שתף קטע נבחר
 

צועדים לאורו של ויזל ונלחמים באנטישמיות

כ-1,500 משתתפים יקחו הערב חלק במצעד לזכרו של העיתונאי אלי ויזל ברומניה. כקדימון למצעד, שנערך ביוזמת ארגון לימוד FSU, מצעד החיים וועדת התביעות, התקיים בסוף השבוע האחרון כנס שיוחד לפעילותו ולאישיותו של ויזל, במהלכו נחנך בית הכנסת ציון, ששופץ בעלות של מעל 500 אלף אירו

זוכרים ומוקירים: בעיר סיגט, רומניה, יתקיים הערב (א') מצעד לזכרו של זוכה פרס נובל וניצול השואה אלי ויזל, שנולד וגדל בה. המצעד יחל בביתו של אלי ויזל, שמשמש כיום מוזיאון לזכר השואה, ימשיך לאנדרטת השואה ויסתיים בתחנת הרכבת בה נשלחו ויזל עם בני משפחתו ויהודי האזור למחנה ההשמדה אושוויץ במאי 1944. בטקס ליד התחנה ייחשף שלט לזכרם של אלי ויזל ויהדות רומניה.

 

במצעד, שיתקיים ביוזמת לימוד FSU, מצעד החיים וועדת התביעות, תחת הסיסמה "אנטישמיות מובילה לאושוויץ", ישתתפו כ-1,500 צועדים, בהם נשיא לימוד FSU ואיש העסקים מת׳יו ברונפמן, מייסד לימוד FSU חיים צ'סלר, סנדרה קאהן, יו"ר קק״ל דני עטר, מנכ"ל מצעד החיים אהרון תמיר, יו"ר ועידת הנשיאים מלקולם הונליין, נשיא ועידת התביעות נגד גרמניה גרג שניידר, נציגי שגרירות ישראל ברומניה, רבה הראשי של רומניה הרב מנחם הכהן, חה"כ יאיר לפיד וגילה גמליאל ועוד.

בית הכנסת ציון שופץ במעל 500 אלף אירו (צילום: יעל ולצר) (צילום: יעל ולצר)
בית הכנסת ציון שופץ במעל 500 אלף אירו(צילום: יעל ולצר)
  

ויזל נולד למשפחה דתית אורתודכסית. הוריו ואחותו הקטנה ניספו בשואה והוא ושתי אחיותיו הגדולות נותרו בחיים. לאחר ששוחרר ממחנה בוכנוולד עבר לפריז, שם למד באוניברסיטת סורבון, עבד כעיתונאי ובשנת 1952 התחיל לעבוד עבור עיתון "ידיעות אחרונות". ב-1956 עבר לארה"ב שם קבע את משכנו.

 

ספרו הראשון "הלילה" מספר את זכרונותיו מתקופת שהותו במחנות ההשמדה. בשנת 1986 הוענק לו פרס נובל על פועלו בוועדה הנשיאותית לזכר השואה, שבראשה עמד.

 (צילום: משה מילנר) (צילום: משה מילנר)
(צילום: משה מילנר)
 

כקדימון למצעד, במהלך סוף השבוע האחרון התקיים בעיר אורדאדיה שבצפון רומניה, כנס שיוחד לפעילותו ולאישיותו של ויזל, במהלכו נחנך בית הכנסת ציון, ששופץ בעלות של מעל 500 אלף אירו, ולקחו בו חלק נציגי המשלחות שישתתפו במצעד, בכירי הקהילה היהודית באורדיה ונציגי הקהילה הנוצרית בעיר.

 

ברונפמן דיבר על ויזל ואמר כי "כולנו תקווה שהמורשת שלו תמשיך להאיר את דרכו של העם היהודי למשך שנים ארוכות בתפוצות ובמדינת ישראל".

 

ח"כ לפיד שיתף את הנוכחים בסיפורו האישי כבן לניצול שואה, ותיאר את הידידות בין אביו, טומי לפיד ז"ל, לויזל. "אלי ויזל היה חבר קרוב של אבי. הכרתי אותו ואת פועלו מגיל צעיר. אנחנו כאן כדי להוקיר לו כבוד על תרומתו לזכרון השואה, למלחמה באנטישמיות ועל פועלו למען מדינת ישראל". יו"ר קק"ל דני עטר ציין כי הוא מוצא בעבודתו שליחות לאחד את העם היהודי סביב הזהות היהודית והזיקה למדינת ישראל.

 

ח"כ יאיר לפיד (צילום: משה מילנר) (צילום: משה מילנר)
ח"כ יאיר לפיד(צילום: משה מילנר)

המרצים בכנס סיפרו לנוכחים על הקושי שחוו הניצולים מרומניה עד שקיבלו את ההכרה כניצולי שואה. בין הדוברים היו המשנה לנשיאת בית המשפט העליון לשעבר אליקים רובינשטיין, נשיא הקהילה היהודית ברומניה ד"ר אאורל ויינר, ההיסטוריון יואל רפל ושחקן התיאטרון ניצול השואה שמוליק עצמון, ששיתף בזכרונות מהריאיון הראשון ששפורסם עליו בעיתון "ידיעות אחרונות", כשויזל היה העיתונאי המראיין.

 

הכותבת היא אורחת FSU

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים