שתף קטע נבחר

 

האויב - צבא חיזבאללה: כוחות חטיבתיים ומל"טים תוקפים

מצד אחד: נסראללה במשבר כלכלי, בצמרת ארגונו מפקפקים בו וכ-2,000 מאנשיו נהרגו. מצד שני: התחזקות כחלק מהציר השיעי, ותוכניות למפעלי טילים מדויקים (שבינתיים לא הוקמו בשטח). תמונת מצב של האויב מספר 1, שיש כבר מי שמכנה "הצבא החזק במזרח התיכון אחרי צה"ל"

 

לראשונה מ-1998: תרגיל בגיס הצפוני    (באדיבות: דובר צה"ל)

לראשונה מ-1998: תרגיל בגיס הצפוני    (באדיבות: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

תרגיל הגיס הנרחב של צה"ל שמתחיל הערב (יום ב') בצפון מגיע לאחר שבצבא השלימו עם העובדה שהמלחמה הבאה בצפון מול האויב המרכזי של ישראל, ארגון חיזבאללה, תהיה שונה מזו שתוכננה עד לפני מספר שנים, זאת לאור התמורות שחלות בסוריה, בלבנון ובציר השיעי - עד איראן.

 

בצה"ל מזהים את חיזבאללה בעת הזו כארגון שגדל הרבה פחות ממה שרצה, זאת בעקבות מחיר הדמים והשחיקה שגבתה ממנו מלחמת האזרחים לטובת אסד, והן התקיפות התכופות והחשאיות נגד הארגון, המיוחסות לישראל.

צבא חיזבאללה. השני בחוזקו במזה"ת, כך טוענים גורמים בצה"ל (צילום: AP) (צילום: AP)
צבא חיזבאללה. השני בחוזקו במזה"ת, כך טוענים גורמים בצה"ל(צילום: AP)
 

תרגיל הגיס הצפוני (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
תרגיל הגיס הצפוני(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

מנהיגו, חסן נסראללה, נתפס בצה"ל כדמות מבודדת, עם סביבה חשדנית וספקנית בצמרת הארגון, זאת בשל חיסול סגנו באדר א-דין בשנה שעברה. בישראל טוענים בתוקף שהחיסול הנדיר היה פנים-ארגוני ובתמיכה איראנית, כיוון שא-דין לא סר למרות ראשי הארגון במלחמה בסוריה.

 

עוד מזהים בישראל על גבו של נסראללה מצוקות כלכליות חמורות לצד כ-2,000 מלוחמי הארגון שנהרגו לטובת אסד, אך רק 50 בשנה האחרונה. לצורך ההשוואה, במלחמת לבנון השנייה נהרגו כ-650 מאנשי הארגון בקרבות עם צה"ל.  

 

יחד עם זאת, הציר עצמו שלו שותף חיזבאללה על סף התחזקות: בישראל עדיין לא מזהים בשטח סוריה או לבנון מפעלים איראניים להסבת הטילים של חיזבאללה למדויקים יותר, אך תוכניות מעין אלה נרקמות בטהרן ובדאחייה, כחלק מהתכנית הגדולה של טהרן להתבסס בסוריה ביום שאחרי. תוכנית זו חוצה תחומים, ולא נוגעת רק לפן הביטחוני – איראן שואפת לבסס חקלאות ולהשתלט על מכרות ונמלים תוך ביסוס כלכלי בסוריה אל מול התכווצות דאעש. 

מנהיג במצוקה. נסראללה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיג במצוקה. נסראללה(צילום: AFP)
 

על אדמת סוריה נלחמים כיום כ-16 אלף לוחמים שיעים, רובם שייכים לחיזבאללה ומיעוטם כוחות ויועצים איראניים לצד מיליציות שיעיות מקומיות. בחלק מהמקרים, אותם כוחות איראניים ושל חיזבאללה נלחמים כתף אל כתף עם כוחות הצבא הרוסי ואף מנסים ללמוד מהם בשדה הקרב ובחמ"לים המשותפים. נכון להיום, ישראל לא מצליחה לשכנע את רוסיה לסגת משיתוף הפעולה שלה עם איראן, זאת מאחר שמוסקבה רואה בטהרן שותפה אסטרטגית לטווח הקרוב לסילוק דאעש וחיזוקו של אסד.

 

למרות מצוקתו של נסראללה, נראה שהוא פיתח יכולות עצמאיות וכבר לא נחשב כ"בובה של האיראנים". הוא עדיין לא מקבל את מלוא הסיוע של האיראנים, אך בזירה הפנים-לבנונית גיבש יחסים טובים עם ראש הממשלה סעד אל-חרירי בדרך לחוק הבחירות החדש שעשוי להגדיל את כוחו של חיזבאללה בפרלמנט מ-12 ל-15 מושבים ומעלה.

 

נאום נסראללה במלאת 11 שנה למלחמת לבנון השנייה    (צילום: רויטרס)

נאום נסראללה במלאת 11 שנה למלחמת לבנון השנייה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המסרים של חיזבאללה לישראל ()
המסרים של חיזבאללה לישראל

באופן אירוני, נסראללה מנהל לחימה מושכלת ומוצלחת מול דאעש בגבול סוריה-לבנון, ואף מגיע עמם לעסקאות חילופי שבויים כשהפעם, בניגוד לעסקאות מול ישראל, הוא מוסר יותר שבויים ומקבל עבורם פחות מאנשיו בחזרה, בשל הרגישות הגדלה של משפחות פעילי חיזבאללה ליקיריהם.

 

יכולת הלמידה של חיזבאללה, חרף קשייו, הפכה לאחת מסגולותיו: כיום ארגון הטרור, שיש מי שבצה"ל מכנה אותו 'הצבא החזק במזרח התיכון אחרי צה"ל', מסוגל לנהל לחימה ברמת חטיבה, עם שימוש במל"טים תוקפים, איסוף מודיעין יעיל תוך שילוב מנהרות ומערות לתקיפה, הפעלת אש וארטילריה לצד שימוש בטנקים וכן צבירת כוחות מהירה ומיומנת בסדר גודל של כ-4,000 לוחמים תוך פרק זמן קצר לשטח כינוס - כפי שביצע חיזבאללה באחד ממבצעיו האחרונים מול דאעש.

 

ברקע הדברים, במערכת הביטחון הביעו אופטימיות זהירה מהחלטת מועצת הביטחון האחרונה לחזק את סמכויות יוניפי"ל, באופן שיוכל לפקח גם בתוך הכפרים השיעיים על פעילות חיזבאללה. בצה"ל לא מסתפקים כמובן במהלך המדיני שאותו דחפה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי, וכבר מבקשים להגדיל את הפעולות לסיכול התעצמות חיזבאללה וחמאס, בדגש על הנסיונות להעביר אמצעי לחימה מתקדמים לנסראללה.


פורסם לראשונה 04/09/2017 16:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
חיזבאללה. המלחמה הבאה תהיה שונה
צילום: AP
מומלצים