שתף קטע נבחר
 

אפקט שולץ: טבע זינקה ב-19% בוול סטריט

ההודעה על מינוי מנכ"ל חדש לטבע - קאר שולץ - הקפיצה את מניית החברה בניו יורק לאחר שמוקדם יותר זינקה ב-16% בתל אביב. בהמשך הודיעה החברה: נמכור מוצר הקשור לבריאות האישה תמורת 1.1 מיליארד דולר. בתחילת אוגוסט איבדה המנייה 40% מערכה במשך שלושה ימים, בעקבות פרסום דוחות כספיים מאכזבים

מינוי המנכ"ל החדש בטבע הביא לזינוק במניית החברה. מניית ענקית הפארמה עלתה הערב (ב') בוול סטריט ב-19.3%, לאחר שמוקדם יותר זינקה ב-16% בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

 

החברה הודיעה הבוקר על מינויו של קאר שולץ מדנמרק לנשיא ומנכ"ל החברה. שולץ עוזב את חברת הפארמה הדנית לונדבק (Lundbeck) הנסחרת בבורסת קופנהאגן, אותה ניהל בהצלחה מאז 2015. מניית האחרונה נפלה ב-14%.

 

מאוחר יותר הערב יצאה טבע בהודעה משמעותית נוספת, כצעד ראשון של החברה במכירה המתוכננת של נכסים שאינם בליבת פעילותה. החברה מסרה כי חתמה על הסכם סופי במסגרתו תרכוש חברת CooperSurgical את המוצר PARAGARD (אמצעי מניעה תוך רחמי), הכלול בעסקי בריאות האישה של החברה, עבור 1.1 מיליארד דולר במזומן. לפי הודעת החברה, המוצר "רשם מכירות נטו של כ-168 מיליון דולר ב-12 החודשים עד לתאריך 30 ביוני, 2017. עסקה זו כוללת את מפעל הייצור של טבע בבאפלו, ניו-יורק, המייצר את PARAGARD באופן בלעדי".

 

מדובר בהתקן שחרור נחושת הממוקם ברחם כדי למנוע הריון בתקופה של עד 10 שנים.

 

"טבע ממשיכה לחפש באופן פעיל אחר הזדמנויות נוספות למכירת נכסים, כולל מכירת יתרת הנכסים של עסק בריאות האישה הגלובלי, וכן את עסקי האונקולוגיה והכאב של החברה באירופה", נמסר בהודעת החברה, "טבע עודנה מצפה להפיק לפחות 2 מיליארד דולר בתמורה כוללת ממכירת עסקים אלו, וכן ממכירת נכסים נוספים, אשר יושלמו עד סוף שנת 2017".

קאר שולץ (צילום: twitter) (צילום: twitter)
קאר שולץ(צילום: twitter)
 

יצחק פטרבורג, המנכ"ל הזמני של טבע אמר כי "זהו צעד חשוב לקראת השלמת מכירת הנכסים אשר הבטחנו לבעלי העניין שלנו. טבע תשתמש בהכנסות מהמכירה בכדי לפרוע חוב לטווח ארוך על פי מסגרת האשראי הראשית שלה. ההכרזה של היום מדגישה את המחויבות שלנו למכור עסקים שאינם בליבה על מנת להבטיח כי טבע תהיה ממוקדת ויעילה יותר בסביבה דינמית ותחרותית זו".

 

העסקה כפופה לאישור רשות ההגבלים העסקיים בארה"ב, וצפויה להיסגר לפני סוף שנת 2017.

 

בשוק ההון הגיבו הבוקר באופן חיובי למינוי המנכ"ל החדש. סטיבן טפר, אנליסט פארמה ב-IBI אמר: "לשולץ יש ניסיון עשיר ומוכח בבנייה של אסטרטגיות מהפכניות לצד יישום מהלכי רה-ארגון והתייעלות. ניסיון אסטרטגי ותפעולי שאנו מעריכים שיוכל ליישם בטבע לא רק להתפתחות תחום התרופות הייחודיות אלא גם בשיפור הפעילות הגנרית. למי שציפה שמנכ"ל פייזר או מנכ"ל נוברטיס יבואו לנהל את טבע חי בלה-לה לנד ולמי שציפה שהחברה הגדולה ביותר בענף הגנרי תמצא מנכ"ל שמתמחה בעיקר בגנריקה יכול לחלום רק על רוברט קורי".

 

בתחילת אוגוסט איבדה המנייה 40% מערכה במשך שלושה ימים, בעקבות פרסום דוחות כספיים מאכזבים לרבעון השני, שכללו קיצוץ בדיבידנד ומחיקת ענק של 6 מיליארד דולר. אי עמידת החברה בתחזיות הציתה גל של אובדן אמון קיצוני מצד המשקיעים.

 

בעקבות הסופות: "השוק צריך לשכוח מהעלאת ריבית"

עוד ברקע המסחר, בניו יורק, הנזקים הכבדים של סופת אירמה, שירדה אמנם לדרגה של סופה טרופית אך ממשיכה לגרום לנזקים כבדים ביותר בפלורידה.

 

להערכת האנליסטים, שתי סופות ההוריקן שהיכו בשבועות האחרונים בארה"ב עשויות להכריע את הכף בעד שמירת הריבית על כנה עד סוף השנה. "אני חושב שהפדרל ריזרב עלול להשתמש בכך כתירוץ להימנע מהעלאות ריבית נוספות השנה. זו לדעתי מסקנה הגיונית", אמר ל-CNBC יו יאנג מחברת ההשקעות אברדין סטנדרד.

 

הבנק המרכזי העלה כבר את הריבית פעמיים השנה, במרץ וביוני, ולפי הערכות צפויה היתה העלאה נוספת השנה. עם זאת, נשיא הבנק הפדרלי של ניו יורק וויליאם דדלי ציין כבר ביום שישי כי ההוריקנים עשויים להשפיע על העלאת הריבית הבאה. גורם נוסף התורם לדחייה אפשרית הוא האי־ודאות סביב זהות היו"ר הבא של הבנק הפדרלי המרכזי, אחרי פרישתה של ג'נט ילן בפברואר הבא.

 

יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס, התייחס בסקירתו השבועית להשפעת נזקי סופות ההוריקן "אירמה" ו"הארווי" על הכלכלה האמריקאית, וכתב: "בשוק מפנימים שאפשר לשכוח מהעלאת ריבית נוספת השנה. ההערכות הן שנזקי הסופות 'הארווי' ו'אירמה' יעלו על 300 מיליארד דולר. זו הפעם הראשונה ששתי סופות בדרגה 4 תוקפות את ארה”ב באותה השנה. על הנזקים עדיין לא ברור מי ישלם, חלק חברות הביטוח, חלק המדינה וחלק לא מבוטל פשוט ייפול על התושבים. בחודשים הקרובים אפשר לצפות לפגיעה בשוק העבודה ולעלייה באבטלה בעקבות הסופה, אבל אי אפשר ללמוד מזה על מגמה כלשהי".

 

לדברי חברון, "מה שיותר מעניין הוא הטיפול בתקרת החוב בארה"ב, והפגיעה בתוצר בעקבות שתי הסופות. נזק של 300 מיליארד דולר הוא שווה ערך ל-1.5% תוצר בארה”ב או, אם תרצו, מוחק את כל הצמיחה מתחילת השנה. לגבי תקרת החוב, האמת שקשה עדיין להבין כיצד היא תושפע אבל כנראה שיצטרכו להגדיל אותה שוב בקרוב".

 

בהראל פיננסים כתבו: "בשבוע הקרוב תיתכן תנודתיות מוגברת בשוק המניות האמריקאי על רקע נזקי הסופות. בטווח הקצר, חברות שעשויות להיפגע הן בעיקר מסקטור הביטוח, התעופה, המלונאות וכדומה, אך בהמשך צפויות חברות מסקטורים שונים להרוויח מהוצאות השיקום של הנזקים, כמו חברות הרכב (בעקבות השבתת כלי רכב רבים), חברות בנייה, קמעונאיות שמוכרות ציוד לבית, חברות הפצה וכו'. עם זאת, ההיסטוריה מלמדת כי התנודתיות הגדולה בטווח הקצר מאזנת בין הסקטורים שיכולים להרוויח מהסופות לבין אלה שמפסידים, כך שלמשקיעים ארוכי טווח אין מה למהר לבצע שינויים בתיק ההשקעות".

 

מדדי המניות והסחורות

מדד דאו ג'ונס עלה היום ב-1.2% לשיא של חצי שנה. מדד S&P 500 עלה ב-1.1% לשיא חדש. גם נאסד"ק עלה בשיעור דומה.

 

הנפט מסוג WTI עלה ב-1.2% לרמה של 48.1 דולר לחבית. הברנט עלה ב-0.1% לרמה של 53.8 דולר לחבית. המשקיעים מנסים לאמוד את השפעת הפגיעה של הוריקן אירמה על הביקושים בתחום האנרגיה בפלורידה ואת השפעת הפגיעה של הוריקן הארווי על בתי הזיקוק בטקסס. הנפט רשם ירידות לפני כשבועיים עם הגעת הארווי לטקסס, מאחר שסגירת בתי הזיקוק שם והשיבוש בפעילותם גרם לירידה בביקושים. הגז הטבעי עלה ב-2.1% לרמה של 2.95 דולר למיליון יחידות.

 

הזהב איבד 1.2% מערכו וננעל ברמה של 1,335.7 דולר לאונקיה - שפל של יותר משבוע. זאת לאחר שבשבוע שעבר כבר נגע בשיא של שנה, אך הרגיעה במתיחות סביב יחסי ארה"ב-צפון קוריאה ובחששות סביב הוריקן אירמה הפחיתה את הביקושים. כך גם בעקבות ההתחזקות בדולר ובשוק המניות.

 

המסחר באירופה ננעל בעליות שערים: דאקס הגרמני עלה ב-1.1%, קאק הצרפתי הוסיף 1.2% ופוטסי הבריטי התחזק ב-0.7%. מניית לונדבק נפלה ב-14% בעקבות עזיבת קאר שולץ לטבע.

 

מניות מובילות

העלייה הבולטת ביותר היום היתה במניית אפל שזינקה ב-1.8%. מחר צפויה החברה להשיק את מכשירי האייפון החדשים שלה.

 

חברות התעופה האמריקאיות שספגו ביטולים אל אלפי טיסות בשל סופת הארווי בטקסס מתמודדות שוב עם ביטול המוני - יותר מ-10 אלף טיסות בוטלו בפלורידה בשל הסופה, ושדה התעופה במיאמי כמובן נותר סגור. רוב ההפסד יגולגל לחברות הביטוח.


פורסם לראשונה 11/09/2017 21:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים