שתף קטע נבחר
 

לימודים בתוך כיתה? לא ברמת גן

כחלק ממאמצה של עיריית רמת גן להטמיע גישה חדשנית של חינוך בדגש על פיתוח האינדיבידואל יחד עם מעורבות בקהילה, היא החליטה לנצל את הנכסים העירוניים שבעיר לצורך חינוך והשכלה. כך יוצא שנפתח בית ספר בתוך ספארי, גן בתוך בית חולים וקורסים לתלמידים מועברים בתוך מעבדות במכללת שנקר. אלה הם פני החינוך של הדור הבא

בשיתוף עיריית רמת גן

צילום: צלמי ynet

צילום: צלמי ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

העיר רמת גן זכתה בכמה נכסים עירוניים שמוכרים ברמה לאומית, זה בעיקר בגלל שטחה הגדול שנפרש מקניון איילון בצפון, לאורך כביש 4 עד מחלף מסובין. שטחה ענק וכולל בתוכו הרבה מאוד מקומות כמו למשל אוניברסיטת בר אילן, מכללת שנקר, בית החולים שיבא ואפילו ספארי. העירייה החליטה, "לנצל" את הנכסים החשובים הללו על מנת לחבר בין חינוך לקהילה, מה שיצר כמה שלוחות של מוסדות הלימוד מיוחדות במינן.

 

גן החלומות

גן החלומות הוא למעשה אחד הפרויקטים הכי מרגשים שקיימים כאן בארץ. עיריית רמת גן בשיתוף עם עמותת "גדולים מהחיים" הקימו לפני כשלוש שנים את "גן החלומות", המרכז החינוכי הראשון בישראל לילדים הנאבקים והמחלימים מסרטן, שפועל בתוך בית החולים "שיבא" בעיר.

 (באדיבות עיריית רמת גן)
(באדיבות עיריית רמת גן)

בגן, מקבלים הילדים מענה לצרכים רפואיים, חינוכיים, חברתיים, פסיכולוגים תוך כדי התאמה של התשתיות למצבם הבריאותי. הכוונה למערכת מיזוג אוויר ששומרת על רמת הסטריליות הנדרשת, חדרי בידוד מותאמים, אפילו צבע הקיר הוא אנטי בקטריאלי.

 

"בעקבות כל ההתאמות למצבם של הילדים, הם יכולים לחוויות חווית גן נורמלית, בדיוק כמו כולם מבלי לסכן את המצב הבריאותי שלהם" מספרת ורד אבינל, מנהלת מחלקת גני ילדים והגיל הרך באגף החינוך בעיריית רמת גן. מעבר לתוכנית הלימודים הרגילה, מקבלים הילדים תמיכה פסיכולוגית וגם טיפולים פרא רפואיים, תוך דגש על מעורבות בני המשפחה וכמובן ההורים.

 

"הגן הזה נותן מענה לילדים עם מערכת חיסונית חלשה שעוברים התמודדויות מאוד מורכבות בגילם הצעיר ויכולים לעבור אותם יחד עם חברים במצב דומה ועם אנשי מקצוע מתאימים", כך אבינל.

 (באדיבות עיריית רמת גן)
(באדיבות עיריית רמת גן)
 

בית אקשטיין, ספארי רמת גן

בית הספר הזה פועל, ניחשתם נכון, בתוך הספארי. מדובר בבית ספר לתלמידים עם לקויות למידה מכיתות ו' ועד ח', מטעם בית אקשטיין המתמחה בחינוך מהסוג הזה. מדובר בעצם על שיתוף פעולה בין בית אקשטיין, ספארי רמת גן ועיריית רמת גן.

 

ייחודיותו של בית הספר באה לידי ביטוי בתכנית הלימודים המשלבת את כל תחומי הלימודים שאנחנו מכירים כמו תנ''ך, הסטוריה, מתמטיקה ואנגלית עם הספארי ועם עולם בעלי החיים. לדוגמא, על מנת ללמוד נושאים כמו שטח והיקף, נושאים שהם לא תמיד פשוטים לכל אחד, ילמדו התלמידים תכנון חצרות לבעלי חיים, מה שכולל בתוכו בדיוק את הנושאים האלה.

 

בכלל, הלימודים במוסד הזה מתנהלים בצורה שונה למדי ממה שהכרנו עד היום: השיעורים נערכים בתוך מתחם שהנוף הנשקף ממנו "פראי" למדי וכולל קרנפים, זברות ועדרים שונים ונוספים של חיות בר. בבית אקשטיין לא מפחדים מאווירת לימודים שונה והם מאמינים שהיא רואה את המרחב הייחודי שמחוץ לכיתה, כמרחב כיתתי לכל דבר, מה שמאפשר למידה משמעותית יחד עם חיבור לטבע ולחיות. כך, מעודדים חשיבה יצירתית, למידה בדרך של פתרון אתגרים וחשיבה יזמנית וחדשנית.

ללמוד עם החיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ללמוד עם החיות(צילום: AFP)
  

"תלמידי חינוך מיוחד, מתקשים להביא את היכולות לידי ביטוי בכיתות גדולות" מספרת דגנית מלל, מנהלת בית הספר ומוסיפה כי הכיתות בספארי מונות כ-15 תלמידים בלבד. "המטרה היא לייצר חוויה מעצימה של הצלחה, דימוי עצמי, מסוגלות, להוביל להתפתחות אישית בכל הרבדים".

 

למעשה, המבנה המיוחד בספארי זימן הזדמנות להבין שיש דברים שלא ניתן לעשות בכיתה בעלת ארבעה קירות, כמו למשל לעודד מעורבות חברתית. "חלק מהתלמידים אף מתנדבים בספארי בזמנם הפנוי" כך מלל: "כך אנחנו מתווכים את תכני הלימוד דרך הסביבה הדינמית והגמישה ומלמדים את הילדים שהם לא לבד בעולם, הם חלק, אבל לא המרכז".

 

דבר נוסף ולא פחות חשוב הוא שקהילת הספארי מאפשרת להם להתנסות בעולם העבודה, כך שהם יודעים שיש משהו שמחכה להם אחרי שיסיימו את הלימודים. "הם מקבלים מגוון הזדמנויות שיעמדו לרשותם בעתיד בהתאם להעדפותיהם, תוך כדי שמלמדים אותם לבנות מעקפים ללקויות הלמידה".

 

להגשים חלום בשנקר

בזכות מיזם משותף של עיריית רמת גן, מגמת האמנות בתיכון אלון והיחידה למעורבות חברתית במכללת שנקר, מגיעים תלמידי המגמה פעם בחודש על חשבון הלימודים לסדנאות והרצאות בתחום האומנות, כמובן.

 

"התלמידים לומדים במעבדות ברמה גבוהה מאוד שחסרות בבית הספר, הם מתנסים במגוון חומרים, לומדים עם צוות של שנקר, מרצים וסטודנטים שפיתחו עבורם תכנית לימודים ייחודית ובעצם נחשפים לראשונה לעולם האקדמי", מספרת ד''ר ציפי לנדאו, מנהלת התיכון.

 (צילום: אלי אטיאס)
(צילום: אלי אטיאס)
 

המטרה היא להרחיב את אופקיהם של התלמידים ולהכניס להם לראש את העניין של השכלה גבוהה. לנדאו אף מרחיבה ואומרת שחשיבות החיבור הזה, הוא כדי להדגיש שרמת גן נותנת גם השכלה גבוהה ברמה עולמית ומן הראוי שהדבר הזה יהיה מונגש לתלמידים שהם תושבי העיר.

 

"רצינו שיהיה להם חלום ללמוד בשנקר. אני תמיד מספרת לתלמידים כשאני הייתי צעירה המורה שלי לאמנות לא הפסיק לדבר על אוניברסיטת פראט בניו יורק, שנים שהוא דיבר על האוניברסיטה הזאת, חלום חייו היה ללמוד שם והנה, נחשי איפה עשיתי את התואר השני שלי? באותה האוניברסיטה בדיוק. זה מה שאני רוצה בשביל התלמידים שלי. להכניס להם לראש שיש המשך אקדמי וששווה להם ללמוד באקדמיה, על אחת כמה וכמה כשזה כל כך קרוב".

 (צילום: אלי אטיאס)
(צילום: אלי אטיאס)
 

כיתת הוותיקים בתיכון אלון

הפעם מדובר אמנם בבית ספר "רגיל", אבל התלמידים ממש לא רגילים. בין שלוש לארבע פעמים בשבוע מגיעים לבית ספר אלון קבוצה של אזרחים ותיקים כדי ללמוד.

 

בזכות שיתוף הפעולה בין עיריית רמת גן ולבית המשרד לשיוויון חברתי, בכל שנה נבנית תכנית לימודים מותאמת שמתמקדת בין השאר באמנות, פסיכולוגיה, מחשבים, היסטוריה ואפילו ברידג'. חלק מהשיעורים מועברים לכיתת הוותיקים בלבד וחלק מועברים בשיתוף עם תלמידי בית הספר.

 

"הרעיון הוא קודם כל ללמד את התלמידים לכבד את האחר ויחד עם זאת להעניק לכיתת הוותיקים תוכן, ערך מוסף, הכרויות חדשות ותחושת שייכות. זה כל כך הצליח, עד שגרם לתלמידים הוותיקים להרגיש בנוח, והם החלו להתנהג ממש כמו בני הנוער" מספרת מורן.

 (צילום: שלומי מזרחי)
(צילום: שלומי מזרחי)
  

"אם הם חווים בעיות הם ניגשים לחדר המנהלת ובסוף השנה הם אפילו דרשו תעודה כמו כולם". לשאלה איך הילדים קיבלו את קבוצת הוותיקים, ענתה מורן "המסלול הזה של אינטראקציה עם הגיל השלישי החל כחובה עבור תלמידי בית הספר, אבל כיום הם כבר בוחרים להתנדב להיכנס לשיעורים יחד עם התלמידים הוותיקים ואפילו מעבירים להם שיעורים מדי פעם". אגב, אחד התלמידים הוותיקים כבר החליט להתנדב ומתפקד מדי פעם גם בתור מורה עזר לתלמידים, כך שברור לגמרי שתחושת השייכות שהפרויקט הזה גורם לה, רבה ומרגשת מאוד.

 

כנס החינוך EDUcity של עיריית רמת גן, בשיתוף ynet, יועבר בשידור חי כאן ב-ynet ביום ראשון החל מהשעה 13:00

 

בשיתוף עיריית רמת גן


פורסם לראשונה 12/09/2017 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים