אוכלים ביחד, מרוויחים ביחד
מסתבר שארוחה משפחתית קבועה היא לא רק טעימה, היא גם חיונית לבריאות בגוף ואפילו הנפש של הילדים. לא תאמינו עד כמה
אבל איכשהו, אנחנו ברוב המקרים לא מקדישים את הזמן לתכנן, או ברוב המקרים ליישם, כל דבר הנוגע לארוחות המשפותפות שלנו עם הילדים שלנו, ארוחות יומיומיות משפחתיות.
באמריקה, הפשרות פשוטות יותר, בעיקר כי הפתרונות נגישים כל כך. הבוקר עמוס ולחוץ? אפשר תמיד לקנות חבילת חטיפים שגדולה יותר מראשי הילדים שלנו ביחד ולשלוף ממנה חטיף לכל אחד לכרסם בדרך לאן שלא נמהר להגיע. ארוחת ערב נופלת בדיוק בסוף היום, אחרי שכבר הסענו, עבדנו, החזרנו, העברנו והתעייפנו? אפשר פשוט לעבור באיזה חלון של רשת אוכל מהיר ובמחיר מבצע לקנות ארוחה גדולה ושמנה מדי, אבל העיקר שסימנו וי.
בסקר אחרון שנערך בארה"ב, נמצא שרק 59% מהממשפחות באמריקה נוהגות לאכול ביחד את ארוחת הערב כמה פעמים בשבוע. בסקר ישראלי נמצא שרק 41% מהאבות אוכלים מדי ערב עם הילדים לעומת 80% מהאמהות.
היתרונות של ארוחה משותפת רבים כל כך. מטיב הארוחה, פיתוח הרגלי אילה בריאים יותר, ועד הקשר המשפחתי הקרוב שמתהווה באותם רגעים של סעודות משותפות. סקר שנערך לפני כמה שנים מצא שבני 9-14 שנהגו לסעוד מדי ערב עם משפחתם אכלו יותר פירות ירקות וגבינות ופחות משקאות מוגזים ואוכל מטוגן. הארוחות שלהם הכילו יותר סידן, ברזל וסיבים.
בשיחות סביב ארוחות הערב, ילדים יכולים ללמוד יותר על תזונה ועל מאכלים חיוניים ומועילים יותר. מהברזל שבגזר ועד הסידן שבגבינה הלבנה.
במחקר שנערך לפני למעלה מעשר שנים הוצעו לילדים כמה חתיכות של פלפל אדום, ונתבקשו לדרג כמה טעימות הן היו. במשך שמונה ימים לאחר מכן, הם הוזמנו לאכול בכל יום כמה שיותר מאותם פלפלים. ביום האחרון, שוב נתבקשו הילדים לדרג כמה טעים היה להם הפלפל.
כך גילו, שביום האחרון, הילדים דירגו את הפלפל גבוה יותר ואכלו יותר ממנו, אפילו יותר מקבוצת ילדים שזוכתה בפרס בכל פעם שאכלה את הפלפל. המסקנה של החוקרים הייתה שיותר חשיפה ופחות אכיפה בסגנון 'אתה לא קם עד שאתה מסיים' תעזור ללמד את הילדים לאכול מאכלים בריאים יותר ולהינות מהם, אפילו אם בתחילה לא אהבו אותם.
רבים מאיתנו זוכרים ארוחת ערב משפחתית סטייל ישראל, ביצים, ירקות, הגבינה הלבנה עם הבית של תנובה כמובן, לצג הקוטג' והבולגרית, ולחם פרוס.
רובנו לא גדלנו בסביבה אמריקאית, שעל פי מחקרים, 40% מתקציב המשפחות באמריקה מנותב לארוחות בחוץ.
ארוחות במסעדות יכולות להיות מהנות כמובן, אבל גם רוויות בקלוריות ובגדלים לא ממש מותאמים לצרכינו. למעשה, המנה הממוצעת במסעדה מכילה 60% יותר קלוריות מארוחה ביתית. מחקרים מראים שכאשר מסביבינו יותר אוכל, אנחנו גם אכלים יותר.
ארוחות משפחתיות בבית לא רק מבטיחות פחות קלוריות, הן, מסתבר, גם שומרות על הבריאות הנפשית של ילדינו. מחקרים הוכיחו שילדים שנוהגים באופן קבוע לאכול עם המשפחה, יהיו פחות מדוכאים, ועם סיכויים פחותים יותר לפתח בעיות אכילה.
באוניברסיטה במינוסוטה נבדקה ההשפעה של ארוחות ערב משפחתיות על מתבגרים. נמצא שאם מתבגר נוהג לאכול עם משפחתו ארוחות ערב על בסיס קבוע, ניתן לזהות כל בעיה שלא תהיה בשלב מוקדם הרבה יותר ולטפל בה.
בימים אלו, כשהלימודים עומדים להתחיל, חשוב מסתבר, שנשקיע לא רק בתיק, קלמר ומחברות, גם לארוחות המשפחתיות יש השפעה על הציונים.
20% מהמתבגרים שאוכלים עם הוריהם פחות משלוש פעמים בשבוע מקבלים ציונים נמוכים יותר. רק 9% מהילדים שאוכלים ארוחות ערב באופן קבוע עם המשפחה נכשלים באופן תדיר בלימודים, כך על פי דו"ח של CASA. בארוחות הערב יש לנו הזדמנות לנהל שיחות עם הילדים, להעשיר את השפה שלהם, בעיקר כשבבית אנחנו מדברים עברית ובחוץ אנגלית, לזהות בעיות לפני שהופכות לגדולות יותר ולטפל בהן בהתאם.
גם עבורנו, אגב, ארוחות הערב המשפחתיות יכולות להיות צעד מועיל. גם כשנראה לנו שהיום שלנו היה מעייף, מתיש וסוחט וכל מה שמתחשק לנו זה לשלוח את הילדים מהר לעיסוקיהם ולבלות כמה רגעים לבד, מסתבר שארוחות הערב המשפחתיות יכולות להיות יעילות יותר. במחקר שנערך עוד ב-2008 באוניברסיטת בריגהם יאנג, הוכח שארוחות ערב משפחתיות השילו לחץ מאמהות עובדות. על האבות אגב, זה עבד הרבה פחות.
עם ארוחה ישראלית קלה וטעימה, פשוטה יחסית להכנה, עם גבינות על השולחן, חביתות, פסטה, אורז, פשטידות ושאר ירקות, נראה שנוכל להינות מהרבה יותר מארוחה מזינה. נוכל לדאוג לבריאות המשפחה.
את הארוחות שלכם אתם מוזמנים לצלם, לשלוח אלינו, ואם על השולחן תניחו גם גבינה או כל אחד ממוצרי תנובה, תוכלו לזכות בשלל פרסים שווים.
שלחו את התמונות שלכם ל-tnuva@ynetus.com