חמסה עליכם: כשאותיות הופכות לתמונות
כשמיכל בן יעקב יוצאת עם המצלמה שלה, היא לא מחפשת נופים או אנשים, אלא אותיות שצצות מתוך הסביבה, ומאלו היא יוצרת תמונות המרכיבות מילים. ביריד המתנות הקרוב היא וחבריה מעמותת "לצאת מהקופסא" שמטרתה לתת במה ליוצרים, יציגו את יצירותיהם, הכנסות היריד קודש לעמותות המציגות בו
לרבים מאיתנו יש חלום - ליצור. זה יכול להיות כל דבר. אנחנו משתעשעים עם רעיונות, חולמים חלומות, ומקווים שיום אחד נראה מולנו משהו שיעיר בנו את היצירתיות. מיכל בן יעקב, תושבת ירוחם מסתובבת עם מצלמה ומצלמת בארץ כל מיני דברים שמזכירים לה אותיות - זה יכול להיות נוף, זה יכול להיות תעשייה וזה יכול להיות גם ערימות של זבל.
"כמו שהבת שלי אומרת: אמא, זה פדיחה להסתובב איתך ברחוב כי את פתאום עוצרת ומצלמת", היא מספרת בחיוך. "בצילומים האלה אני בעצם מרכיבה מילים, שהופכות לתמונות ממוסגרות.
"החשיבה היצירתית תמיד היתה בי ותמיד הייתי גם יוצרת. מאז שאני זוכרת את עצמי, מאז שהייתי ילדה קטנה. בילדות אני זוכרת שכשמכונית היתה מתקרבת הייתי מסתכלת עליה וחושבת איזה פרצוף המכונית עושה, אם היא כועסת, אם היא שמחה, וזה בעצם עניין של צורות, הצורות והקטע הגרפי".
בן יעקב מספרת כי רעיון "אָבָּגָדָה", הבשיל לאט-לאט. "קודם כל אמרתי לעצמי האם אצליח לצלם את כל הא'-ב', ובהמשך כשהיו לי את כל האותיות בדקתי האם אצליח להרכיב כמה סטים של הא'-ב' ואני כל הזמן ממשיכה ומוסיפה עוד ועוד צילומי אותיות". אחרי שהשתתפה במחזור הראשון של 'טרמינל מעבדת פיס לעיצוב בירוחם' השייך לעמותת 'לצאת מהקופסא', קיבלה את ה"פוש" לו הייתה זקוקה. "המקום הזה יצר איזשהו חיבור בין הרבה מאוד מעצבים והטרמינל נתן לי בעצם את הפוש שהייתי צריכה כדי להתחיל. הרבה שנים לקח לי להבשיל עם זה שאני רוצה להקים איזשהי יזמות שקשורה לתחום העיצוב, שהיא שלי, ובסוף זה קרה".
היום באָבָּגָדָה כל אחד יכול להרכיב לעצמו מילה או שם מתצלומיה של מיכל, או לבחור מן המילים המוכנות, ולקבל או להעניק בתוך מסגרת עץ איכותית, מתנה שהיא קצת חידה, קצת תחכום, והרבה נוף ישראלי ומקורי בעברית.
מה המילים הכי מבוקשות?
"יש הרבה מילים שחוזרות על עצמן כגון: 'אהבה', 'משפחה', 'שלום', 'חמסה', אבל יש גם בקשות מיוחדות", היא נזכרת ומחייכת. "המילה 'משפּוּחה' (משפחה בהברה יידישאית) או 'סבתוש', ו'אחותי'. זכורה לי לקוחה שרכשה תמונת אָבָּגָדָה לרגל גירושיה ובחרה את המילה 'חופש', או כלה צעירה שהזמינה לבעלה את צמד המילים 'ברית עולם'".
נותנים במה ליצירה
עמותת "לצאת מהקופסא" הוקמה על-ידי קבוצה של צעירים ב-2010 על-מנת לקדם את תחום העיצוב בישראל ולהשתמש בעיצוב ככלי מניע לשינוי כלכלי, חברתי ותרבותי של החברה הישראלית.
העמותה פועלת במטרה לייצר עבור מעצבים צעירים במה, כלים והזדמנויות ליצירה, למידה ועשייה משותפות, וחותרת להקמת מרחבי עבודה אשר יאפשרו למעצבים צעירים להתנסות וליזום. כל זאת, תוך שימוש בידע ובכלים שרכשו על-מנת להעבירו הלאה ולקדם באמצעותו את החברה בה אנו חיים. העמותה מפתחת תוכניות חינוכיות אשר עושות שימוש בעיצוב למינוף אוכלוסיות מוחלשות, ובכך מקדמת את צמצום הפערים בחברה.
בשנת 2013 הושק "טרמינל עיצוב" בעיר בת-ים. בליבת הפעילות של הטרמינל מתקיימות תוכניות לליווי מקצועי של מעצבים. המשתתפים בתוכנית מקבלים ליווי אישי וכלים לפיתוח מקצועי, ובתמורה הם מתנדבים בקהילה ומשתלבים בתוכניות החינוך שמפעילה העמותה.
לאור הצלחת "טרמינל עיצוב בת-ים" והשפעתו הנרחבת על המעצבים והקהילה, הוקם "טרמינל עיצוב ירוחם", הפעם במסגרת מעבדות התרבות של מפעל הפיס, ובהמשך אמורים להיפתח שני טרמינלי עיצוב נוספים בגליל ובירושלים.
תוכנית נוספת של העמותה היא "יזמי העיצוב". תוכנית העודדת יזמים צעירים בזירת העיצוב ומקנה להם כלים להתנהלות עסקית נכונה. בנוסף יש לנו את תוכנית "מעצבות ביחד". קורס מקצועי קצר-מועד לפיתוח ועיצוב מוצר, הפונה למעצבות ובעלות מלאכה ערביות ויהודיות.
"אני גאה בפעילותה של עמותת "לצאת מהקופסא", במימון מפעל הפיס, קק'ל אנגליה וקרן ברכה", אומר ראש מועצת ירוחם מיכאל ביטון. "מעבדת פיס טרמינל עיצוב ירוחם מהווה מוקד משיכה לזוגות צעירים חדשים ומרכזת סביבה קהילה של צעירים ושל יוצרים מירוחם ומהאזור. אנו מודים לבנק הפועלים על השותפות ומאחלים הצלחה גדולה למשתתפים".
ביריד העמותות יוצגו תוצריהם של בוגרים מכל תוכניות העמותה .
היריד יתקיים בבניין הנהלת בנק הפועלים ברח' יהודה הלוי 63 בתל-אביב, ביום שישי ה-15.09.17 החל מהשעה 9:00 ועד לשעה 15:00, ובמוצאי שבת ה-16.09.17 החל מהשעה 20:30 ועד ל-23:00. חנייה בחניון בית הדר תל אביב. קיימות שתי כניסות: כניסה מיהודה הלוי וגם מרחוב הרכבת