שתף קטע נבחר

 

תושבים בדרום ת"א נגד פסיקת המסתננים: "נביא את כל העם לבית של מרים נאור"

תושבי דרום תל אביב זועמים על פסיקת בג"ץ שמגבילה את יכולת המדינה לכפות גירוש מסתננים. "אנחנו נעבור לגור אצל השופטים הנאורים ברחובות היפים ברחביה ונפגין בכל שבת", אמרה שפי פז, ממובילות המאבק. העותרים מברכים על ההחלטה: "לתת מענה אנושי למבקשי המקלט"

 

תושבי דרום ת"א מפגינים נגד החלטת בג"ץ    (צילום: עידו ארז ואסף זגריזק, עריכה: גלעד ילון)

תושבי דרום ת"א מפגינים נגד החלטת בג"ץ    (צילום: עידו ארז ואסף זגריזק, עריכה: גלעד ילון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לא ניתן לכלוא מסתננים ליותר מ-60 ימים, גם אם הם מתנגדים ל"גירוש מרצון", אך אין מניעה להרחיק אותם למדינה שלישית. כך קבע היום (ב') הרכב של חמישה שופטים בבית המשפט העליון, שקיבל חלקית את הערעור שהגישו אזרחים זרים וארגוני זכויות אדם. ההחלטה עוררה זעם רב בקרב תושבים מדרום תל אביב שיצאו להפגין בעיר נגד ההחלטה. במסגרת ההפגנה הם קראו קריאות גזעניות לעבר מבקשי מקלט ופעילי זכויות אדם.

 

 

תושבים מפגינים בדרום תל אביב נגד החלטת בג"ץ (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
תושבים מפגינים בדרום תל אביב נגד החלטת בג"ץ(צילום: יריב כץ)
 

 (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
(צילום: יריב כץ)

לפי החוק הקיים, ניתן להחזיק אזרח זר במאסר לתקופה בלתי מוגבלת עד ש"ישתכנע" להסכים לגירוש מרצון, ובפסיקתם הגבילו מאוד השופטים את היכולת של המדינה לכפות גירוש על מי שמתנגד לכך באמצעות מאסר ממושך.

 

שפי פז, תושבת דרום תל אביב וממובילות מאבק התושבים נגד המסתננים, אמרה הערב כי "אם השופטים הנאורים רוצים אותם אצלנו - אנחנו נעבור לגור אצלם ברחובות היפים ברחביה ונפגין בכל שבת". היא הוסיפה: "כסף זר שמממן את העמותות העותרות גורם לנו לחיות תחת כיבוש". לעבר אחד ממבקשי המקלט שהיה במקום היא צעקה: "למה הפקרת את אמא שלך? אני אלווה אותך לשדה התעופה. אקנה לך שוקולד".

שפי פז. "אם השופטים רוצים את המסתננים אצלנו - נעבור לגור אצלם" ()
שפי פז. "אם השופטים רוצים את המסתננים אצלנו - נעבור לגור אצלם"

במסיבת עיתונאים שערכו תושבי השכונה אמרה פז: "ב-20 חודשים שבג"ץ מרח את הפסיקה הזאת בתור מדיניות, כדי להשריש אותם פה, נולדו אלפי ילדים בשכונות. ההשתקעות הולכת וגדלה. 1,000 ילדים מדי שנה. לא יעזור שישירו שירי חנוכה, הם לא ישראלים. זה הילדים שאמרו 'תודה רבה לנאצים ששחטו אתכם'. ילדינו לא יוצאים לגינות ציבוריות. אנחנו נקברים על ידי ילודה רשלנית וחסרת אחריות. עוד חמש שנים כל המדינה תסבול אותם. את העתירות מגישים ארגונים כמו התנועה לזכויות האזרח הזר וכו', האנשים האלה יושבים ומחכים כשיוצאת הוראה מהממשלה או נחקק חוק, והעתירה כבר מוכנה. הם ממומנים על ידי הקרן והאיחוד האירופי ומגישים צווי ביניים וכל מדיניות נעצרת".

ההפגנה מול בית נשיאת העליון נאור במוצ"ש שעבר. "נביא את כל עם ישראל" (צילום: מתי עמר, TPS) (צילום: מתי עמר, TPS)
ההפגנה מול בית נשיאת העליון נאור במוצ"ש שעבר. "נביא את כל עם ישראל"(צילום: מתי עמר, TPS)

פעיל נוסף, דורון אברהמי, הוסיף: "מי שרוצה אותם אצלנו פה מוזמן לקחת אותם. אנחנו רוצים שקט. אני רוצה להלך עם ילדיי בשעות הלילה ולהגיע לתחנה המרכזית בלי פחד. לא הגיוני שאנשים מספרים שנועלים את המכוניות בנסיעה. זה לא מאבק רק של דרום תל אביב אלא של כלל עם ישראל. זה אצלנו בבית אבל יגיע לכולם. לא נוותר, אנחנו לא אזרחים סוג ב' ואנחנו נעמוד על שלנו. העם קובע ושופטים חייבים להקשיב לעם. אם הם לא מסוגלים להבין את זה, נפגין שבת אחרי שבת ונביא את כל עם ישראל לעמוד מול ביתה של מרים נאור".

 

למרות ההצהרות של מארגני ההתכנסות היום בשכונת נווה שאנן בתל אביב שלפיהן מחאתם אינה מחאה אלימה, אירעו כמה התפרצויות כלפי מבקשי מקלט. כך שפי פז צעקה לעבר אחד ממבקשי המקלט שהיה במקום: "למה הפקרת את אמא שלך? אני אלווה אותך לשדה התעופה. אקנה לך שוקולד".

 

במקרה אחר הצהירה מבקשת מקלט: "זו המדינה שלי". אחת המפגינות קראה לעברה: "זבל, מי שהביא אתכם זבל". אחרת הוסיפה: "המדינה שלך זו אריתראה חתיכת זבל, היית מתה מדינה שלך. הבית שלי זו המדינה שלי". בעימות עם עוברת אורח ממוצא אתיופי, צעקו לה: "לכי למסתננים, את בושה לקהילה האתיופית". היא השיבה: "אתם בושה לכל עם ישראל שאמור להיות עם ישראל. אותי לימדו להיות קודם כל בן אדם, מה שאתה לא יכול להיות לעולם". לעבר עו"ד אסף וייצמן ממוקד הסיוע לפליטים שעבר במקום עם אופניו צעקו: "אתה עורך הדין של השטן".

 

הארגונים שהובילו את התביעה - הקליניקה לזכויות פליטים באוניברסיטת תל אביב וארגוני זכויות האדם המוקד לפליטים ולמהגרים, האגודה לזכויות האזרח, ARDC, קו לעובד, רופאים לזכויות אדם ואס"ף - בירכו על החלטת בית המשפט העליון. "בית המשפט העליון קבע היום שאי אפשר להחזיק את מבקשי מקלט במעצר בלתי מוגבל כאמצעי לחץ. בהחלטתו היום החליט שלא להכשיר הסדר דרקוני וחסר תקדים בחומרתו שמאפשר כליאה ללא הגבלת זמן של אנשים חפים מפשע".

מסתננים בדרום תל אביב (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
מסתננים בדרום תל אביב(צילום: יובל חן)

לדבריהם, "מאז 2012 חיו בישראל 64,000 מבקשי מקלט. כיום נותרו רק 28,000 אריתראים ו-8,000 סודנים. מבקשי המקלט נמלטים מישראל באלפיהם עקב התעמרות הרשויות, גם ללא הלחץ העצום שמופעל עליהם באמצעות כליאתם. אנחנו נמשיך להיאבק עד שמדינת ישראל תתן מענה אנושי למבקשי המקלט שחיים כבר עשור בגבולותיה, תאפשר להם להגיש בקשות המקלט, תבחן אותן ותיתן מעמד למי שזכאי לכך".

 

נשיאת העליון הציעה "תיחום מקום מגורים"

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, קבעה: "אין לכחד, בנסיבות הנוכחיות האפשרות העומדת בפני המדינה להרחיק מסתננים למדינה השלישית מושא ענייננו היא מוגבלת. ייתכן שהניסיון לאתר חלופות הרחקה לא יניב את התוצאה שלה מצפה המדינה".

 

היא הוסיפה: "במסגרת פסקי דין קודמים עמדנו, חבריי ואני, על כך שאחת הדרכים העיקריות להקלה על הנטל על תושביהן של ערים מסוימות היא תיחום מקום מגורים של שוהים שלא כדין. ככל שיסתבר שלנוכח היעדר אפשרות להרחיק בכפייה למדינה השלישית המסוימת, אין הדבר מביא מזור לתושבי אותן ערים, ראוי שאפשרות זו של תיחום מקום מגורים תישקל כפי שהצענו בעבר". 

 

שקד: לא נרפה עד שנפתור את הבעיות    (צילום : עידו ארז)

שקד: לא נרפה עד שנפתור את הבעיות    (צילום : עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שרת המשפטים איילת שקד מסרה לאחר פרסום פסק הדין: "בית המשפט העליון אישר היום את אפשרות הרחקת המסתננים למדינה שלישית, אולם לקח מידי המדינה את מנוף הלחץ ששימש בידה להרחקת מסתננים בלתי חוקיים והפך את חוסר שיתוף הפעולה למתגמל. אעבוד יחד עם שר הפנים על תיקון חקיקה שיאפשר את ההרחקה גם ללא הסכמתם. את המלחמה הזו נלחם עד שנשיג את התוצאות הדרושות".
 
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בעקבות החלטת בג"ץ כי "מדיניות ישראל בסוגיית המסתננים נשענת על שלוש רגליים: הגדר שהקמנו בדרום ובלמה לחלוטין את המסתננים. ההסכם שהושג עם מדינות אפריקניות, להעביר אליהן מסתננים וסוגיית האכיפה". בנושא זה אמר נתניהו: "נצטרך להביא תיקון חקיקה כדי לאפשר מימוש הסכמים אלו".
 

המשנה לראש העיר תל אביב ארנון גלעדי אמר כי "מדובר בעוד צעד אומלל של שופטי בג"ץ המתעקשים לשבור פעם אחר פעם שיאים חדשים של ניתוק ואטימות מהציבור הישראלי. על אף הניסיון של אותם שופטים להלך בין הטיפות, מדובר בהחלטה שלמעשה מקבעת את המצב הקיים שהוא גרוע ובלתי נסבל לתושבי דרום תל אביב. יתרה מכך, ההחלטה להגביל את האפשרות לכלוא מסתננים ל-60 יום בלבד רק תתמרץ את אותם מסתננים להישאר בישראל, כל עוד יחפצו בכך".

 

עוד אומר גלעדי כי הקביעה של נאור בדבר תחימת מקום המגורים "מקוממת וחצופה". בהקשר זה אמר כי "אין לי ספק שאם אותם מסתננים היו מתגוררים בשכונת רחביה למשך למעלה מעשור והיו מעורבים באינספור של תקיפות פיזיות ומילולית, השופטת נאור הייתה פוסקת אחרת לחלוטין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
מפגינים בדרום תל אביב
צילום: יריב כץ
מומלצים