ראש אכ"א לשעבר על מהפכת מעמד הלוחם: "אסור לפגוע במהות של מודל 'צבא העם'"
האלופה במיל' אורנה ברביבאי, שהחלה בעת כהונתה בעבודת המטה לשיפור מעמדו של הלוחם המתמרן בצבא, התייחסה בשיחה עם ynet לתוכנית המהפכנית. "החלטה אמיצה, אך יש בה סכנות", הזהירה ברביבאי. "אסור שנאבד את השיח הערכי בדרך לשיפור התגמול, ואסור שערך השליחות יישחק"
"הרמטכ"ל קיבל החלטה אמיצה, אבל אני מניחה שהוא מודע גם לסכנות שכרוכות בתוכנית". ראש אגף כוח האדם בצה"ל לשעבר, האלופה במיל' אורנה ברביבאי, התייחסה לתוכנית של הצבא לשפר את מעמדו של הלוחם המתמרן במלחמה. "אסור שנאבד את השיח הערכי בדרך לשיפור התגמול, ואסור שנפגע במערכים חשובים אחרים", אמרה ברביבאי ל-ynet בראייתה את הסכנות בתוכנית שנחשפה הבוקר (יום ה').
לפי התכנון, שורת הטבות יינתנו ללוחמי חוד מחטיבות החי"ר והשריון, ההנדסה הקרבית, התותחנים והיחידות המובחרות בצה"ל. לוחמי החוד יזכו מ-1 בנובמבר להעלאת השכר (דמי הקיום) מ-1,600 ל-2,000 שקל בחודש בשנה השלישית לשירות, כפי שנחשף לפני כשבוע ב"ידיעות אחרונות". בנוסף, כל לוחם חוד יקבל עד סוף השנה האזרחית כרטיס מוטען בשתי פעימות ב-1,000 שקל למימוש במסעדות, בבתי קולנוע, בביגוד ספורט או באטרקציות שונות.
ראש אכ"א לשעבר ברביבאי, שהחלה בעבודת המטה בנושא לפני כארבע שנים יחד עם ראש אגף המבצעים הקודם, אלוף במיל' יואב הר אבן וסגן הרמטכ"ל דאז והרמטכ"ל כיום רב-אלוף גדי איזנקוט, אמרה היום כי "ההחלטות האלה הכרחיות ללא קשר לשחיקה במוטיבציה, שכן חלו שינויים גדולים בשדה הקרב והשפעת המערכים הטכנולוגיים עליו ועל ההכרעה".
היא הוסיפה כי "כיום יש לדיוק ואיכות המידע השפעה גדולה על הלוחמים בשטח. הלוחם מרושת ומחובר בין כל הזרועות, ונוצרה תחרות ואף מאבק בין אתוס הלחימה לאתוס הטכנולוגיה. לכן, המהלך הזה נכון למצפן של הצבא. אם אפשר היה לנצח מלחמה מרחוק בזכות הטכנולוגיה, אז בזה זה נגמר. אבל בשכונה שלנו אתה חייב, בכל תרחיש שהוא, כוחות קרקעיים שהם יכריעו וינצחו. העניין הוא שצריך לבצע זאת בלי לפגוע - לא באלה ולא באלה".
קרקל פחות מגולני
המהלך לשיפור מעמד הלוחם המתמרן בצבא אושר על ידי הרמטכ"ל וחלקו כבר מומש בחודשים האחרונים, כמו למשל כרטיס נטען לרכישת פריטים אישיים ללוחמים. ואולם, המסה הקריטית של ההטבות תמומש בחודשים הקרובים. בצבא הגדירו מחדש את מעמד הלוחם, והבדילו בין לוחם רגיל שמשרת ביחידת ביטחון שוטף (כמו גדוד קרקל, מג"ב וחלק מגדודי פיקוד העורף) לגדודים וליחידות המובחרות שיחצו גבול לעזה או ללבנון במלחמה הבאה.
גם בין תומכי הלחימה תהיה חלוקה קטגורית, ותומך לחימה מבצעי יהיה חייל בגדוד למשל שמתלווה כמש"ק מודיעין למבצע מעצרים בשטחים בעוד טבח או פקיד בגדוד יוגדר כתומך לחימה רגיל. עדיין לא ברור כיצד ינהגו בשני "תפוחי האדמה הלוהטים": חיילי ההגנה האווירית, בהם אנשי כיפת ברזל שהוגדרו עד כה כלוחמים ומפעילי כלי הטיס הבלתי מאוישים, שמקרונם הממוזג בבסיס במרכז הארץ השפיעו דרמטית על פגיעה ולעתים על השמדת האויב ונכסיו.
לפי ניתוח ההגדרות החדשות, נראה שהחיילים משתי קבוצות אלה יוגדרו כתומכי לחימה מבצעיים, מאחר שהם אינם נמצאים בשטח מבצעי, לא מסכנים את חייהם ובוודאי לא נלחמים פנים מול פנים עם האויב ולא חוצים את הגבול בתמרון יבשתי. למרות ההכרעה שנפלה, ייתכנו עוד ויכוחים בנושא בצמרת צה"ל בשבועות הקרובים, בנוגע להכללות הסופיות בסוגי המעמדות.
ברביבאי, שמכהנת כיום כמנכ"לית הקרן למיזמים בינלאומיים, אמרה כי "יש להתיישר בכל מציאות תקציבית ובכל מתאר לפי חיזוק החוד של צה"ל. הם השפיץ של הצבא. יש פה שתי סכנות שאני מזהה ואני מניחה שהרמטכ"ל מודע אליהן ויטפל בהן: שלא נאבד את השיח הערכי בדרך לשיפור התגמול, שכן כל נורמה כיום תהיה הבסיס לתוספת הבאה, עד שיגידו 'אז למה לא שכר מינימום?'.
"בכך החלטות צד יפגעו במהות של מודל 'צבא העם', ואסור שזה יקרה. כשאתה נותן הטבות ותוספות כאלה אתה צריך לראות שערך השליחות לא נפגע, הרי לוחמים לא יצאו לקרב בעבר כי קיבלו שקל וחצי יותר. צריך להיזהר כדי לא להחליק פה, אסור שהנרטיב יהיה כלכלי. הסכנה השנייה נוגעת לדיפרנציאליות במשימה, שלא נפגע במערכים חשובים אחרים, שכן כל מג"ד יגיד לך היום שכדי לעמוד במשימה הוא חייב לוגיסטיקה ומודיעין הכי טובים. שלא יאבד לנו הזנב בזמן שאנו מטפלים בראש. העבודה שנעשתה לדעתי מדייקת את המסר הנכון".
ברביבאי הסכימה שיתר לוחמי הביטחון השוטף, דוגמת חיילי קרקל שלא מתמרנים במלחמה, עלולים לחוש מקופחים לעומת חיילי גולני. חיילים אלה עשויים לא לתמרן כלל במהלך שירותם, בעוד הלוחמת מקרקל או מפיקוד העורף עלולה להיתקל במחבלים חמושים ולהסתער תוך סיכון חייה. "אולי נכון להעניק מדרג נוסף שיאפשר תוספת שמאפיינת התמודדות מול טרור, לפי חלוקה של שירות בגזרות מאוימות יותר. אני לא רואה כאן בכל אופן אפליה. כיפת ברזל והסייבר מסייעים לשדה הקרב, זה לוחץ על כפתור אחד וההוא על כפתור אחר. היו ויכוחים גדולים בצבא בנושא הזה, אבל כעת הגענו כנראה לבשלות ארגונית וטוב שהרמטכ"ל הכריע".