צה"ל רוצה יותר מבצעים מיוחדים לסיכול התעצמות חיזבאללה וחמאס
אחרי מאות מבצעי "המלחמה שבין המערכות" בשנה - חלקם בשיתוף פעולה בינלאומי - בצה"ל יפעלו להגביר את הקצב. ברקע הדרמה בבג"ץ, בצבא שואפים לגייס יותר חרדים. צוות מיוחד יוקם בעקבות פרשת הצוללות
בצה"ל מתכוונים לפעול להגדיל את מבצעי המלחמה שבין המערכות (מב"ם), שמטרתם לסכל את התעצמות חמאס וחיזבאללה ואת הצטיידותם בנשק מתקדם ומדויק, להרחיק בכך את המלחמה הבאה ולחזק את ההרתעה. צה"ל, כך מתברר, הגיע כבר לכמות של מאות מבצעי מב"ם מדי שנה ובמגוון אופנים, בהם התקפיים (רובם מהאוויר), מודיעיניים, קיברנטיים, כלכליים, מדיניים וחלקם אף בשיתופי פעולה אזוריים בינלאומיים.
אחת המטרות של המב"ם היא למנוע מחיזבאללה להחזיק ברשותו טילים מדויקים במשמעותם המלאה, כלומר כאלה שיוכלו בוודאות לפגוע במתקנים אסטרטגיים במדינת ישראל או בבסיסים קריטיים לניצחון במלחמה. בצה"ל לא רואים בהתחמשותו של חיזבאללה בטילים אלה איום קיומי על ישראל, אך בהחלט מגדירים אותו כאיום אסטרטגי חמור.
על רקע המצב באזור דרשה ישראל מהמעצמות לדאוג להרחיק כוחות איראניים מרמת הגולן, במסגרת ההסדרה בין הצדדים שהשיגה רוסיה. ישראל ביקשה שאלה לא יימצאו מערבית לכביש סווידא-דמשק. בצה"ל מזהים עצבנות יתרה בחודש האחרון במערך ההגנה האווירית הסורי, על רקע דיווחים רבים על נוכחות מוגברת של חיל האוויר הישראלי, בעיקר באזור לבנון. אך עד כה, בניגוד לדיווח סורי, לא בוצע שיגור של טיל נ"מ לעבר מטוס ישראלי.
התמיכה האיראנית בבן חסותה חיזבאללה נמשכת ביתר שאת כמדי שנה בתקציב של כ-800 מיליון דולר. מתוך כ-22 אלף לוחמים סדירים של הארגון השיעי, כ-7,000 נלחמים זו השנה הרביעית על אדמת סוריה, בנוסף ל-2,000 שנהרגו בקרבות. בצה"ל מזהים גם שאלות ותהיות שעולות ממשפחות לוחמי חיזבאללה שעדיין מתבוססים בבוץ הסורי למען אסד.
אחר הצהריים הודיע דובר צה"ל על סיום תרגיל הגיס "אור הדגן" שהתקיים בצפון המדינה בהשתתפות עשרות אלפי חיילים. מדובר בתרגיל הגדול ביותר שנערך זה 19 שנה, ובמהלכו תורגלו כוחות צה"ל במאמצים משותפים של כוחות היבשה, האוויר והים. "מטרת התרגיל הייתה שיפור כשירות פיקוד הצפון, הגיס הצפוני ואוגדותיו למלחמה בהפעלת המערכת המבצעית הרב זרועית בפיקוד הצפון ובדגש על חזית לבנון", נמסר.
במהלך התרגיל תורגלו יכולות הגנה, מהלומות אש, מודיעין ותמרון בכמה גזרות במקביל ולאורך זמן רב. בתוך כך תורגל המטה הכללי במשך יומיים במגוון תרחישים רב זירתיים.
כמו כן, בצה"ל מזהים ברצועת עזה בחודשיים האחרונים מגמה יוצאת דופן: כפי שפורסם ב-ynet - חמאס מוציא מתקציבו מיליוני שקלים לטובת חשמל לתושבי הרצועה, לאחר שנשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן החליט לעצור את אספקת החשמל לרצועה ובישראל הוחלט שלא להשלים את הפער.
במערכת הביטחון העריכו כי ההחלטה הישראלית תגבה מחיר לנוכח הקשיים הכלכליים החמורים ברצועה, אך כעת כאמור חמאס נחלץ למען תושביו ומפנה ממשאביו לטובת אספקת החשמל הדלילה. בחמאס גם עוקבים אחר התקדמותה של הקמת המכשול הישראלי נגד המנהרות שתואץ בקרוב, ומבחינתם מדובר בדילמה - אם כדאי להמשיך בפרויקט המנהרות או להשתמש בהן כעת גם במחיר פריצת מלחמה.
בזירה אחרת - הדי פרשת הצוללות מגיעים גם לצבא: כלקח מהחשדות החמורים לשחיתות סביב רכש כלי השיט יוקם בצה"ל צוות שיבחן ניגוד עניינים בקרב קצינים לשעבר, זאת בנוסף לוועדה בנושא שהקים שר הביטחון. הצוות הפנים-צה"לי יוקם ויפעל ככל הנראה רק לאחר סיום חקירת הפרשה. מבחינה מבצעית, בצה"ל לא שינו את העמדה שלפיה יש צורך בחמש או שש צוללות, לכן הראשונה מסדרת "דולפין" שנרכשה בגרמניה תצא משירות פעיל כשהצוללת השישית או השביעית תגיע.
חרדים יוכלו לאבטח את הכור בדימונה
בצה"ל החלו ללמוד את החלטת בג"ץ מתחילת השבוע שביטלה את חוק הפטור משירות צבאי עבור בני ישיבות חרדיות, אבל כבר כעת ניתן לומר שבצה"ל מעוניינים בהרחבת השורות בצבא באלפי חרדים נוספים, ולא רק בשם מימוש עיקרון השוויון בנטל ואידיאל צבא העם.
בעקבות קיצור השירות לחיילים צפוי "בור" באלפי חיילים מדי שנה שיורגש עד שנת 2022, ולכן בצה"ל מעוניינים בגיוס חרדים ואף מוכנים ומסוגלים לשלם את המחיר, כמו הקמת מסגרות חרדיות נוספות עם כל תנאיהם הייחודים ותשלום דמי משפחה לחיילים חרדים נשואים, שיכולים להגיע ל-5,000 שקל בחודש ואף יותר.
על פי נתוני הצבא, הקמת גדוד חרדי חדש בנוסף לגדוד "נצח יהודה", שישמש כגדוד הגנת גבולות (ביטחון שוטף בגזרות השונות), תחסוך 18 תקופות שירות של תעסוקות מבצעיות בגדודי מילואים מדי שנה, שעלותן יכולה להגיע לעשרות מיליוני שקלים. בנוסף, גדוד חרדי שכזה, שיהיו בו מאות לוחמים, יאפשר ללוחמים מחטיבות ההכרעה הסדירות שיתמרנו במלחמה הבאה בלבנון או בעזה, כמו גולני והצנחנים, להתאמן יותר ולבצע פחות תקופות תעסוקה מבצעית - למשל בחברון או בגבול הצפון.
פלוגות חרדיות חדשות יוכלו לבצע בצה"ל גם משימות אבטחה למתקנים אסטרטגיים כמו הכור הגרעיני בדימונה, שאותו אבטחו בעבר לוחמי נח"ל. משמעות נוספת, שכרגע נחשבת לתיאורטית למדי בצבא, היא קיצור נוסף בתקופת השירות לחיילי החובה מעבר לקיים.
בצה"ל גויסו השנה כ-3,000 צעירים המוגדרים מבחינת הצבא כחרדים - 200 פחות מהיעד שנקבע לשנת 2017. עם זאת, רובם ככולם שולבו בהצלחה במגוון מסלולים מותאמים בחיל האוויר, בפיקוד העורף, באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ואף ביחידות קרביות נוספות כמו גבעתי והצנחנים.
לצד הוויכוח הציבורי בנושא שהתלהט השבוע, צה"ל העלה הילוך בהרחבת תפקידי הלחימה לחיילות במסגרת פיילוט הטנקיסטיות, וכפי שפורסם ב-ynet בשבוע שעבר החל שלב ההכשרה המעשית של המשתתפות בתוכנית לוחמות השריון בבסיס שיזפון. עם זאת, כבר בתום כשלושה שבועות של התנסות, שתיים מתוך 15 מלוחמות החי"ר שנבחרו בקפידה לתוכנית פרשו ממנה. התוכנית צפויה להמשיך בחצי השנה הקרובה.