שתף קטע נבחר
 

צליעה והפרעות בהליכה: ממה זה נגרם ומה הטיפול

כאבים, חולשה בגפיים, פגם בשליטה המוטורית או חבלה אורתופדית - הגורמים שעלולים להוביל לצליעה וצורות שונות של הפרעות הליכה רבים ומגוונים. איך מאבחנים את התופעה המטרידה ומתי היא עלולה להצביע על סכנה של ממש לבריאות? הפיזיותרפיסטים סאם ח'מיס ואילנית אברון מסבירים

הפרעות הליכה הן דפוס הליכה לא טבעי ובלתי נשלט, שיכול להתבטא כמאמץ יתר בהליכה. דפוס זה עלול להיגרם כתוצאה מכאב, חולשה, תחושה לקויה לאורך הגפה התחתונה, או מבקרה ושליטה מוטורית לקויות. כמו כן, הוא עשוי להשפיע על השרירים, העצמות או העצבים של הגפה התחתונה.

 

הסיבות להפרעות הליכה הן רבות ונפרשות על פני מגוון מצבים, החל בקלים ביותר - כתוצאה מפציעה פשוטה, ועד החמורים ביותר - כתוצאה מבעיה מבנית או מפרקית של הגפה. מצב זה יכול להיות זמני או ארוך טווח, בהתאם לגורם המשפיע.

 

מאמץ יתר בהליכה. חשוב לבדוק בהקדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מאמץ יתר בהליכה. חשוב לבדוק בהקדם(צילום: shutterstock)

התמונה הקלינית עשויה להצביע על הליכה לא סדירה, הליכה איטית, כאב או אי נוחות בהליכה, נשיאת משקל מופחתת על רגל אחת והימנעות מהליכה. בהתבסס על הסימפטומים השונים – נהוג לחלק את התופעה לחמש קבוצות עיקריות:

 

1. Propulsive gait

הפרעות הליכה המאופיינות בתנוחה נוקשה. אדם עם דפוס הליכה זה יציג הליכה עם ראש וצוואר הנדחפים קדימה.

 

2. הליכת מספריים

אדם עם סטיית הליכה זו ילך עם רגליים מסובבות מעט פנימה. בהליכה, הברכיים והירכיים עשויות להתחכך אחת בשנייה בתנועה הדומה למספריים.

 

3. הליכה ספסטית

אדם עם הליכה ספסטית גורר את רגליו תוך כדי הליכה. בנוסף, הליכתו תראה נוקשה מאוד.

 

4. Steppage gait

אדם עם תבנית הליכה זו ילך עם בהונות המצביעות כלפי מטה, וכתוצאה מכך ישתפשפו בהונותיו בקרקע תוך כדי הליכה.

  

5. Waddling gait

הליכת מתנדנדת מצד לצד. הצליעה כשלעצמה גם היא נחשבת כסטיית הליכה ועשויה להיות קבועה או זמנית.

 

מה עלולים להיות הגורמים להפרעות הליכה?

 

1. פציעות במערכת שריר - שלד

נקע או קרע ברצועות, מתיחת שרירים או שברים - פציעות על רקע אורתופדי עלולות לגרום לפגיעה במערכת העצבים, חולשת שרירים והגבלה בטווחי תנועה. גם ניתוחים כדוגמת שחזור רצועה או החלפת מפרק עלולים להוביל לירידה בתחושה ובשליטה השרירית - ומכאן להפרעות בהליכה. במרבית המקרים התופעה תהיה זמנית בלבד.

 

מגוון סיבות וסוגים. הפרעות הליכה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגוון סיבות וסוגים. הפרעות הליכה(צילום: shutterstock)
 

2. רגליים א-סימטריות

מחלות מפרקיות בילדות הגורמות להבדלים באורך הרגליים או פציעות המותירות רגל אחת קצרה יותר, עלולות לגרום לשינויים בדפוסי ההליכה. א-סימטריה ברגליים עלולה להתרחש גם כתוצאה מהפרעה התפתחותית של מפרק הירך המכונה דיספלזיה התפתחותית.

 

3. שיווי משקל לקוי בהליכה

לשיווי המשקל יש השפעה קריטית על דפוס ההליכה. בעיות בשיווי המשקל יכולות להיגרם כתוצאה מפגיעה במערכת הראייה, המערכת הפרופריוספטיבית (מערכת החישה של איברי הגוף) או המערכת הווסטיבולרית (מערכת שיווי המשקל) המצויה בתוך האוזן. מחלה כמו סוכרת, למשל, פוגעת במערכת החיישנים האחראית על תפיסת האדם במרחב – ומכאן מביאה להפרעה בהליכה.

 

4. מחלות מולדות

גם מחלות מולדות עלולות לגרום לבעיות בגפה התחתונה ולצליעה. לדוגמה, שיתוק מוחין או תסמונת Perthes - מחלת ריכוך צלחת הגדילה של עצם הירך. Slipped capital femoral epiphysis הינו מצב שבו ראש עצם הירך מחליק מהשקע שבתוכו הוא יושב. זוהי פתולוגיה נפוצה בקרב בני נוער הסובלים מעודף משקל.

 

5. זיהומים ודלקות

צליעה עלולה להיגרם גם כתוצאה מזיהום במפרק או בעצם (אוסטאומיאליטיס). זיהומים אלה נגרמים כתוצאה מחיידקים המתפשטים דרך מחזור הדם מאיבר אחר של הגוף. במצבים אלו יתקשה החולה ללכת, וסימפטומים נוספים יתבטאו בכאבים חזקים, חום או אדמומיות באזור הנגוע. פתולוגיה זו חמורה ביותר ומצריכה בדיקת רופא בהקדם. בנוסף, גם דלקת מפרקים כרונית עלולה לגרום לבעיות, שכן הנפיחות שהיא גורמת מובילה להופעת כאבי ברכיים, שעשויים לגרום לצליעה.

 

6. סרטן

קיימים סוגים מסוימים של סרטן שעלולים לגרום לצליעה. סוגים אלו כוללים לוקמיה, אוסטאוסרקומה וסרקומה ע"ש יואינג, ויופיעו בדרך כלל בילדים מתחת לגיל 5. הסימפטומים העיקריים כוללים חיוורון, בצקות וכאבי עצמות עמוקים בזמן מנוחה.

 

7. פגיעה במערכת עצב – שריר

פגיעה בשריר או במערכת העצבים עלולה להוביל לפגיעה נרחבת המערבת את שתי המערכות יחד. באירוע מוחי לדוגמא, או במחלה ניוונית כדוגמת פרקינסון, ישנה פגיעה בתהליך עיבוד המידע המתקבל מן הסביבה אל המוח ובכך נפגעת יכולת התכנון של תנועה רצונית. מכאן, תפקודים אוטומטיים בסיסיים כמו הליכה עשויים להיפגע.

 

עלולות לגרום להפרעות הליכה. פציעות על רקע אורתופדי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלולות לגרום להפרעות הליכה. פציעות על רקע אורתופדי(צילום: shutterstock)
 

מתי צריך לגשת בדחיפות לרופא?

אם בנוסף לצליעה מופיעים תסמינים נוספים כמו חום, פריחה, נפיחות יוצאת דופן סביב המפרק, תיאבון מופחת, חיוורון וכאב חמור - יש לגשת מיידית לבדיקה דחופה אצל רופא. הרופא יבצע בדיקה גופנית כוללת בכדי לנסות לקבוע מהי סיבת הצליעה וימליץ בהתאם על בדיקות דם, צילומי רנטגן או בדיקות אחרות.

 

ניתן אף לבצע בדיקה במעבדת הליכה ותנועה המאפשרת ניתוח תנועתי ביומכני מדויק על ידי שימוש באמצעים טכנולוגיים.

 

מה הטיפול בצליעה?

הטיפול תלוי בגורם הצליעה. במקרה של קרע בשריר או בעיה מפרקית חריפה, רצוי לשים קרח על האזור הפגוע במשך כעשרה ימים עד שבועיים ולתת מנוחה יחסית לשריר או למפרק. תנועתיות של הגפה תבוצע בהתחשב בכאב. בשלבים מתקדמים יותר יתמקד הטיפול בחיזוקים ספציפיים לגפה התחתונה - עם וללא נשיאת משקל, שמירה על טווחי תנועה תקינים, תרגול התחושה העמוקה ומערכת שיווי המשקל על גבי משטחים ניידים (כדוגמת בוסו ופיתה), ולימוד הליכה בתבנית הליכה תקינה.

 

במקביל הרופא יכול להמליץ על טיפול אנטי דלקתי להורדת הכאב והדלקת. חבישה תומכת או סד עשויים להפחית את הנפיחות ואף למנוע פגיעה נוספת במפרק. יש מקום להמליץ על שימוש בקביים על מנת להפחית מנשיאת המשקל על הרגל בהליכה. צליעה הנגרמת מסיבות אחרות עשויה לערב תרופות ספציפיות או טיפול ממוקד אחר. צליעה הנחשבת קבועה תדרוש איזון ההליכה - לעתים באופן מכאני - על ידי התאמת מדרסים או הגבהות מסוימות.

 

חשוב לזכור שלאחר שמסגלים סטיות בהליכה קשה מאוד להיגמל מהן - עובדה זו עלולה לגרום לבעיות משניות בעתיד. במידת הצורך ניתן להתאים תוכנית טיפול אופטימלית אצל פיזיותרפיסט מומחה.

 

על מנת לעודד הליכה נכונה, יבוצע תרגול פונקציונלי המכונה gait training שמטרתו לעודד הליכה בתיקון סטיות התנועה, בפיקוח מקצועי. תרגול זה משפיע ישירות על איכות ההליכה של המטופל, ותורם לשיפור בתגובות שיווי משקל והביטחון שלו בהליכה. יתרון התרגול טמון ביכולת שלו לדמות את הפעולה האמיתית לה נדרש המטופל, ובכך תורם להליך הלמידה.

 

הכותבים הם ממרכז  איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך מטפלים בצליעה?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים