השריד היחיד לקהילה: השחקנים למען בית הקברות היהודי
הבימה והקאמרי יעלו במשותף את הצגת השואה "הכיתה שלנו" וכל הכנסותיה יוקדשו לשיקום אלפי מצבות בבית הקברות בעיר ביטולה שבמקדוניה - השריד היחיד שנותר מהקהילה שהושמדה על ידי הנאצים
שחקני תיאטרון הבימה ותיאטרון הקאמרי התגייסו להציל את בית הקברות היהודי העתיק של העיר ביטולה במקדוניה, שכל יהודיה נרצחו על ידי הנאצים בתקופת השואה. שנתיים לאחר שביקרו במקום החליטו השחקנים להעלות הצגה מיוחדת שכל הכנסותיה יוקדשו לשיקום 6,000 המצבות המוזנחות במקום.
צוות שחקנים משני התיאטראות ערך לפני כשנתיים מסע מיוחד בבלקן עם הצגת השואה "הכיתה שלנו", שהוצגה בארבע מדינות. במהלך ששהו בעיר ביטולה (לשעבר מונסטיר; א.א) במקדוניה, ביקרו השחקנים בבית הקברות היהודי העתיק בעיר שבו קבורים 10,000 יהודים מאז שנת 1497 - ימי גירוש ספרד. הקברים הללו הם כמעט השריד היחידי שנותר מהקהילה היהודית הגדולה של מקדוניה, שמנתה 7,144 בני אדם ערב מלחמת העולם השנייה, והושמדה על ידי הנאצים. בסקופיה נותרו 200 יהודים, ששותפים לפרויקט שיקום בית הקברות, אבל כל יהודי ביטולה נרצחו.
שגריר ישראל במקדוניה, דן אוריין, לקח כפרויקט אישי את שיקום בית הקברות והצליח עד כה לדאוג לשיקום 3,800 מבין 10,000 הקברים. כעת התגייס התיאטרון הלאומי יחד עם תיאטרון הקאמרי לסגירת המעגל, במטרה לקדם את שימור ושיפוץ בית הקברות. השחקנים יעלו ב-27 באוגוסט הצגה מיוחדת של "הכיתה שלנו", בבימויו של חנן שניר, שהכנסותיה יוקדשו להצלת בית הקברות העתיק של מקדוניה, שבו נקברו יהודים לאורך הדורות - מגירוש ספרד ועד מלחמת העולם השנייה.
ההצגה המיוחדת תעלה בתיאטרון הלאומי הבימה ב-27 באוגוסט, בחסות שגרירי ישראל ומקדוניה, דן אוריין ופאיו אבירוביץ', ובסיוע קרן על שם מושקוביץ יעקב ו-ולדיסלבה ז"ל. בסיומה של ההצגה יתקיים אירוע קבלת פנים, שבמסגרתו תוצג תערוכת צילומים מביטולה של הצלמת יעל אונא, שיועמדו למכירה לטובת הפרויקט. בהצגה יופיעו עשרה שחקנים - חמישה מהבימה וחמישה מהקאמרי.
"יהודי ביטולה הוכו פעם ראשונה על ידי הנאצים ופעם שנייה על ידי השכחה וההזנחה", אמר השגריר אוריין. "כשגריר הצטרפתי לביקור התיאטראות לפני שנתיים בבלקן. ההצגה זכתה אז לתשואות אדירות. ההצגה הוצגה בבלקן בעברית עם כתוביות בארבע שפות. כעת, ובכוחות משותפים, אנחנו מנסים להחזיר את הסיפור לתודעה וליצור קשר חדש וייחודי עם ישראל, תוך מתן דגש מיוחד לקשרי התרבות והמורשת".
אודליה פרידמן, מנכ"לית התיאטרון הלאומי הבימה, אמרה: "כפי שהתגייסנו בעבר לשימור המורשת, התרבות והזיכרון של קהילות שלמות שהושמדו בשואה, כך אנו מתייצבים הפעם כסגירת מעגל מרגשת לסיור שהתקיים לפני שנתיים. ולו נוכל בערב זה לעשות את המעט כדי לשקם ולהנציח את יהודי מקדוניה ואת מורשתם וזכרם".
בעת פרוץ מלחמת העולם השנייה כונסה הקהילה היהודית במקדוניה בבירה סקופיה ובמרס 1943 גורשו כל חבריה לטרבלינקה, יחד עם שאר יהודי מקדוניה, ושם הושמדו על ידי הנאצים. כיום אין בעיר ביטולה אף תושב יהודי.
בית הקברות שננטש והיה מוזנח במשך שנים רבות הופך בשנתיים האחרונות לאתר "גן החיים" - פארק זיכרון ועדות לקהילת יהודי ביטולה שהושמדה בשואה. כשביקרו שם שחקני התיאטרון לפני שנתיים, עמדו בבית הקברות כ-150 מצבות משוחזרות. כיום יש כבר כ-3,800 מצבות שנוקו ושופצו, ואפשר לקרוא את הכתובות בעברית עליהן. בין 5,000 ל-6,000 מצבות נוספות ממתינות לניקוי, תיעוד ושיחזור, וחלקן שבורות. למלאכה חוברים צעירים מרחבי העולם, משלחות מגרמניה, מישראל וממדינות אחרות, יהודים, נוצרים ומוסלמים.
אוריין סיפר כי כיום חסרים כ-300 אלף שקל לשלב העיקרי של החישוף, השחזור והשימור: "אם יהיה לנו את כל הכסף בתוך חודשיים, נוכל להשלים את כל השלב הזה בתוך שנה. המטרה שלנו היא לתעד את כל המצבות על פורמטים דיגיטליים כדי שיהיו נגישים לכולם באינטרנט".
לדבריו, ממשלת מקדוניה נרתמה לעניין ושלושה שרים השתתפו באירוע ההשקה של שיקום בית הקברות. הוא הוסיף כי ראש העיר של ביטולה התחייב לתחזוקה של בית הקברות אחרי השיקום. "יש חשיבות אדירה לשיקום בית הקברות", סיכם אוריין.