מתקינים מערכת סולארית? אלה הדברים שכדאי לדעת
אם הגג שלכם מספיק גדול והחלטתם להשקיע במערכת סולארית, הנה כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם מראש מבחינת בחירת המערכת, איכות ההתקנה והאחריות. אתר "המקצוענים" עם המדריך - חלק ב'
אמנם רוב המערכות הסולאריות מותקנות על גגות של בתים קיימים (פרטיים או משותפים), אך תכנון מוקדם שלהם יכול היה להיות הרבה יותר יעיל וחסכוני. כיצד תשיגו את התפוקה הגבוהה ביותר, מדוע לטפל מראש בכשלי איטום על הגג ואיזו תחזוקה נדרשת? בכתבה הקודמת התייחסנו באופן כללי ליתרונות ולחסרונות של המערכת, כעת נבדוק מה חשוב לברר לפני ההתקשרות ועל מה להקפיד בשלבי ההתקנה.
עוד כתבות בנושא:
מים חמים ומהר: הכל על מאיץ חום בדוד
דוד שמש: העיקר האמינותלהתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?
תכנון מראש, בשלבי הבנייה – ישפר יעילות ותפוקה
"רוב ההתקנות של מערכות כיום הן על בתים שלא תוכננו להכיל מערכת כזו מראש, אך זה אפשרי להתקין אותם בתנאי השטח הקיימים", אומר ליאור בן-ארי פינצ'בסקי, מ-freenergy באתר "המקצוענים".
לדבריו, "ובכל זאת, בשל היעדר תכנון מוקדם יכול להיות שלא יהיה מקום להרבה פאנלים. לעתים, בגלל 'משחקי אדריכלות' של מיקום מפלסים וחומות, מפסידים מקום ונאלצים להתפשר.
"תכנון מוקדם יאפשר למקסם את כמות הפאנלים בשטח ולמקם אותם בזווית היעילה ביותר לכיוון השמש, מה שיאפשר תפוקה שלעתים תהיה גבוהה יותר בעשרות אחוזים.
"כמו כן, תכנון נכון יאפשר למקם את קולטי דודי השמש בצד הגג ולא במרכזו, מה שיאפשר פריסה יעילה יותר של פאנלים. כיום, נוטים לשים את הדוד באמצע הגג, ואז כשמגיעים להתקין את הפאנלים צריך למקם אותם מסביבו, בצורה פחות פרקטית".
האם ניתן להניח את המערכת הסולארית על כל תשתית גג? בן-ארי פינצ'בסקי: "ניתן להניח את התשתית הסולארית על גג שטוח, גג מתכת, גג רעפים ואף על איסכורית".
ככל שהמיקום זוכה לשעות שמש רבות יותר – החזר ההשקעה יהיה מהיר יותר
על פי בן-ארי פינצ'בסקי, "ככל שהפאנל חשוף לשמש ישירה למשך יותר שעות, התפוקה שלו תהיה גבוהה יותר. ממש כפי שממקמים קולטי שמש לדוד, גם מערכת זו תהיה אפקטיבית יותר אם תמוקם לכיוון דרום, ושלא יהיו קירות שיטילו צל או עצים שיסתירו את הפאנלים".
אם תרצו לחשב את החיסכון העתידי בכסף, בהתאם לגודל הגג ולחשבון החמשל שלכם, תוכלו להיעזר במחשבון שפיתחו בארגון הסביבה גרינפיס.
אין טעם בהתקנה של מערכת גדולה מדי
בן-ארי פינצ'בסקי: "מפני שמערכת גדולה יותר תייצר כמות גדולה יותר של חשמל, ושלב זיכוי החשמל עדיין מסובך מבחינת בירוקרטיה. אם תצברו קרדיט גבוה מדי בחברת החשמל, גם אם תזכו עליו, הרי שהתעריף שנקבל עליו לא יהיה אותו תעריף. כלומר, נשלם יותר על המערכת, אך לא בהכרח נחזיר את ההשקעה על הגדלת המערכת".
לדבריו, "אם מתלבטים לגבי ממיר המתח, הרי שניתן לרכוש ממיר מתח מעט גדול יותר (שכן ההפרש במחיר זניח), שיאפשר לנו להוסיף פאנלים בעתיד. ואולם, לא נוכל להתקין ממיר עם הפרש גדול מדי, מפני שחברת החשמל לא מאפשרת הפרש של יותר מ-10% בין כמות הפאנלים להספק של ממיר המתח".
חובה לבדוק שאין כשלי איטום לפני התקנת המערכת
כשמניחים מערכת על גג שטוח שמותקנות עליו יריעות ביטומניות, חשוב מאוד לוודא שהן תקינות ואין בעיות איטום בגג. "ההתקנה עצמה אינה פוגעת ביריעות, שכן הפאנלים אינם מונחים ישירות על היריעות, אלא מחברים את הקונסטרוקציה לבלוקים על מנת לא לקדוח ביריעות ישירות", אומר בן-ארי פינצ'בסקי.
"לפני ההתקנה חשוב מאוד לוודא שאין בעיות איטום בגג, מפני שהתקנת המערכת הסולארית אינה זולה (מחצית מעלות המערכת היא עבור ההתקנה ומחצית עבור החומרים). אם יתגלו כשלי איטום לאחר ההתקנה, זה יחייב פירוק והתקנה מחדש שלה, מה שיגרור עלויות התקנה גבוהות לשווא".
גרים בבניין? ניתן לחבר בין המערכת לתשלום חשבונות החשמל של הרכוש המשותף
הפתרון הנפוץ הוא לחבר את המערכת לחשבון החשמל של ועד-הבית. בן-ארי פינצ'בסקי: "מכיוון ששטח הגג הוא רכוש משותף, יש צורך בהסכמה של רוב בעלי הדירות. התקנה של מערכת כזו מאפשרת תשלום של המעליות, התאורה, המשאבות וכל מכשיר חשמלי שנדרש לצורך תחזוקת הרכוש המשותף.
"מכיוון שעל פי החוק ניתן לחבר כל מערכת לחשבון אחד, הרי שדייר שמעוניין ליהנות ממערכת כזו לצרכי הדירה שלו, זקוק לשטח גג פרטי משלו. כלומר, בעלי דירות גג יוכלו להתקין פאנלים בשטחם הפרטי ולחבר אותם לשעון הפרטי שלהם".
מה חשוב לבדוק בשלב סקר השוק?
"בשונה ממוצרים אחרים, דווקא מבחינת מערכות סולאריות סין נחשבת למובילה בעולם בתחום", אומר בן-ארי פינצ'בסקי. "מומלץ לבדוק שהדירוג של הפאנלים שרוכשים הוא גבוה. חברת בלומברג היא חברת מחקר וכלכלה עולמית שמדרגת אותם בצורה אובייקטיבית, כשדירוג 'טיר וואן', נחשב לדירוג איכותי. בארץ יש 4-5 יבואנים שמייבאים דגמים בדירוג זה.
"חשוב לוודא שהצעת המחיר כוללת את כל החומרים, כל שלבי העבודה, כבר מקבלת כל האישורים הנדרשים, כל שלבי ההתקנה, חיבורי החשמל, ביטוח קבלני של המתקין ואחריות", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים".
האם ישתלם לרכוש יותר מערכת ישירות מהקבלן המתקין? "רכישה של המערכת ישירות מקבלנים מתקינים לא תהיה בהכרח זולה יותר, שכן חברות הייעוץ זוכות לתעריף משתלם יותר מהקבלן, לאור ריבוי העסקאות שהיא סוגרת מולו", אומר בן-ארי פינצ'בסקי.
"בכל מקרה, מומלץ לעשות סקר שוק, לוודא שהחברה מתקינה תעלות חשמל על פי התקנים הכי מחמירים, ולא צינורות שיתפוררו כעבור 5 שנים מפני שאינם עמידים בפני שינויי מזג האוויר".
כיום, על מנת להוריד מעצמכם את כאב הראש שכרוך בהתקנת המערכת, יש יתרון להתקשרות עם חברת ייעוץ וניהול פרויקטים של מערכות סולאריות.
בן-ארי פינצ'בסקי: "בשוק קיימות כ-10 חברות כאלו, וכן עוד כ-10 חברות המייבאות את המערכות עצמן. מבחינת התקנה, קיימים עשרות קבלנים שמתקינים את המערכת. אם תתקשרו עם חברת ניהול, הרי שכל עניין הרישוי וההתמודדות עם הבירוקרטיה, ההתקשרות עם מהנדס הקונסטרוקציה, מהנדס החשמל והחברה המתקינה ינוהלו עבורכם במקום אחד".
כמה זמן אורכת ההתקנה?
בן-ארי פינצ'בסקי: "כל התהליך אורך כחודשיים-שלושה מיום ההתחלה ועד לרגע שהמונה פועל ומתחילים לזכות אותי בכמות החשמל שאני מייצר בביתי, כולל קבלת הרישוי, אישורים ממהנדס קונסטרוקציה וכל שלבי ההתקנה".
על איזו תחזוקה יש להקפיד?
"אחת לשנה מומלץ לערוך בדיקה שנתית על ידי מהנדס חשמל מוסמך שיבדוק את תקינות המערכת", אומרים במוקד השירות. "בבדיקה זו הוא יבדוק את מצב ההארקה, שהמערכת אכן מבודדת בצורה תקינה ושנצילות הפאנלים והממירים תקינה".
מחפשים בעל מקצוע? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"