בג"ץ אישר: עד 500 מפגינים בקרבת בית היועמ"ש
לפי צו הביניים, על המשטרה להתיר קיום הפגנות בכיכר גורן בפתח תקווה כל עוד מארגני ההפגנה נענים לכמה תנאים, בהם הגבלת משתתפים, אי ירידה לכביש ושימוש בשני מגפונים בלבד. המשטרה: "מברכים על ההחלטה שמאזנת בין חופש הביטוי לשמירת הסדר"
שופטי בג"ץ אישרו אחר הצהריים (יום ה') כי יהיה ניתן להמשיך ולערוך הפגנות מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בפתח תקווה, זאת בעקבות עתירת המפגינים על רקע התנגדות המשטרה להמשך ההפגנות במתכונתן הנוכחית. השופטים קבעו עם זאת כי יש להגביל את כמות המשתתפים ללא יותר מ-500 איש.
בג"ץ הוציא צו ביניים שמורה למשטרה "לאפשר לעותרים לקיים הפגנה ברחבת קניון גנים בפתח תקווה, במוצאי השבתות שעד להכרעה בעתירה, בכפוף לתנאים". בהחלטה צוין כי בשלב זה לא נדרשת מהעותרים פנייה לקבלת רישיון, והתנאים לקיום ההפגנה הם כאמור קהל של לא יותר מ-500 בני אדם (לא כולל מפגיני הנגד) ללא ירידה לכביש, שימוש בשני מגפונים בלבד ללא אמצעי הגברה נוספים וקיום ההפגנה רק לאחר השעה 20:00.
המשטרה הודיעה באחרונה למארגני ההפגנות, שנערכות מדי מוצאי שבת זה שישה חודשים, כי לא תאשר יותר הפגנות שיתקיימו ללא רישיון. הפנייה נעשתה בעקבות החלטת בג"ץ בעתירה שהגיש תושב שכונת כפר גנים בפתח תקווה נגד ההפגנות בכיכר גורן בעיר, שנערכות במחאה על התנהלותו של היועץ המשפטי לממשלה בחקירות ראש הממשלה.
המשמעות של צו הביניים היא שהמפגינים בעצם לא יצטרכו לפנות למשטרה כדי לקבל רישיון הפגנה, כפי שזו דרשה, עד להחלטה סופית בעתירה.
ההפגנות נגד מנדלבליט, שבשבועות האחרונים סחפו אלפי משתתפים, התקיימו עד כה ללא רישיון והמשטרה התירה אותן כל עוד נשמר הסדר ולא היו אירועים חריגים. בשבועות האחרונים היו גם הפגנות נגד של אנשי ליכוד, שהתקיימו מעבר לכיכר וברישיון המשטרה.
מהמשטרה נמסר בעקבות החלטת הביניים של בג"ץ כי "משטרת ישראל רואה בזכות ההפגנה ערך דמוקרטי חשוב והוכיחה זו במשך עשרות שבועות בהפגנות בפתח תקווה בכל מוצאי שבת. לצערנו, לא זכינו לשיתוף פעולה של מארגני ההפגנות ונדרשנו לדיון בבג"ץ. המשטרה מברכת על החלטת הביניים של בג"ץ הקובעת את התנאים להפגנה, שתאפשר השגת איזון בין מימוש תכלית המחאה וחופש הביטוי, לבין שמירת הסדר הציבורי ובטחון הציבור".
עו"ד דניאל חקלאי, המייצג את אב הבית לשעבר במעון ראש הממשלה, מני נפתלי, ומפגינים נוספים התייחס להחלטה: "בג"ץ הבהיר למשטרת ישראל שהחלטתה הפתאומית לעקור את המפגינים מכיכר גורן היא החלטה שגויה ובלתי סבירה. לאור עובדה זו, הורה בג"ץ על מתן אפשרות להמשך ההפגנות בכיכר גורן. בשלב זה מדובר במתן אישור ל-500 מפגינים בכיכר גורן נכון למוצאי השבת הקרובה וזאת כדי לאפשר למשטרת פתח תקווה להיערך להמשך ההפגנות בכיכר.
"אנחנו מעריכים ומקווים שבג"ץ יפרסם בקרוב פסק דין סופי שבו תעוגן סופית האפשרות להפגין בקביעות בכיכר גורן בפתח תקווה. בכך ייעתר בג"ץ לעתירתנו שלפיה כיכר גורן היא סמל למאבק למען חופש הביטוי, חירות ההפגנה, המשטר הדמוקרטי התקין, שלטון החוק ועקרון השוויון לפני החוק. ובאישור בג"ץ תמשיך להדהד ברחבי הארץ הקריאה מכיכר גורן: כן לדמוקרטיה. כן לשלטון החוק. כן לזכויות האדם והאזרח של כולנו. וכן לעקרון השוויון לפני החוק".
בדיון בעתירת התנועה לאיכות השלטון עם המפגינים הקשו השופטים על נציג הפרקליטות ותהו כמה פעמים מדוע לא להגביל את מספר המפגינים בכיכר ל-500. השופט יורם דנציגר אמר כי "הזכות של תושבי השכונה לשקט לא מתקרבת לזכות לחופש ביטוי ולזכות להפגין. במסגרת האיזונים היא נמצאת במקום מאוד נמוך למטה".
אל הדיון הגיעו גם עו"ד אלדד יניב ומני נפתלי, שנעצרו בסוף השבוע האחרון בשל ארגון ההפגנה ליד ביתו של היועץ המשפטי - חרף איסור המשטרה. יניב ונפתלי שוחררו ממעצר בתחילת השבוע לאחר שהצדדים הגיעו להסכם: השניים לא יקראו או ישדלו ברשתות החברתיות להגיע להפגנה לא חוקית עד יום ראשון הבא, והם ישוחררו ללא הפקדת מזומן, ללא הרחקה מאזור ההפגנות בפתח תקווה וללא ערבות עצמית.
בתגובה של המשטרה לעתירה שהגישו התושבים היא ציינה כי בהפגנות הראשונות השתתפו כ-50 איש שאובטחו על ידי כ-12 שוטרים ואילו בהפגנה האחרונה - ה-38 במספר - השתתפו כ-2,500 איש שאובטחו על ידי כ-130 שוטרים. באותה שעה התקיימה הפגנה נוספת של כ-400-300 מפגינים ברישיון - הפגנת תומכי הליכוד. בתשובה לבג"ץ הציעה המשטרה את הפארק הגדול בפתח תקווה כחלופה למיקום ההפגנות, בסמוך לבית משפט השלום בעיר. "הפארק יכול להכיל אלפי אנשים, הוא אינו ממוקם בליבה של שכונת המגורים ובצמוד לו נמצא חניון עם מקומות חנייה רבים", נכתב בתגובת המשטרה.