העתיד כבר שם
בזמן ששאר מדינות העולם צוברות שטרות מתחת לבלטות, בשבדיה המהפכה כבר בעיצומה: כמות המזומן במדינה יורדת בכמה אחוזים מדי שנה - בעידודם של המדינה, הבנק המרכזי והבנקים המסחריים. כיצד זה השפיע על הכלכלה השבדית, ומה אפשר ללמוד מזה?
בישראל כמות המזומן רק הולכת ותופחת - ואנחנו לא ממש מקרה חריג בנוף הכלכלה העולמית: ברוב המדינות המפותחות מתרחש תהליך דומה, בד בבד עם התפתחותם של הכלים לתשלום דיגיטלי. אבל לא בכולן: שבדיה, למשל, מוכיחה שאפשר גם אחרת - ובמהלך השנים האחרונות היינו עדים שם לירידה ניכרת בתפוצת המזומנים ובהנפקות של הבנק המרכזי במדינה. למעשה, הירידה בשבדיה דומה בהיקפיה לעלייה שנרשמה במקביל בכלכלות המפותחות - כ-9-6 אחוזים בשנה.
בשונה ממדינות אחרות, בשבדיה ישנה תמימות דעים בקרב הממשלה, הבנק המרכזי והבנקים המסחריים - וכל הגורמים הללו משתפים פעולה בקידום אמצעי תשלום אלקטרוניים כאלטרנטיבה לשימוש במזומן. הרשויות במדינה משקיעות בזה משאבים גדולים, ובתחומים רבים כבר לא מאפשרים לציבור לשלם במזומן - למשל בתחבורה הציבורית, באגרות ממשלתיות מסוימות וכן בכמה רשתות מסחריות.
לשבדים, בניגוד לשכניהם במדינות אחרות באירופה (כגון איטליה, גרמניה ויוון), אין רומן מיוחד עם שטרות ומטבעות לאומיים. הם גם נוטים לא פעם לאמץ בקלות צעדים ושינויים קיצוניים - מה שעשוי להסביר את המעבר הקל יחסית במדינה לאמצעי התשלום החדשים.
ומה לגבי התוצאות? האם באמת הפרידה מהמזומן ניקתה את הכלכלה השבדית מהרעות החולות המיוחסות לשימוש בכסף פיזי? הרשויות במדינה כבר מתגאות ומספרות שהמהלך נותן את אותותיו ושנרשמה ירידה משמעותית במקרי השוד, ההונאות והעלמות המס. לכן הדוגמה השבדית בהחלט עשויה לעודד מדינות אחרות לצעוד בעקבותיה.
אולם לא כולם מסכימים עם המהפכה השבדית ועם התוצאות המיוחסות לה או סבורים שהיא בכלל ישימה במקומות אחרים. כמה ממבקרי המהלך טוענים כי שבדיה חריגה ביחס למה שקורה בעולם. לדבריהם, גם השבדים מבינים שהם נקטו גישה מרחיקת לכת בכל הנוגע למזומן - ולכן לא מפליא שכמעט אין מקרים דומים במדינות אחרות.
אותם מבקרים גם מקפידים לצטט מסמך שפרסם הבנק המרכזי השבדי לפני כשנה, שבו הודה כי ההתפתחות הטכנולוגיות מתקדמת מהר מדי: "יש לפתח קצב שלא יוצר בעיות עבור קבוצות מסוימות או דוחק אוכלוסיות משוק התשלומים... אם הבנקים ימשיכו להגביר את הקצב, יש סיכון גבוה להתממשות האפשרות כי השימוש במזומן ייעלם עוד לפני שאמצעי תשלום חלופיים יהפכו לנפוצים מספיק ויתקבלו באופן גורף".
ואכן, אוכלוסיות אחדות - למשל ציבור הקשישים במדינה - עדיין מתקשות מאוד לאמץ את השינוי הדרסטי. ומה באשר לירידה המדווחת בפשיעה? אומנם לא שודדים הרבה כי אין מה לשדוד, אבל מתברר שעם הירידה החדה בפשיעה ה"מסורתית" - חל זינוק בפשיעות סייבר בתחום הכלכלי.
מומלצים