יוסטון מוצפת, עשרות אלפי תושבים מפונים למקלטים: "מעולם לא חווינו דבר כזה"
הסופה הטרופית "הארווי" ממשיכה להמטיר גשמים עזים במדינת טקסס, לגרום לנהרות לעלות על גדותיהם ולהציף רחובות, בתים ומכוניות. הרשויות מסרו שיותר מ-30 אלף בני אדם ישוכנו במקלטים עקב הסופה וביקשו מתושבים להתגייס לעזרה במאמצי החילוץ וההצלה: "עלייה דרמטית של מפלס המים"
הסופה הטרופית "הארווי" צפויה להוריד גם היום (יום ב') ממטרים כבדים בעיר יוסטון, טקסס, ולאלץ אלפי בני אדם נוספים להתפנות מבתיהם למחוזות סמוכים בגלל עליית נהרות על גדותיהם, כפי שלא נראה כבר מאות שנים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"הארווי" הוא ההוריקן העוצמתי ביותר שהכה בטקסס ב-50 השנה האחרונות. הסופה העזה פגעה ביבשה ביום שישי ובינתיים גבתה את חייהם של חמישה בני אדם. על פי התחזיות צפויה הסופה להישאר באזור טקסס כמה ימים נוספים ולהוריד בשבוע אחד כמות גשמים של שנה שלמה.
הרשויות סגרו בתי ספר, נמלי תעופה ומבני ציבור ביוסטון, שבה מתגוררים 2.3 מיליון תושבים. עשרות כבישים הפכו לנהרות, רחובות רבים הוצפו והמים הגיעו עד גובה החזה.
450 אלף תושבים צפויים לבקש עזרה מהרשויות
גשם עז ירד גם באזורים שנמצאים במרחק של 150 קילומטרים מיוסטון והציף נהרות על גדותיהם. לפי התחזיות, המים הרבים צפויים לזרום לכיוון יוסטון ולהעלות עוד יותר את מפלס המים ברחובות ולהעמיד את חייהם של תושבים רבים בסכנה.
ראש הסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום של ארצות הברית (FEMA), ברוק לונג, הודיע שהוא מעריך כי יותר מ-30 אלף בני אדם ישוכנו באופן זמני במקלטים עקב הסופה שפגעה בטקסס. הוא הוסיף כי יותר מ-450 אלף איש צפויים לבקש עזרה מהרשויות. כמו כן, הרשויות האמריקניות קראו לכל תושב שיכול לסייע במאמצי החילוץ וההצלה לתת יד ולהתגייס למשימה. "טקסס מעולם לא חוותה אירוע כזה", אמר לונג. "זהו ציון דרך עבור המדינה".
פתיחת הסכרים תביא להצפת בתים נוספים
חיל ההנדסה האמריקני מסר שהוא פתח שני סכרים באזור כדי להזרים מהם עודפי מים עקב "העלייה הדרמטית של מפלס המים בשעות האחרונות" ובכך למנוע פגיעה בסכרים עצמם בגלל הלחץ הרב של המים. "אם לא נתחיל לשחרר עכשיו את המים, העוצמה של המים הבלתי נשלטים סביב הסכרים תהיה גבוהה יותר ותהיה לה השפעה גבוהה יותר על הקהילות מסביב", אמר קולונל לארס זטרסטורם, מפקד בחיל ההנדסה באזור מחוז גאלווסטון. ואולם במחוז האריס שבטקסס צופים שפתיחת הסכרים "אדיקס" ו"בארקר" תביא להצפת בתים נוספים באזור.
הרשויות בטקסס הורו על פינוי של יותר מ-50 אלף בני אדם מבתיהם במחוז פורט בנד, שנמצא במרחק של 55 קילומטרים מיוסטון, בשל החשש שנהר בראזוס יגיע השבוע לשיא גובה של 18 מטרים. השופט רוברט הברט ממחוז בראזוס אמר שהנהר לא היה כה גבוה זה 800 שנה. "אנחנו עדים לאירוע ההצפה ההרסנית ביותר בהיסטוריה המתועדת של יוסטון", אמר סטיב בואן, חזאי מקומי.
העיר דאלאס מקימה "מגה-מקלט" לאלפי מפונים
עיריית דאלאס הודיעה שתקים "מגה-מקלט" במרכז הוועידות שלה כדי לשכן 5,000 תושבים שפונו מבתיהם. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי להגיע מחר לטקסס כדי להעריך את נזקי הסופה העזה, כך הודיע אתמול הבית הלבן. טראמפ, שניצב בפני אסון הטבע הגדול ביותר בארה"ב מאז תחילת כהונתו בינואר 2017, חתם על צו שמעניק סיוע פדרלי נרחב למדינת טקסס. מושל טקסס גרג אבוט אמר שהוא מתכנן לשלוח אלף חיילים נוספים מהמשמר הלאומי לאזור השיטפונות. "הסערה לא זזה יותר מדי", אמר סטיב וויסטאר, חזאי בכיר במכון AccuWeather, "היא ממשיכה להמטיר גשם באותו אזור".
משרד השריף במחוז האריס השתמש בסירות מנוע, האמרים וכלי רכב נוספים כדי לחלץ יותר מ-2,000 בני אדם מאזור העיר יוסטון. משמר החופים האמריקני ומשטרת יוסטון חילצו תושבים רבים נוספים באמצעות סירות, מסוקים וכלי רכב והעבירו אותם למקלטים. יותר מ-247 אלף תושבים באזור יוסטון נמצאים בבתיהם ללא חשמל בעקבות הסופה העזה.
הרשויות הפדרליות בארה"ב מעריכות ששיקום נזקי הסופה "הארווי" יימשך שנים רבות. לשם השוואה, הוריקן "קתרינה" החריב את ניו אורלינס ב-2005 והביא למותם של 1,800 בני אדם. הסופה הטרופית "אליסון", שהכתה בדרום טקסס ב-2001, הציפה 70 אלף בתים וגרמה לנזק בשווי 9 מיליארד דולר. הנזק מהסופה "הארווי" עשוי להגיע ליותר מ-15 מיליארד דולר בתשלומי ביטוח, אותו סכום שנרשם לאחר ש"קתרינה" גרמה לנזקים רבים בלואיזיאנה ובמיסיסיפי.
חוזה רנגל, עובד בניין בן 47 שמתגורר בגאלווסטון, סיפר שהוא השתתף במאמצי החילוץ בעיר דיקינסון, דרומית-מזרחית ליוסטון, שם ראה כיצד מגיע מפלס המים לשיא ומטביע מכוניות. "בורכתי בכך שלא קרה לי הרבה, אבל האנשים האלה איבדו הכול", הוא אמר. "ועדיין ממשיך לרדת גשם. למים אין לאן ללכת".