שתף קטע נבחר

מחקר בארה"ב: החיסון לשפעת עלול לגרום להפלה

מחקר אמריקני שנוי במחלוקת מעלה כי נשים שקיבלו חיסון נגד שפעת במהלך שני חורפים ברציפות, היו בסיכון גבוה להפיל את עובריהן. תוצאות המחקר מעוררות סערה בעולם הרפואה ונשמעות טענות כי הוא מוטה ולא עומד בכללים סטטיסטיים. עם זאת, חלק מהחוקרים מודים כי קשה להתעלם מהקשר שהתגלה ויש להמשיך ולחקור אותו

העיתון האמריקני "הוושינגטון פוסט" מפרסם היום (ד') מחקר נתון במחלוקת שמעורר מהומה בעולם הרפואה: מדענים אמריקאים שבדקו את החיסון נגד שפעת מצאו רמזים לקשר אפשרי בין הפלה בשלב מוקדם של ההיריון לבין חיסון נגד שפעת אצל נשים שקיבלו גרסה מסוימת של החיסון במשך שנתיים ברציפות.

 

זהו המחקר הראשון שזיהה זיקה מסוימת בין הפלה לבין החיסון נגד שפעת. החוקרים עצמם סבורים שיש קשר – גם אם אינו סיבתי – בין ההשפעה של חיסון חוזר נגד שפעת על סיכון להפיל במהלך ההיריון. במקביל, הם מודים גם שמדובר במחקר ראשוני שאינו מספיק חזק על מנת לשנות מדיניות.

 

מומחים נוספים סבורים שאין מקום לשנות את ההמלצה הנהוגה עד כה, המבוססת על מחקרים רבים, שקובעת כי מומלץ לנשים בהיריון לקבל חיסון נגד שפעת כדי להגן עליהן ועל העוברים. שפעת נחשבת למחלה קטלנית שעלולה לגרום למומים מולדים חמורים, אבל המחקר הנוכחי עשוי להעלות שאלות לגבי בטיחות החיסון, בעיקר כאשר עונת השפעת מתחילה.

 

סיכון גבוה להפלה בשליש הראשון. תוצאות המחקר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סיכון גבוה להפלה בשליש הראשון. תוצאות המחקר(צילום: shutterstock)

על פי הפרסום בסוכנות הידיעות הבינלאומית AP, החוקרים מצאו כי נשים שקיבלו את החיסון נגד שפעת בחורף 2011-2010 ו-2012-2011 היו בסיכון גבוה יותר להפיל אם קיבלו את החיסון במשך שנתיים ברציפות.

 

עורכי המחקר, שניים מתוכם חוקרים במרכז האמריקני למניעת מחלות ובקרתן (CDC), השוו 485 נשים בהריון בנות 44-18, שעברו הפלה, ל-485 נשיםבגילים דומים שעברו היריון תקין. בקבוצה של הנשים שעברו הפלה נמצא ש-17 מהנשים קיבלו את החיסון שנתיים ברצף, לעומת ארבע נשים בקבוצה של ההריונות התקינים.

 

רוב ההפלות התרחשו בשליש הראשון של ההיריון ומקצתן קרו בשליש השני. הגיל של מחצית העוברים בזמן ההפלה היה שבעה שבועות. החוקרים ביצעו מחקר דומה בקרב נשים הרות במהלך עונות החורף 2006-2005 ו-2007-2006, ולא מצאו קשר בין חיסוני שפעת לבין הפלה.

 

צריך ללמוד ולהמשיך לבחון את הקשר בין חיסונים והפלות

המחקר, שפורסם בכתב העת "החיסון" (Vaccine), מעורר מחלוקת ומצית סערה בעולם הרפואה. מדענים טוענים שבקבוצה הראשונה של הנשים שהפילו הייתה קבוצה גדולה של נשים שנמצאות בסיכון להפיל, כמו נשים עם סוכרת ונשים מעשנות. החוקרים טענו שניסו לבצע התאמות סטטיסטיות, אך הפרשנות הזאת איננה מקובלת על כולם.

 

"אני חושבת שישנה חשיבות גדולה מאוד להבנתן של נשים כי הקשר בין הפלה לחיסוני שפעת הוא קשר אפשרי שצריך ללמוד ולהמשיך ולבחון אותו בעתיד", אמרה אמנדה כהן, יועצת בכירה לחיסונים במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, אשר מימן את המחקר. ד"ר גרגורי פולין, העורך הראשי של כתב העת, אמר כי מדובר במחקר שתוכנן ובוצע בצורה טובה והוא מעלה שאלה שאין להתעלם ממנה. יחד עם זאת, הוסיף, כי הוא עצמו מתקשה להאמין שהחיסונים הם אלו שגורמים להפלות, אך הודה שזה משהו שצריך להמשיך ולבדוק בעתיד.

 

"למרות שמחקר זה עלול לגרום לדאגה ובלבול, חייבים לעסוק בו על מנת שנמשיך לשמור על הבטיחות של המטופלים שלנו", הוסיף ג'ייסון שוורץ, מומחה למדיניות החיסונים באוניברסיטת ייל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סכנה להפלות? חיסון נגד שפעת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים