טיול לעבר: משרדי הנסיעות הנטושים של ת"א
אם חייתם במרכז הארץ לפני מהפכת האינטרנט, קרוב לוודאי שיצא לכם להכיר אותם מקרוב. משרדי הנסיעות עם תמונות היעדים על הקירות, מדפסות הכרטיסים והסוכנים שניסו לשכנע אתכם לראות עולם. מה נשאר מהם בעידן הדיגיטלי? האם מישהו עדיין מגיע להתייעץ לאן לנסוע? והאם יש הצדקה בכלל לקיומם? וגם: ספרו לנו איך אתם מזמינים את החופשה שלכם
כל דבר בימינו, פחות או יותר, אפשר לרכוש באינטרנט. עולם המכירות מעסיק פחות ופחות נציגים בשר ודם. אחד התחומים בהם הדבר בולט במיוחד הוא הנופש. מרביתנו כיום בוחרים את חופשותינו מהמחשב הנייד, מזמינים טיסות מהסמארטפונים ועל כרטיסי טיסה פיזיים - כמעט ואין מה לדבר.
אז האם עדיין ישנה הצדקה לקיומם של אותם משרדי הנסיעות פיזיים, החולשים בערים הגדולות על שטחים לא קטנים בכלל? אם תסתובבו ברחוב בן יהודה בתל אביב, סביר להניח שתניחו שהתשובה חיובית. הרחוב עדיין גדוש בעשרות משרדים וסוכנויות נסיעות, ובהם סוכנים שמחכים לכם, הלקוחות. יצאנו לבדוק האם המשרדים הללו עומדים ריקים, או שהעבודה דווקא רק גדלה על רקע המחירים הזולים לטיסות וחבילות נופש.
"זה לא מה שהיה פעם"
התשובות נחלקות לשני סוגים. חלק מהסוכנים טוענים שבימינו, יותר מתמיד, יש הצדקה למשרת הסוכן, שכן מי שמזמין באינטרנט עלול לטעות (וטועה לא מעט) ואז יש צורך בגורם אנושי, שזמין לדבריהם 24 שעות, שבעה ימים בשבוע - ותמיד ייתן מענה.
לעומתם, לא מעט סוכנים עמם שוחחנו אמרו לנו בגילוי לב ש"זה לא מה שהיה פעם". חלקם נזכרו בימים בהם עמדו בתור מחוץ לסוכנות, כשהמציאות היום רחוקה מכך. מיכאל וייץ מסוכנות "קרדינל", שעוסק בתחום יותר מ-30 שנה, מספר כי הלקוח מגיע היום בעיקר כדי לנסות להוריד את הסוכן במחיר שהוא מציע, אחרי שכבר מצא מחיר זול יותר באינטרנט. "הלקוחות היום הרבה יותר ביקורתיים", הוא אומר. "לעתים קרובות הם רק באים לבזבז את הזמן".
רוב סוכני הנסיעות שפגשנו עובדים בתחום כבר עשרות שנים, ואוחזים בפרספקטיבה רחבה. רובם גם הבינו שתפקידם השתנה עם הזמן, ושעליהם לספק כיום שירות באמצעים אחרים. "פעם היינו מחכים ימים שלמים לקבלת אישורים דרך הפקס, ולפני כן אפילו באמצעות מברקים", מספרת חנה וקסלבאום מ"דיזנהאוז". כיום, היא מספרת, כל עבודתה נעשית במיילים, וחלקה בטלפונים, אבל בלא מעט מקרים היא כלל לא ראתה את לקוחותיה, גם הוותיקים שבהם.
ועדיין, אי אפשר להתעלם מכך שהסוכנויות ברחוב ההומה עומדות ריקות או חצי ריקות, בתקופת הנופש הכי חמה בשנה ולקראת עונת החגים. רוב הענף עבר לאינטרנט, והסוכנים הוותיקים מודעים לכך שהם כנראה הדור האחרון שמשרת את הדור האחרון שעדיין זקוק להם בתחום. האם משרת סוכן הנסיעות תיעלם לחלוטין בעוד עשור?