אנדרואיד 8: החידושים שיגיעו לסמארטפון שלכם
מערכת ההפעלה אנדרואיד 8, שתיקרא זמנית אנדרואיד O, יוצאת לדרך, אבל לפחות בשלב הראשון לא כולם יוכלו ליהנות ממנה. העדכונים הבולטים: הפעלה אוטומטית של WiFi לפי מיקום, ערוצי התראות - ואיך אפשר בלי אמוג'ים חדשים
מערכת ההפעלה אנדרואיד היא החשובה והפופולרית בשוק המכשירים הניידים. היא מותקנת כיום על יותר מ-2 מיליארד מכשירים ברחבי העולם. מעל 85% מהסמארטפונים שנמכרו ברבעון הקודם היו עם אנדרואיד. לכן, השקת גרסת אנדרואיד חדשה, עמוסה בתכונות ובחידושים שונים, אמורה להיות יום חג משמעותי עבור מיליוני משתמשים ברחבי העולם. אך זה ממש לא המצב.
בימים הקרובים אמורה גוגל להשיק רשמית את גרסת מערכת האנדרואיד החדשה, אנדרואיד 8, המכונה עדיין בשם הזמני אנדרואיד O (השם המלא, שאמור לפי המסורת להיות שם של דבר מתיקה שהאות הראשונה שלו היא O, ייחשף בקרוב). אך בשלב ראשון רק קומץ של משתמשים אכן יזכו ליהנות ממנו.
ככל הנראה, העדכון יגיע קודם כל לסמארטפוני "פיקסל" של גוגל עצמה. ההערכות הן שיחלפו שבועות וחודשים ארוכים עד שמכשירים פופולריים אחרים - למשל מכשירי הדגל של LG, סמסונג, וואווי ואחרות - יזכו לקבל את העדכון לאנדרואיד 8. הסיבה: השקת העדכון על ידי גוגל היא תמיד רק השלב הראשון. אחריו מגיע תהליך ארוך ומסורבל: ראשית, יצרניות מעבדי הסמארטפונים השונות צריכות לקבל מגוגל את הגרסה החדשה ולפתח לה התאמות תוכנה משלהן, כדי להבטיח שמערכת ההפעלה תפעל היטב על המעבדים שלהן. לאחר מכן העדכון מגיע ליצרניות הטלפונים - שעושות בדרך כלל התאמות ושינויים נרחבים לפי צורכיהן - ורק לאחר-מכן הוא מגיע לספקיות הסלולר (שעושות בדיקות משלהן) או ישירות למכשירי המשתמשים.
כאב ראש מיותר
התוצאה: יצרניות הסמארטפונים השונות ברחבי העולם מעדכנות את המכשירים שלהן בגרסת אנדרואיד החדשה רק לאחר חודשים ארוכים - ובדרך כלל טורחות לעדכן רק את הדגמים הכי חדשים שלהן. רק הסמארטפונים מבית גוגל - נקסוס ופיקסל - שעליהם מותקנת גרסת אנדרואיד "נקייה" לחלוטין, זוכים לעדכונים רציפים ומהירים.
לכן נוצר פיצול גרסאות נרחב בעולם האנדרואיד, שכבר שנים עושה צרות וכאבי ראש לגוגל, למפתחי אפליקציות ולמשתמשים. גרסת מערכת האנדרואיד החדישה והעדכנית ביותר עד כה, אנדרואיד 7 "נוגט", מותקנת על 13.5% בלבד מכלל מכשירי האנדרואיד בעולם. ואילו הרוב המוחלט, כ-61% ממכשירי האנדרואיד, מריצים גרסאות ישנות יותר: אנדרואיד 6 "מרשמלו" שיצאה לפני שנתיים, ואנדרואיד 5.0 "לוליפופ" שיצאה לפי שלוש שנים. למעשה, מאות מיליוני משתמשים מסתובבים עם טלפון בעל גרסת אנדרואיד מיושנת, עם פחות פיצ'רים, פחות יציבות ופחות אפליקציות נתמכות, ועם יותר באגים ובעיות אבטחה ופרטיות.
רק תשוו את זה למה שקורה אצל המתחרה המושבעת, אפל. שם, ברוב המוחלט של 87% מהאייפונים והאייפדים, כבר הותקנה הגרסה החדשה והאחרונה של מערכת ההפעלה, iOS 10, שהושקה לפני קצת פחות משנה. ואילו כ-10% מהמכשירים בסך הכל עדיין מריצים את iOS 9 הקודמת. הסיבה היא, שתהליך הפצת העדכונים אצל אפל פשוט ומהיר הרבה יותר. אפל מפיצה כל עדכון חדש בו-זמנית, בבת אחת, לכל המכשירים מתוצרתה ברחבי העולם.
בגוגל לגמרי לא אוהבים את המצב הזה, שבו רובנו משתמשים במכשיר עם גרסת תוכנה מיושנת, ורוצים לשנות את המצב. וזו אכן אחת הבשורות של אנדרואיד 8: החברה הכניסה שינוי משמעותי בדרך שבה היא בונה את העדכונים שלה, כדי לקצר תהליכים ו"לדלג" על השלב שבו יצרניות השבבים צריכות לבצע התאמות משלהן לכל גרסה. גוגל מבטיחה שכך יהפכו הפצות עדכוני האנדרואיד למהירות, זולות וקלות יותר עבור היצרניות.
אימוג'י עגולים יותר
ומה יקבל מי שיזכה לעדכן לאנדרואיד 8 בחודשים הקרובים? לא מדובר בשינויים דרמטיים. אנדרואיד 8 תתמקד בעיקר ב"מדדים החיוניים" של הסמארטפון שלכם, כהגדרת גוגל. לפי החברה, נעשתה עבודה רבה מאחורי הקלעים ומתחת למכסה המנוע, עד לליבת מערכת ההפעלה, כדי לשפר את המהירות - גם של הפעלת המכשיר וגם של הפעלת האפליקציות; חיי הסוללה יהיו טובים יותר בזכות הגבלות נוספות שיוטלו על אפליקציות שפועלות ברקע, כדי להבטיח שהן לא זוללות משאבים כאשר אתם לא משתמשים בהן; וכן הוכנסו שיפורים שיבטיחו יציבות גדולה יותר ואבטחת מידע הדוקה יותר.אבל עם כל הכבוד לשיפורים האלה, הכל מחוויר מול הדרמה הגדולה שתתרחש באמת ביום שאחרי העדכון לאנדרואיד 8. מדובר, איך לא, בעיצובי האמוג'י החדשים.
האמוג'ים הנוכחיים של גוגל - אלה שאפשר למצוא בעיקר במכשירי האנדרואיד בעלי מערכת הפעלה "נקייה" (כמו נקסוס או פיקסל), או בצ'אט בג'ימייל ובשירותי גוגל נוספים - מעוצבים בצורה יוצאת דופן: הם נראים כמו חצי בועה, או גוש ג'לי או טיפות מוזרות. הם זכו לכינוי "בלובים" - וגם ספגו לא מעט לעג. כעת, החליטה גוגל סוף-סוף לשנות אותם ולהעניק לאמוג'י שלה עיצובים "מסורתיים" ועגולים יותר. תהליך העיצוב החדש, אומרים בגוגל, לקח 18 חודשים, והמאגר החדש יכיל - בהתאם לרוח התקופה - אמוג'י מגוונים שייצגו את כל קשת האוכלוסייה.
משחק התמנון
יש עוד שיפורים קטנים, שאמורים להפוך את השימוש היומיומי לנוח וקל יותר, אצל חלק מהמשתמשים:תגיות התראה יופיעו על צלמית האפליקציות: מעתה, כאשר יש לכם התראה או הודעה מאפליקציה מסוימת, חיווי עגול קטן יופיע בפינת אייקון האפליקציה הזו במסך הבית. כך תוכלו לדעת מיד אם יש לכם התראה או הודעה שממתינה לכם. לחיצה ארוכה על האייקון - וההתראות או ההודעות הרלוונטיות יופיעו (פיצ'ר דומה קיים כיום באייפון ובגלקסי).
בחירה, העתקה והדבקה קלים יותר: כיום, כאשר רוצים לסמן טקסט כלשהו כדי לבצע העתקה, צריך לגרור עם האצבע סמן זערורי ולהתאמץ לדייק כך שהוא יסמן בדיוק את קטע הטקסט הרצוי. כעת בלחיצה כפולה על מילה, משפט או מספר, אפשר לסמן את הקטע הרצוי במהירות.
ערוצי התראות: המכשיר שלכם מתמלא בשלל התראות שונות ומשונות? בגוגל רוצים לעשות בהן סדר. באנדרואיד 8 יהיה אפשר ליצור "ערוצי התראות", כלומר לקבץ התראות יחדיו, לפי נושא. התראות של אפליקציות חדשות יופיעו בערוץ אחד, התראות של אפליקציות מוזיקה יופיעו בערוץ שני, וכן הלאה.
משחק התמנון: במכשיר אנדרואיד מסתתרת לעיתים "ביצת הפתעה" שהטמינו מפתחי גוגל. באנדרואיד 8, בנבכי תפריטי ההגדרות ובצירוף מסוים של הקשות על המסך - תוכלו להפעיל משחק קטן, שבו אתם שולטים על תמנון (עם 8 זרועות, כמו אנדרואיד 8).
וידיאו מרחף על גבי המסך: בזמן צפייה בווידיאו, לחיצה על כפתור הבית תמזער את הסרטון לריבוע קטן, שירחף בצד המסך וימשיך להתנגן, במקביל לפעולות אחרות. כך למשל, אפשר להשיב להודעה שקיבלתם בלי להפסיק לצפות בווידיאו. זה פיצ'ר שכבר קיים באייפד.
הפעלה אוטומטית של WiFi לפי מיקום: תוסף קטן אך שימושי. כיביתם את ה-WiFi כשהייתם מחוץ לבית כדי לחסוך בסוללה, אבל שכחתם להפעילו שוב כשחזרתם הביתה? כעת המכשיר יזהה את המיקום שלכם בהתאם לבחירתכם - למשל, עם הכניסה הביתה - יפעיל את ה-WiFi אוטומטית ויתחבר שוב לרשת הביתית שלכם.
אייקונים מעניינים יותר: מפתחים יוכלו ליצור אייקונים שונים לאפליקציות שלהם. תתכוננו למסך-בית מעניין ודינמי יותר, עם אייקונים בצורות שונות, שיודעים להסתובב, זזים ומחליפים צבעים.
ושוב נזכיר: אם יש לכם טלפון של סמסונג, LG או כל יצרנית אחרת, לא בטוח שתראו את כל הפיצ'רים והאמוג'ים החדשים - גם לאחר שתעדכנו לאנדרואיד 8 בחודשים הקרובים. היצרניות מבצעות התאמות נרחבות לאנדרואיד, ומחליטות אילו פיצ'רים חדשים הן משלבות אצלן ואילו לא.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"