האיש למשימות בלתי אפשריות
כריס פרום הפך לרוכב האופניים השלישי בלבד בהיסטוריה שזכה בטור דה פראנס ובוואלטה של ספרד באותה שנה. עכשיו המומחים מדברים עליו כעל מי שמסוגל לזכות בטרבל לראשונה בתולדות הענף, יחד עם הג'ירו של איטליה: "מגיע לו תואר אבירות, עוד לפני שיפרוש הוא יכול להיחשב לטוב בכל הזמנים"
שני רוכבים מיתולוגיים זכו בעבר בדאבל - טור דה פראנס ו-וואלטה באותה השנה. ז'אק אנקטיל עשה את זה ב-1963, ברנאר הינו ב-1978. אבל הם עשו את בזמן אחר. בתקופה שלהם, לא רק שהוואלטה נערך לפני הטור - המטרה המרכזית של הרוכבים - אלא שהמרווח בין שתי התחרויות היה גדול יותר מאשר כיום. כל זה רק מעצים את מה שכריס פרום עשה השבוע.
פרום הפך לרוכב השלישי שמשלים את הדאבל הזה, אבל הראשון בעידן בו הטור נערך מוקדם יותר מאשר הוואלטה (החל מ-1995). ושימו לב למרווחים. אנקטיל קיבל יותר מחודש ושבוע של מנוחה בין שתי התחרויות. הינו נהנה מחודש וחצי של התאוששות. ופרום? 27 ימים בלבד עברו מהקטע האחרון בטור הקורע ועד הקטע הראשון בוואלטה המאתגרת. לא סתם אמר השבוע הרוכב האירי שון קלי, אלוף הוואלטה ב-1988: "זהו אחד ההישגים הגדולים בתולדות הרכיבה המודרנית. הוא ניסה זאת בעבר, וסוף סוף הצליח. אין מישהו פרט לפרום שמסוגל לעשות את זה. מגיע לו תואר אבירות. לא אופתע אם עוד לפני שיפרוש הוא ייחשב לרוכב הגדול ביותר בכל הזמנים".
היו ימים בהם התואר הזה היה שייך ללאנס ארמסטרונג, אבל אתם יודעים מה קרה בעניין הזה. וכן, פרום מתמודד ללא הרף עם שמועות על כך שגם הוא נעזר בחומרים אסורים - ובטור ב-2015 אוהד זועם השליך עליו כוס עם שתן - אך הוא מכחיש אותן בתוקף, וגם הסכים לעבור בדיקות קפדניות שתוצאותיהן פורסמו בפומבי, שהוכיחו כי הוא נקי. אז יכול להיות שלצד כל הספקות מהענף שלא נתן לנו סיבה להאמין במשתתפיו, באמת מדובר בפנומן, ברוכב המושלם?
בכתבה מיוחדת שפורסמה ב"דיילי מייל" בשנה שעברה פורטו כל היתרונות הפיזיים והמנטליים של פרום. הוא עובד עם פסיכולוג ספורט שמעביר אותו "אימונים מוחיים", הריאות שלו מנצלות בצורה יעילה במיוחד את החמצן שנכנס לגוף ביחס למשקלו, הוא משתמש באופן מקסימלי בלב שלו (174 פעימות לדקה במאמץ שיא), התזונה שלו מוקפדת, ומעבר לכך - בדומה למייקל פלפס בשחייה, הגוף שלו בנוי בצורה מושלמת עבור הענף. כלומר, יציבה מיטבית ושימוש בשרירי הליבה במקום שרירי זרועות גדולים שמכבידים על הרוכב, רמות גבוהות של סיבי שרירים, שרירי ירך עצומים וגובה ומשקל אידיאליים. כאשר רוכב יודע לנצל בצורה הטובה ביותר את היתרונות הפיזיים שלו ולשכלל אלמנטים אחרים, אלה התוצאות שמתקבלות.
יש דברים שאי אפשר לאמן או לייצר, גם לא בעבודה עם פסיכולוג ספורט. אלו הדברים שנולדים איתם. דרייב מטורף. ב-2012, לפני שזכה ארבע פעמים בטור דה פראנס, הוא הסתפק במקום
השני אחרי ברדלי וויגינס. הוא הרגיש שהוא טוב יותר מהרוכב המוביל בקבוצה, בטח אחרי קטע טיפוס מדהים בוואלטה ב-2011 בו השאיר אבק לחברו הבריטי, אבל ראשי הקבוצה - בהתאם לנהוג ברכיבה תחרותית - הורו לו לעבוד בשביל וויגינס ולא להתחיל לחפש הרפתקאות בעצמו. הוא נאלץ להסתפק במקום השני בטור, אבל שידר שהגיע זמנו, והפך במהרה לפנים של קבוצת "סקיי". בטור דה פראנס הוא שולט בין היכולת הנפלאה בקטעים נגד השעון לדומיננטיות בהרים, חיבור שקשה להתחרות בו.
בגיל 32, הוא רק משתבח. הבחור שנולד וגדל בקניה והתמקצע בענף בדרום אפריקה התחיל לשבור מחסומים. לפני הטור עלו הערכות שהוא פגיע יותר מתמיד בגלל תוצאות לא מרשימות, אבל נראה שפרום פשוט בנה את ההכנה שלו לדאבל הזה. בטור הוא שוב היה אימתני. הוא לא ניצח באף קטע, ובאמצע המרוץ קיבל פייט יפה בזכות האגרסיביות של פאביו ארו, אבל ההתאוששות הייתה מהירה והוא מחק את הפערים בלי לחץ וביעילות מדהימה. יעילות היא שם המשחק. לצד ההשתלטות על הטור, מאז 2011 הוא סיים שלוש פעמים במקום השני בוואלטה. השנה הוא מחק את הסגנות מהלקסיקון שלו.
חשוב לזכור שיש לו גם שתי מדליות ארד אולימפיות במרוץ נגד השעון, ועוד אחת קבוצתית מאליפות העולם. הרעב שלו עצום. ואחרי הדאבל הזה, הוא לא מתכוון לקחת קצת זמן למנוחה. ביום ראשון תיפתח אליפות העולם במרוצי כביש בנורווגיה, והוא יוביל את הנבחרת הבריטית החזקה במרוץ נגד השעון.
השאלה היא אם התיאבון הזה גדול מספיק כדי להוסיף מנה איטלקית לתפריט. בלי תחרות, הוא יוכתר לגדול מכולם אם בשנה הבאה יזכה בטרבל שמעולם לא הושג - טור, וואלטה, והג'ירו ד'איטליה שנערך לפניהם. היו רוכבים שזכו בשלושת התארים, אך מעולם לא בשלושתם בעונה אחת. זו משימה שנחשבת בלתי אפשרית או הגיונית, בגלל המאמץ האדיר, הצורך להישאר בכושר שיא לאורך תקופה והקרבה היחסית ביניהם.
מעבר לכך, פרום התחרה רק פעמיים בג'ירו, מתוכן סיים את התחרות פעם אחת - ב-2009, במקום ה-36. הגיוני יותר שבהמשך הקריירה הוא ינסה את הג'ירו פעם נוספת כדי להשלים את רשימת התארים הגדולים, אבל כל השלושה יחד? כפי שאמר קלי: "אני רואה רוכבים שמנסים להשיג דאבל בג'ירו ובטור, וזה כמעט בלתי ניתן לביצוע. זה יותר מדי לבקש מכריס".
מצד שני, לא נראה שהבחור שרכב כילד באפריקה ממש מתרגש מאתגרים כאלה. הוא רק צריך להחליט שזה משהו שהוא רוצה לעשות. וגם אם מדובר במשימה בלתי אפשרית, לא נראה שקיים בעולם מישהו שמסוגל להתקרב לביצועה יותר מאשר פרום.