עוד "אזורים בטוחים" בסוריה: "איראנים ורוסים יפקחו"
כחודשיים לאחר הסכם הפסקת האש בדרום סוריה הגיעו רוסיה, איראן וטורקיה להסכם על "אזורים בטוחים" נוספים ברחבי המדינה בהם באידליב ובחלב לתקופה ראשונית של חצי שנה. משרד החוץ הטורקי ציין כי יוצבו פקחים משלוש המדינות כדי לעקוב אחר יישום ההסכם
פיקוח קרוב של איראן, רוסיה וטורקיה: שלוש המדינות הגיעו היום (ו') להסכם, שבמסגרתו ייכנסו לתוקף "אזורים בטוחים" נוספים בסוריה כדי לנסות ולהביא להפסקת אש כוללת אחרי יותר משש שנות לחימה.
ההסכם הושג במהלך שיחות בין נציגי המדינות שהתקיימו באסטנה שבקזחסטן. לפיו האזורים הבטוחים יהיו במחוזות אידליב, חומה, לטקיה, חלב וחמה למשך כחצי שנה. משרד החוץ הטורקי מסר כי פקחים של שלוש המדינות, כולל איראן, יגיעו לאזורים הללו כדי לפקח על יישומו.
בנוסף, יוקם מרכז משולש של טורקיה, איראן ורוסיה כדי למנוע תקריות באזורים הבטוחים. לפי הצד האיראני הוסכם שעוד מדינות ייקחו חלק בהסכם האזורים הבטוחים. עדיין לא ברור מתי ההסכם ייכנס לתוקף. לפני חודשיים סיכמו ארה"ב ורוסיה על הסכם הפסקת אש בדרום סוריה, שהביא להפסקת זליגת הירי לשטח רמת הגולן.
לפני כחודשיים הבהיר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא מתנגד להסכם הפסקת אש בדרום סוריה, שהושג בתיווך רוסי-אמריקני. נתניהו טען בפני כתבים כי ההסכם, שאמור להרחיק את איראן מגבול ישראל למרחק של כ-20 ק"מ, ינציח למעשה את נוכחות איראן בסוריה. הוא הוסיף כי הסוגיה עלתה בפגישתו עם נשיא צרפת עמנואל מקרון. גורמים מדיניים אמרו כי "איראן מעוניינת לשלוח כוחות צבאיים ולהקים בסיסים ימיים ואוויריים בסוריה, והדבר עלול לשנות את תמונת המצב באזור".
אך מייד לאחר מכן הבהיר שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב כי הקרמלין וארצות הברית עשו כל מה שביכולתם כדי להבטיח את ביטחונה של ישראל. הוא הסביר כי יצירת ה"אזורים הבטוחים" בדרום סוריה נעשתה בהתאם לאינטרסים של ישראל. על פי לברוב, ארה"ב ורוסיה פועלות במטרה להשיג הפסקת אש בדרום סוריה בתיאום עם ישראל ועם כל הכוחות שנלחמים באזור. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול כי ישראל מתנגדת להפסקת האש. לטענת נתניהו, ההסכם שנחתם בתיווך הרוסי והאמריקני אמור להרחיק את איראן מהגבול עם ישראל למרחק של כ-20 קילומטרים, אך למעשה ינציח את נוכחותה בסוריה.