מחאת היועצים לשעבר נגד שיטת מינוי היועצים המשפטיים החדשה
מאיר שמגר, אהרן ברק, דורית ביניש, יצחק זמיר, עדנה ארבל וגבריאל בך שיגרו מכתב מחאה חריף לשרת המשפטים שקד שבו הזהירו: "אם תשני את אופן מינוי היועץ המשפטי - תפגעי בשלטון החוק"
מכתב מחאה חסר תקדים שעליו חתומים בכירי צמרת המשפט הישראלית נשלח לראש הממשלה, לשרת המשפטים וליועץ המשפטי לממשלה, במטרה לשכנעם לשקול שנית ולחזור בהם מהיוזמה המעוררת מחלוקת לשנות את שיטת בחירת היועצים המשפטים של משרדי הממשלה.
מאחורי מכתב המחאה עומדים היועצים המשפטיים לשעבר, פרקליטי המדינה - ושופטי עליון הבכירים בדימוס - מאיר שמגר, אהרן ברק, דורית ביניש, יצחק זמיר, עדנה ארבל וגבריאל בך. "מינוי היועץ המשפטי על ידי השר הממונה על המשרד ולא על ידי נציבות שירות המדינה כפי שמקובל היום, על פי הצעה של מנכ"ל המשרד ולא באמצעות ועדת מכרזים, לא יחזק את היועץ המשפטי, אלא להפך יחליש אותו, ויפגע בשלטון החוק", כתבו. בשל החשש כי שינוי נוהל הבחירה יגרום נזק לשלטון החוק, הם פנו לשקד והפצירו בה לחזור בה מהתזכיר הבעייתי: "מציעים לשקול את התזכיר מחדש. לדעתנו, מן הראוי להתנגד באופן נחרץ לקידום התזכיר".
מאחורי המחאה עומדת יוזמתה של שקד, שנחשפה לראשונה ב"ידיעות אחרונות", לשינוי האופן שבו ממונים יועצים משפטים: מוועדות מכרזים מקצועיות לוועדות איתור בעלות אופי פוליטי. המשמעות: לפי השיטה חדשה, הגורם הדומיננטי בבחירת היועץ המשפטי למשרד יהיה מנכ"ל המשרד והשר הממונה, מה שעלול להוביל לבחירת איש אמון. למרות ששקד מציעה בתוכניתה שנציג היועץ המשפטי לממשלה, יהיה נוכח בוועדת האיתור ויוכל להטיל וטו על המינוי - ידוע לכל שהיועץ יוכל לפסול מינוי רק במקרים קיצונים.
חשוב לציין: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אינו שלם עם היוזמה, אולם הוא התקשה לכנות אותה כלא-חוקתית, ולכן נאלץ לתמוך בה. השופטים שחתומים על המכתב חוששים כי מעורבות השר במינוי "פותחת פתח למינוי יועץ משפטי שיהיה מזוהה מבחינה פוליטית עם השר הממנה או קרוב לשר מבחינה זו או מבחינה אחרת... עצם המינוי על ידי השר עלול לפגוע בתדמית של היועץ המשפטי כאיש מקצוע אובייקטיבי המחויב לשלטון החוק".
השופטים "עוקצים" את טענתה של שקד כי שינוי השיטה "יגביר את המשילות" באמצעות חיזוק יכולת השר הממונה על המשרד לקבל החלטה מסוימת ולבצע מדיניות: "דעה זו אינה נראית לנו ואין בה כדי להצדיק את שינוי שיטת המינוי". הם גם הדגישו כי מתוקף חובת היועצים לשמש כ"שומרי הסף" של משרדם, נאמנותם העליונה חייבת להיות כלפי המדינה לא השר: "שולחו של היועץ המשפטי למשרד ממשלתי הוא הציבור כולו, כלל תושבי המדינה, המהווים את משלמי המיסים הנזקק לשירותיו. לכן גם ההצעה שהיועץ המשפטי למשרד הממשלתי ימונה על-ידי השר אינה נדרשת וגם אינה מוצדקת".