובים הממוקמים במרכז הארץ, דומה הבניה למקובל באותו אזור, בסביבה שאינה קהילתית. אנשים מעוניינים במבנים יוקרתיים ומפוארים יותר ובסטנדרטים של בניה מודרנית יותר. בישובי ההתיישבות העובדת, בפריפריה המרוחקת יותר, יש נטייה ושאיפה לצניעות גדולה יותר. שם גם נמצא יותר גגות רעפים מסורתיים.

רעפים במראה הייטקיסטי (צילום: יח"צ) (צילום: יח
רעפים במראה הייטקיסטי(צילום: יח"צ)

"בעבר, נהוג היה לחשוב שהבניה המקומית צריכה להתאים את עצמה לסביבה, דהיינו גגות שטוחים", מספר אבי. "כשהתחלתי לבנות בתים חד קומתיים ושטוחי-גג, הבנתי שהתחושה שהם נותנים היא יותר של פתרונות דיור, כמו דירה על הקרקע ופחות של בית".

 

"המסקנה אליה הגעתי היא, שבתים בישובים קהילתיים צריכים להתאים לסביבה שלהם - צנועה יותר ומותאמת לסביבתם. לרבים מהתושבים הוותיקים חשוב שהבתים, שמתווספים למקום, ייראו כמו מה שמוכר להם וזה כולל גגות רעפים. למרות המגוון שקיים היום מבחינה צבעונית, חשוב להם שהרעפים יהיו אדומים ולא בצבעים אחרים. עם חלוף הזמן, זה הפך חשוב יותר ויותר - חזרה לסביבה כפרית ולמראה המוכר והמסורתי. אין לי כמעט אפשרות בחירת צבעים לבתים בסביבה הכפרית - הרעפים יהיו בגוון אדום".

 

- ומה בסביבה שאינה זו הכפרית?

"בבתים פרטיים ובווילות, לגגות הרעפים יש פחות משמעות רגשית ויותר משמעות אסתטית. בבתים כאלה, לגגות הרעפים יש משמעות אסתטית, שנראית גם מבפנים, שנותנת חווית חלל, שמרחיבה ומגדילה אותו. גג הרעפים ממש תורם פיסול, הרחבה ותלת מימדיות לחלל. בבתים כאלה הרעפים הופכים לחלק מהבחירות העיצוביות שנעשות במהלך תכנון הבית".

 שלל הצבעים של רעפי הבטון נותן גם אפשרויות מרובות לעיצוב לפי טעם המזמין (צילום: יח"צ) (צילום: יח
שלל הצבעים של רעפי הבטון נותן גם אפשרויות מרובות לעיצוב לפי טעם המזמין(צילום: יח"צ)

 

"אני יכול לסכם את השימוש ברעפים בכך שיש התנייה של תפיסה של חומרים ומרקמים בהתאם לסביבת המגורים. השימוש ברעפים הוא אלמנט אמוציונלי, שיזהה את הבית בסביבה בה חיים הדיירים שלו. הבחירה לעשות רעפים או לא אינה רק עיצובית אלא בחירה רגשית של השתייכות".

 

- מה לגבי הטענה שעם גג רעפים חם יותר בבית?

"כיום, אין קשר בין התפקוד הפרקטי של רעפים ובין הצגתם. למרות שנהוג לחשוב שבישראל אין מקום לרעפים בגלל האקלים, יש היום פתרונות טכנולוגיים של בידוד ונדיפות האוויר החם, כך שגג הרעפים אינו מחמם יותר מגג שטוח".

 

הבית של הרעפים

השימוש ברעפים מתקדמים מבטיח, כאמור, גימור מושלם, מבודד מחום או מקור ועמיד לאורך זמן. הרעפים של חברת אקרשטיין מיוצרים בטכניקה מיוחדת, שלל הצבעים של רעפי הבטון נותן גם אפשרויות מרובות לעיצוב לפי טעם המזמין - שלל כתומים, חומים ואדומים, אפורים ותכולים ואפילו ירוקים ובצבעים מותזים. המקור למבחר גווני הרעף נעוץ בפיגמנטים יחודיים המוספים לחומר בתהליך הייצור.

דגם קופו דה פירנציה לבן עתיק (צילום: יח"צ) (צילום: יח
דגם קופו דה פירנציה לבן עתיק(צילום: יח"צ)

מוצר ייחודי שנוסף לקולקצית הרעפים של אקרשטיין בשנים האחרונות הוא של רעף בפרופיל שטוח. הפרופיל השטוח מדגיש את קווי התכנון והמתאר, בקו מודרניסטי, נקי ומינימליסטי, שמתאים לארכיטקטורה מודרנית.

 

לפרטים נוספים פנו ליעוץ לחברה

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
רעפים בחזית הטכנולוגיה ובעומק הלב
צילום: יח"צ
מומלצים