מותר לקשור את אימא למיטה? הלכות סיעוד
ארגון "יד שרה" עורך בימים אלו ימי עיון שבמהלכם צוללים פוסקי הלכה לעומקן של סוגיות דתיות, רפואיות ומוסריות מתחום הסיעוד. האם מותר לאדם לקלח את אביו הסיעודי? ומה עושה אדם שבמהלך השבת נשען בטעות על לחצן המצוקה? מייסד יד שרה, אורי לופוליאנסקי: "מתחדדת ההבנה כי ההלכה אקטואלית ורלוונטית לנושא גם היום"
האם מותר לאדם לקלח את אביו הסיעודי? מה יעשה מי שצריך לקשור את אמו למיטה? ואיך מונעים בעיות צניעות בין מטפלת למטופל? בעוד שתלמידי הישיבות והאברכים נופשים בחופשת "בין הזמנים" המרוכזת, מנצל ארגון יד שרה את הפוגת הקיץ לליבון ובירור של דילמות הלכתיות המעסיקות את מתנדביו בשגרה.
בימי עיון שהוא מקיים השבוע זו השנה ה-20 בשיתוף "מכון ירושלים לפסיקה", מתכנסים בכירי אנשי ההלכה והמקצוע לסדרת דיונים בז'אנר תורני ייחודי - "דיני סיעוד". יחד הם צוללים לעומקן של שאלות אתיות, רפואיות וכמובן דתיות, במטרה להעמיק בדילמות היומיומיות המלוות את עבודת הארגון, ולהעניק כלים למתנדבים ולציבור הרחב הנדרשים להתמודד איתן.
כך, למשל, הרצה הראשון לציון ורבה של ירושלים, הרב שלמה משה עמאר, על המתח שבין כיבוד ההורים לבין הטיפול בהם, המתעורר כאשר אדם נאלץ לקלח את אביו או לרסן בכוח את אמו. גם דקירתם במחט לשם בדיקה או מתן תרופה אינה דבר מובן מאליו מבחינה הלכתית, שכן הפעולה מכאיבה להם (גם אם לטובתם ולמען בריאותם).
שאלה נוספות שעלתה לדיון היא האם שיניים תותבות, שאינן חלק אינטגרלי מגוף האדם, מהוות "חציצה" בינו לבין המים במקווה טהרה, באופן הפוסל את הטבילה בהם. ובנושא אחר: האם מותר להשתמש בתרופות הרגעה והרדמה לחולים סופניים הסובלים מייסורים קשים, למרות הסכנה כי הן יקצרו את חייהם?
התמודדות יום-יומית לאנשים סיעודיים היא בסוגיית ה"ייחוד" בין גבר לאישה, כאשר המטפל והמטופל אינם מאותו המין. רבני יד שרה ומכון ירושלים פסקו כי אם ישנן מצלמות המתעדות את השניים באופן המאפשר לצד שלישי לצפות בהם - הדבר מונע חשש להתפתחות קשר אסור ו"לא צנוע" ביניהם.
והנה דילמה נוספת: אדם נשען בשבת על לחצן המצוקה ובטעות שידר אות למוקד החירום של הארגון. אם לא יקיש על "ביטול" - יוזעקו לביתו צוותים רפואיים ויחללו את השבת לחינם. אם יקיש - הרי שהוא חילל את השבת בעצמו. פוסקי ההלכה דנו בנושא, ערכו אבחנה בין פעולה ישירה לעקיפה, והכריעו: יש לנהוג בפאסיביות ולא להודיע על ביטול הקריאה.
ראש מכון ירושלים לפסיקה ורב יד שרה, הרב יעקב וינר, אמר כי ימי העיון משקפים את החשיבות הרבה של ההידברות בין עולם ההלכה לעולם הרפואה. מייסד יד שרה, אורי לופוליאנסקי, הוסיף כי כאשר יושבים אלה לצד אלה אנשי מקצוע משני התחומים, "מתחדדת ההבנה כי ההלכה אקטואלית ורלוונטית לנושא גם היום - למרות ההתקדמות הטכנולוגית של הרפואה".