עוד אלפי חיילים "כדי לצאת מנצחים": התוכנית של טראמפ לאפגניסטן
עם שובו מחופשה ארוכה, הציג טראמפ, שבעבר התעקש לסגת מאפגניסטן, את האסטרטגיה החדשה של הממשל למלחמה שנמשכת 16 שנה. "נסיגה חפוזה הייתה יוצרת ואקום שהטרור היה ממלא", אמר. "אנחנו לא בונים עוד מדינות, אלא הורגים טרוריסטים". טליבאן: "אפגניסטן תהיה בית קברות של אמריקנים"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הציג הלילה (יום ג') את האסטרטגיה החדשה של ממשלו בנוגע למלחמה הממושכת באפגניסטן. בנאום בבסיס צבאי בווירג'יניה אמר טראמפ כי על ארצות הברית להמשיך במלחמה באפגניסטן, למרות האינסטינקט הראשוני שלו להוציא את כל הכוחות מהמדינה. "אני שותף לתסכול של האמריקנים ממלחמה ללא ניצחון", אמר טראמפ והוסיף: "בסופו של דבר אנחנו ננצח". לפי דיווחים בארה"ב, הנשיא האמריקני אישר הלילה שליחת לפחות 4,000 חיילים נוספים למדינה האסייתית.
בטליבאן הגיבו הבוקר לנאומו של טראמפ, ומארגון הטרור נמסר כי "אפגניסטן תהפוך לבית קברות של האמריקנים".
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עם זאת הוא סירב לפרט את הפרטים של התוכנית האסטרטגית החדשה. "לא נדבר על כמות הכוחות או על תוכניותינו לפועלות צבאיות נוספות", אמר טראמפ. "מעתה והלאה התנאים בשטח, ולא לוחות זמנים שרירותיים, ינחו את האסטרטגיה שלנו". עם זאת, לפי דיווח של רשת "פוקס ניוז", טראמפ אישר הלילה שליחת 4,000 חיילים נוספים לאפגניסטן.
בנאומו טראמפ חזר על מחויבות ארה"ב לסייע לאפגניסטן, אך הדגיש כי הסיוע לא בלתי מוגבל וכי לא מדובר ב"צ'ק פתוח". הוא גם אמר כי ארה"ב מצפה שהודו תסייע לאפגניסטן בשיפור כלכלתה ובפיתוחה. מנגד, תקף הנשיא האמריקני את פקיסטן אמר כי ארה"ב "אינה יכולה לשתוק עוד" לכך שהיא מהווה מקלט בטוח עבור טרוריסטים.
טראמפ אמר כי שינוי הגישה לגבי פקיסטן זה אבן יסוד באסטרגיה החדשה שלו. לדבריו, פקיסטן מעניקה מקלט ל"סוכנים של כאוס, אלימות וטרור" וכי היא יכולה להרוויח הרבה משיתוף פעולה עם ארה"ב ולהפסיד הרבה אם תמשיך לשתף פעולה עם טרוריסטים.
טראמפ וראשי הצבא האמריקני סבורים שהאסטרטגיה החדשה תביא את ארה"ב להכריז בסופו של דבר על ניצחון במלחמה באפגניסטן לאחר 16 שנות לחימה, חיים רבים שאבדו ומיליארדי דולרים שנשפכו.
טראמפ שב מחופשת הקיץ שלו לנאום החשוב על המלחמה באפגניסטן שמאפשר לו להסיט את תשומת הלב הציבורית מהאירועים הסוערים האחרונים שפקדו את ממשלו, בהם הדחתו של האסטרטג הבכיר של הנשיא סטיב באנון, העימותים בין ניאו-נאצים למפגיני שמאל בשרלוטסוויל - והתגובה של הנשיא לאירועים.
זמן קצר אחרי שטראמפ נכנס לתפקיד ב-20 בינואר הוא הורה על הקמת צוות אסטרטגי בנושא השהות האמריקנית באפגניסטן, נושא שהטריד גם את קודמיו, ברק אובמה וג'ורג' בוש הבן - שפלש למדינה בעקבות מתקפת הטרור בארה"ב ב-11 בספטמבר 2001.
על הפרק: הטליבאן ודאעש
גם אחרי שהמלחמה הסתיימה ב-2014 נשארו באפגניסטן אלפי חיילים אמריקנים. היום נמצאים בה לפי הערכות 8,4000 חיילים אמריקנים שמסייעים לצבא אפגניסטן להתגבר על הטליבאן וארגוני טרור אחרים, בהם דאעש.טראמפ צייץ ביום שבת בטוויטר שלו שהוא הגיע להחלטה בנושא המלחמה באפגניסטן, יממה לאחר שעבר על כל האופציות ביחד עם צוות הביטחון הלאומי שלו בפגישה בקמפ דיוויד, מרילנד. הוא לא מסר מעבר לכך רמזים לגבי ההחלטה שקיבל, אולם בארה"ב העריכו שהוא יודיע על המשך המחויבות האמריקנית למלחמה נגד הטליבאן וארגוני הטרור באפגניסטן עד הכנעתם.
בחודש יוני קיבל מזכיר ההגנה של טראמפ, ג'יימס מאטיס, אשראי מהנשיא לשלוח עוד 3,900 חיילים לכל היותר לאפגניסטן, אך נמנע מלעשות זאת עד שטראמפ יכריז על האסטרטגיה הרשמית של הממשל. גורמים אמריקנים אמרו שטראמפ לא היה מרוצה מההצעות הראשוניות לשלוח לאפגניסטן עוד אלפי חיילים.
עוד לפני שנכנס לפוליטיקה התבטא טראמפ נגד המשך השהות האמריקנית באפגניסטן. "צריכה להיות לנו נסיגה מהירה. למה אנחנו צריך להמשיך לבזבז את הכסף שלנו?", תהה טראמפ ב-2013.
מי שהתנגד נחרצות לכוונה של ממשל טראמפ לשלוח עוד חיילים לאפגניסטן הוא האסטרטג המפוטר סטיב באנון, שאמר שגם אחרי תום המלחמה הארוכה ביותר של ארה"ב סוף המערכה לא נראה באופק. למרות הסיוע של אלפי החיילים האמריקנים - ועוד 5,000 חיילי נאט"ו - אפגניסטן ממשיכה להיאבק בטליבאן ובארגונים ג'יהאדיסטים נוספים.
המצב בשטח נותר קטלני: מ-1 בינואר עד 8 במאי נהרגו יותר מ-2,500 חיילים שוטרים אפגנים. גורמי צבא ומודיעין אמריקנים מודאגים שניצחון של הטליבאן יאפשר לאל-קאעידה ודאעש לבסס השפעה במדינה ומשם לתכנן מתקפות נגד ארה"ב ובעלות בריתה.