הגיע הזמן לשחרר: עצירות כתוצאה מלחץ
פרופסור פרד קוניקוף, מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד במרכז רפואי מאיר כפר סבא, מסביר על אחת התופעות השכיחות בעולם המערבי – עצירות – ומציע גם כמה פתרונות.
אורח החיים בעידן המודרני הופך להיות יותר ויותר לחוץ. הג'אגלינג בין עבודה, משפחה ותחביבים מהווה עבור רבים משימה בלתי אפשרית. שעות העבודה מתארכות ולעיתים ממשיכות לאחר שהילדים שוכבים לישון. גם הרווקים והרווקות שבינינו מוצאים עצמם עובדים שעות ארוכות, רצים משיעור לשיעור באוניברסיטה וכן הלאה. אורח חיים זה מכתיב לנו קצב חיים מאוד מהיר, וגורם להשפעות בריאותיות שליליות. הגוף אינו עוצר לנוח, הלחץ מונע ביצוע של פעילויות המשפרות את התפקוד הגופני ולעיתים אפילו התזונה שלנו מושפעת מאותו לחץ וחוסר זמן. פעילות מערכת העיכול היא אחד מהתהליכים שנפגעים בגוף כתוצאה מכך, או אז נגרמות תופעות דוגמת עצירות.
מה זה בכלל עצירות?
עצירות היא תופעה שכיחה מאוד בעולם המערבי במיוחד בעקבות הצריכה של מזון מעובד, שמכיל כמות סיבים נמוכה ממזון מהצומח וממזון בלתי מעובד. ההגדרה של עצירות משתנה מאדם לאדם; ניתן לאבחן את התסמונת על פי הקריטריונים שמגדירים כי צריכים להתקיים סימפטומים למשך שלושה חודשים, עם שני מאפיינים לפחות (כמו כאבי בטן המקושרים בתדירות היציאות), על מנת לקרוא לעצירות כרונית. לא לכולם יש יציאה אחת ביום, יש כאלה שלרוב חווים יציאה פעם ביומיים-שלושה בעוד אחרים חווים כנורמה 3-4 פעמים ביום. הסיבות לעצירות יכולות להיות רפואיות (מחלה ברקע, מצב גופני כלשהו, טיפול תרופתי, לחץ וכדומה) אך לא בהכרח – היא יכולה להיות תוצאה שנובעת מהפרעה בתפקוד המעי הגס.
מה משפיע על עצירות?
סדר היום העמוס שרובנו חווים משפיע לרעה על חילוף החומרים שלנו ועל תקינות פעילות המעיים במספר אופנים:
חוסר בשתייה - בעקבות התרוצצות ממקום למקום ובעקבות הלחץ שבו אנו שרויים במהלך היום, רבים מאתנו שוכחים לשתות מים. תוכן המעיים של אנשים שלא שותים מספיק מים יהיה מיובש וקשה, ולכן אלו שלא מקפידים על שתייה עלולים לחוות עצירות.
חוסר צריכת דברי מזון שמעודדים פעילות מעיים - אחד המאפיינים של אורח החיים של אנשים המצויים בלחץ הינו תזונה לא מאוזנת הכוללת בין היתר נשנושים רבים בין הארוחות, אי הקפדה על ארוחות מסודרות - דילוג על ארוחת בוקר, ארוחת צהריים מהירה וארוחת ערב גדולה וכיוצא בזאת. כל אלה עלולים להשפיע לרעה על פעילות מערכת העיכול.
מומלץ להקפיד על מזון עשיר בסיבים תזונתיים שונים, תאית ופחמימות מורכבות שמאפשרים לרוקן תוכן בצורת צואה. בנוסף, חשוב לשלב בתפריט היומי ירקות ופירות. אם המזון לא עשיר בתאית אנו משנים את תנאי החיים של החיידקים, דבר שמשפיע אף הוא על יציאות תקינות.
חוסר בפעילות גופנית - בשגרת היומיום הלחוצה, מרבית האנשים לא מוצאים את הזמן או את האנרגיה לעסוק בפעילות גופנית. כשאנו פעילים גופנית יש יותר פעילות מעיים ולכן חוסר בפעילות גופנית משפיע באופן ישיר על פעילות מעיים תקינה.
אז מה עושים?
• תכשירים פיזיולוגיים - תכשירים טיפוליים שמכילים סיבים מעובדים. הם מהווים דרך מתוקנת ומרוכזת ליטול סיבים, ואת חלקם הגדול ניתן להשיג ללא מרשם רופא.
• תכשירים סמי טבעיים - פירות יבשים כמו שזיפים מיובשים, תמרים סיניים וכדומה עשויים לזרז ולסייע למעיים.
• תכשירים מרככי מעיים - מרככי יציאה.
• משלשלים אוסמוטיים - לא נספגים מהמעי וסופחים אליהם נוזלים אל תוך חלל המעי. לדוגמה: אבילאק סירופ מכיל לקטולוז (66.7g/100ml), שהינו דו-סוכר שלא נספג, ומפורק על ידי חיידקי המעיים. הוא מרכך את הצואה ומקל על יציאתה באמצעות הגדלת כמות הנוזלים במעי. יתרון נוסף הוא בפעילותו הפרה-ביוטית לעידוד השגשוג של חיידקים "טובים" (חלק מהמיקרוביום) במעי אשר מסייעים בעיכול תקין. השילוב בין ריכוך הצואה ושגשוג החיידקים הטובים במעי יוצרת עידוד של פעילות מעיים תקינה ומאוזנת, תוך הפעלת הרפלקסים הרגילים הפועלים במתן צואה. יש לעיין בעלון לצרכן לפני השימוש.
חשוב להדגיש כי תמיד יש לנסות לאתר תחילה את הגורם הראשוני או הרקע לעצירות. בהתייעצות עם רופא, ניתן להשתמש במגוון תכשירים להקלה סימפטומטית בעצירות.
לפרטים נוספים כנסו