"תודה לישראל, הגעתם ראשונים": משלחת מתנדבים מסייעת לנפגעי "אירמה"
חברי ארגון SSF הגיעו לאי סן מרטן בקריביים, שנהרס לחלוטין בסופת ההוריקן. המתנדבים מספרים: "הרופאים מדברים על לפחות הרוגים רבים מתחת להריסות. הפצועים מספרים על ריח של גופות"
"אנדרלמוסיה מטורפת, כאוס טוטאלי, יריות ברחובות, יש ונדליזם מטורף, הרבה פצועים, והרופאים מדברים על הרוגים רבים תחת להריסות". כך מתאר פרננד כהן טנוג'י, תושב רעננה ומתנדב בארגון הישראלי SSF ("הצלה ללא גבולות"), את החורבות שנותרו מהאי סן מרטן שבקריביים, שניזוק מהוריקן "אירמה".
הסופה שהכתה באי הצרפתי גבתה מחיר בנפש וגרמה נזק רב, ולאחר שהסופה חלפה ניתן להתחיל למדוד את נזקיה. העדויות שמתחילות להיאסף משרטטות תמונה של אנרכיה מוחלטת באי: ריחות של גופות, משטרה לא מתפקדת, ביזת חנויות ורכוש פרטי ועוד.
אריה לוי, תושב הר שמואל ומייסד הארגון הישראלי "הצלה ללא גבולות SSF", לא נשאר אדיש לתמונת הקשות והפעיל את מתנדבי הארגון, שיותר מ-700 מהם עובדים בשיתוף פעולה עם מד"א. "הקמנו את הקונספט של 'הצלה יו"ש', שקיים בישראל משנת 2000, במדינות רבות בעולם על מנת לתת תגובה ראשונית מהירה לאירועים", מספר לוי. "אנחנו הדרכנו, הכשרנו וסיפקנו ציוד רפואי לקבוצות מתנדבים ב-14 מדינות, בדיוק בשביל אירועים מהסוג הזה. היתרון המשמעותי ביותר הוא שמתנדבים שקרובים לאזורי האסון מגיעים תוך שעות ספורות לאירוע ונותנים מענה ראשוני ומיידי במקום להמתין עד למשלחות שמגיעות מרחוק".
פרננד כהן טנוג'י, שמונה לראש המשלחת לסן מרטן, הגיע לאי ביום שישי האחרון. "המתנדבים כבר חיכו לי פה עם הציוד וכל מה שהיה צריך. ארגנתי את הקבוצה. כרגע יש לנו שבעה מתנדבים מהארגון באי ומחר צפויים להצטרף עוד 15". את המתנדבים מלווים שני פסיכולוגים יהודים דוברי צרפתית. "עיקר המתנדבים הם מקומיים, אבל כולם מציגים את עצמם כמתנדבים של הארגון הישראלי", מספר טנוג'י. "כל מטופל או תושב שרואה אותנו אומר 'תודה רבה לישראל, אתם הישראלים הגעתם לפה ראשונים'. זה כבוד גדול".
הוא מתאר כי בית החולים המקומי נהרס, למעט חדר המיון. "הפצועים מספרים לנו שיש ריחות של גופות וחלקים שלמים בעיר שאף אחד לא ראה את הנזק שנגרם להם". לדברי טנוג'י, הצלב האדום התקשה מאוד להעביר כוחות ואף נעזר בארגון הישראלי כדי להעביר ציוד.
"הרופאים מדברים על הרוגים רבים מתחת להריסות. בשני החלקים של האי. דיברתי עם ד"ר ג'קי, ראש חדר המיון בבית חולים, והוא אמר לי שחצי מההרוגים עדיין מתחת להריסות". טנוג'י מספר כי יש אזורים שלמים שעדיין לא הגיעו אליהם כוחות הצלה - "אלו מקומות שהמים עלו בהם, ועכשיו כשהם יורדים מתגלות עוד ועוד גופות".
המורכבות של רשויות החוק באי קשורה למצב הגיאופוליטי שם: צרפת והולנד מחלקות ביניהן את השליטה באי, והמשלחת הישראלית נותנת מענה לצד הצרפתי בלבד, מכיוון שהצד ההולנדי נותר ללא גישה בשל הסופה.
טנוג'י מתאר את התחושה באי: "ונדליזם מטורף. מיום חמישי האחרון המשטרה אמרה לאנשים לקחת נשק ולהגן על עצמם. תושבים רבים גנבו מהמשטרה המקומית את כל הנשקים שהיה להם. ראש העיר ברחה מהעיר ביום שישי. יש אזורים שלמים שאי אפשר להיכנס אליהם, ואפילו המשטרה עדיין לא נכנסה לשם". הוא מציין: "אני לא מפחד. אני נמצא באזורים הבטוחים יותר".