שתף קטע נבחר

השתתפות המדינה בבריאות אזרחיה: ישראל בתחתית הטבלה

למרות שההוצאה הלאומית לבריאות ב-2016 עלתה ב-3.7% ביחס לשנה הקודמת, ישראל עדיין ממוקמת הרבה מתחת לממוצע מדינות ה-OECD כשמדובר בהשקעה של המדינה בבריאות אזרחיה. בעוד ההוצאה הלאומית בישראל עומדת על 7.2% מהתמ"ג, ב-OECD היא עומדת על 9% ובארצות הברית - על 17.2%

שיפור קל, אבל לגמרי לא מספיק: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת היום (ה') את הנתונים של ההוצאה הלאומית לבריאות בשנת 2016. על פי הדו"ח, בשנה זו נרשמה עלייה של 3.7% בהוצאה הלאומית לבריאות לעומת שנת 2015, אולם ישראל עדיין נמצאת הרבה מתחת לממוצע ההוצאה הלאומית לבריאות שנהוגה במדינות המתועשות.

 

7.4% מהתוצר הלאומי הגולמי של ישראל. הוצאות על בריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
7.4% מהתוצר הלאומי הגולמי של ישראל. הוצאות על בריאות(צילום: shutterstock)

ההוצאה לנפש עלתה ב-1.7%. עוד על פי הדו"ח, ההוצאה הלאומית לבריאות בשנת 2016 הסתכמה ב-90.3 מיליארד שקלים, שהם 7.4% מהתוצר הלאומי הגולמי של מדינת ישראל. ב-2015 הייתה ההוצאה הלאומית לבריאות 7.5% מהתמ"ג, שהם 87.4 מיליארד שקלים.

איך התחלקה ההוצאה לבריאות?

36% מהכסף התבססו על המימון הפרטי (תשלום לרופאי שיניים, למרפאות, לביטוחים פרטיים, למרפאות וכדומה); 24% מההוצאה הלאומית לבריאות ב-2016 מומנו מגביית מס בריאות, שיעור דומה לזה של שנת 2015; 38% מומנו מתקציב המדינה (השקעה בבנייה ורכישת ציוד, תשלומים לבתי חולים ממשלתיים, וכדומה); ו-2% נוספים מומנו מתרומות מחו"ל.

 

 ( ) ( )

מי נותן הכי הרבה שירותי בריאות?

קופות החולים סיפקו בשנת 2016 33% משירותי הבריאות, בדומה לשנים 2015-2008. "יצרני שוק" - בתי חולים כלליים, רופאי שיניים ורופאים פרטיים אחרים, מרפאות פרטיות וכן יצרני תרופות ומכשירים רפואיים סיפקו 56% מכלל ההוצאה הלאומית לבריאות בשנת 2016.

 

56% מההוצאה על בריאות הוקדשה ל"יצרני שוק" כמו רופאים פרטיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
56% מההוצאה על בריאות הוקדשה ל"יצרני שוק" כמו רופאים פרטיים(צילום: shutterstock)

ההוצאה על בתי חולים לחולי נפש ולמחלות ממושכות, מרפאות ולשכות הבריאות היו 6% מההוצאה הלאומית לבריאות, בדומה לשנים 2015-2005. חלקם של השירותים שסיפקו מוסדות בריאות אחרים ללא כוונת רווח (כגון מגן דוד אדום) נשאר ברמה של 5%, בדומה לשנים קודמות.

 

איפה ישראל עומדת ביחס למדינות המערב?

השוואה לארצות ה-OECD (המדינות המפותחות) לשנת 2016 מראה כי אחוז ההוצאה הלאומית השוטפת לבריאות מהתוצר המקומי הגולמי בישראל (7.2%) היה נמוך מממוצע ההוצאה לבריאות במדינות ה-OECD, שעמד על 9%, ונמוך בפער ניכר מהממוצע בארה"ב שעמד על 17.2%.

 

עם זאת, אחוז ההוצאה הלאומית לבריאות כאחוז מהתמ"ג היה גבוה בישראל יותר מאשר בשמונה מדינות אחרות ב-OECD. השיעור הנמוך ביותר היה בטורקיה, בלטביה ובמקסיקו (6-4%).

 

עוד עולה מההשוואה הבין-לאומית כי בשנת 2016 עמדה ההוצאה השוטפת לבריאות לנפש בישראל על 2,716 דולרים - דומה להוצאה בצ'כיה ובקוריאה ונמוכה מזו שבמרבית מדינות ה-OECD.

 

בארה"ב הייתה ההוצאה השוטפת לנפש הגבוהה ביותר - 9,892 דולרים. בהשוואה הבין-לאומית לא מובאים בחשבון הבדלים בגורמים שעשויים להשפיע על ההוצאה כמו הרכב הגילים, מבנה מערכת הבריאות, מבנה התעסוקה וכדומה. כשמחשבים הוצאה לבריאות משוקללת לפי גיל, מתקבלת הוצאה לאומית לנפש גבוהה יותר בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה הממשלה מוציאה על הבריאות שלנו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים