שתף קטע נבחר
 

השבר הסורי: ההתנגשות בין רוסיה לארה"ב קרובה מתמיד

רוסיה, איראן וטורקיה סגרו ביניהן על גזרות עבודה בסוריה, והרוסים הפציצו את המורדים הכורדים שנתמכים על ידי ארה"ב. האם ניתן למנוע התנגשות ישירה בין המעצמות במרכז הנפט של המדינה הערבית וכיצד קשור המשבר לישראל?

 

מורדים כורדים בא-רקה נגד דאעש    (צילום: רויטרס)

מורדים כורדים בא-רקה נגד דאעש    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"צבא הכוחות הסוריים הדמוקרטיים (הכורדי) משיג ניצחונות אדירים נגד דאעש בא-רקה ובדיר א-זור (צפון סוריה), אולם ישנם גורמים המנסים לעכב את התקדמות כוחותיו. בכך הם מאריכים את חייה של 'המדינה האיסלאמית' ומתחילים סכסוך צדדי נוסף. המלחמה נגד דאעש תמשיך ואנו מגנים את ההתקפה נגדנו וקוראים בתוקף להפסיק אותה". כך הצהיר אתמול (יום שבת) ארגון המורדים הכורדי-ערבי בהתייחסו לרוסיה ולצבאו של בשאר אסד, נשיא סוריה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הרגע שממנו חששו יותר מכול בסוריה עלול להתרחש בכל רגע: עימות צבאי בין המעצמות. ביום שבת הופר עיקרון חלוקת העבודה הגיאוגרפית בין המעצמות במלחמה נגד האויב המשותף - דאעש. ההתנגשות הבלתי נמנעת בין צבא אסד הנתמך על ידי רוסיה לבין הכורדים הנתמכים על ידי ארצות הברית מתחילה מוקדם מן הצפוי, עוד לפני חיסולו של דאעש.

 

המשטר הסורי רושם הישגים בחזית בסיוע בעלי בריתו. אסד בפגישה בדמשק עם משלחת של הפרלמנט האיטלקי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המשטר הסורי רושם הישגים בחזית בסיוע בעלי בריתו. אסד בפגישה בדמשק עם משלחת של הפרלמנט האיטלקי(צילום: EPA)

אין זה מקרי כלל שההתנגשות האפשרית בין המעצמות היא דווקא בדיר א-זור, מרכז הנפט של סוריה בצפון-מזרח המדינה הערבית. הכוחות עומדים כעת משני הצדדים של נהר הפרת. חציית הנהר על ידי צבא המשטר הסורי תהווה הכרזת מלחמה. האם המלחמה בסוריה עולה שלב כעת? כיצד המשבר קשור לטורקיה, לקטאר ולישראל?

 

קטאר במצור, הטורקים בגדו, המורדים לבד

כיס המורדים הגדול ביותר בסוריה הנמצא במחוז אידליב בצפון-מערב סוריה שרוי במצוקה רבה. קטאר אינה יכולה עוד לתמוך בארגוני הג'יהאד בשל החרם הסעודי-ערבי עליה, ואילו טורקיה נכנסה למשא ומתן עם אויביהם המרים ביותר של המורדים - רוסיה ואיראן. בוועידת אסטנה, קזחסטן, שהסתיימה בשבוע שעבר הסכימה טורקיה לערוב לרגיעה במחוז אידליב.

 

לפי פרסומים בתקשורת הערבית, טורקיה עומדת להכניס כוחות צבאיים למחוז אידליב דרך מחוז הטאי הטורקי הגובל לו, זאת על מנת לקיים את חלקה בהסכם. חלק מהמורדים אמנם הסכימו לחסות הטורקית, אולם ארגונים אחרים המסונפים לאל-קאעידה ובראשם "תחריר א-שאם", הצהירו כי משא ומתן עם המשטר הוא בגידה. על כן, קיימת אפשרות שטורקיה תיאלץ להילחם נגד אותם ג'יהאדיסטים ולשקוע עוד יותר בביצה הסורית. לפי הפרסומים, הסכם אסטנה חילק למעשה את מערב סוריה לשלושה שטחי השפעה: הצפון - לטקיה וחלב לרוסיה, גבול לבנון ודמשק לאיראן ואידליב לטורקיה.

 

בהתאם להסכמה רוסית-איראנית-טורקית, טורקיה תכניס כוחות צבאיים למחוז אידליב. ועידת אסטנה  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בהתאם להסכמה רוסית-איראנית-טורקית, טורקיה תכניס כוחות צבאיים למחוז אידליב. ועידת אסטנה (צילום: רויטרס)
הטורקים לא זאת בלבד שאינם מסייעים למורדים, אלא שהם מכירים מעתה בשליטתה של איראן על חלקים מסוריה. בנוסף, טורקיה חסכה לרוסיה ולאיראן מלחמה ממושכת נגד המורדים באידליב ופינתה עשרות אלפי חיילים למלחמה לכיבוש מזרחה של סוריה. קצב ההתקדמות של צבא אסד, הרוסים ובעלי בריתם מהיר יותר מכל התחזיות. כוחות דאעש מתמוטטים וצבא המשטר הסורי הגיע בשבוע שעבר לדיר א-זור ונמצא כעת ממערב לפרת.

 

איומי מלחמה

ממזרח לפרת נלחמים נגד דאעש המורדים מ"הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" המשלבים חיילים כורדים וערביים וסורים. אחמד אבו ח'ולה, מפקדה של המועצה הצבאית הכפופה לכוח הכורדי בדיר א-זור, הצהיר כי רק מי שישחרר את האזור מידי דאעש הוא זה שישלוט באזור וכי בשאר אסד אינו אדם שראוי לשלוט במדינה כלל. הוא הזהיר כי חייליו לא יאפשרו לצבא המשטר או למיליציות התומכות בו לחצות את הנהר.

 

תלמידי בית ספר משחקים בין ההריסות בחלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תלמידי בית ספר משחקים בין ההריסות בחלב(צילום: רויטרס)
ההצהרה הלוחמנית ביותר יצאה מפיה של היועצת של אסד בותיינה שעבאן, שאמרה כי הצבא הסורי יילחם נגד כל כוח שאינו לגיטימי או זר בין שזה דאעש ובין שזה הכורדים. דוברת משרד החוץ הרוסי אף הצהירה בתקשורת כי צבא המשטר הסורי כבר חצה את הנהר, אולם אבו ח'ולה טען כי אין אמת בהצהרה.

 

המלחמה כבר התחילה?

אמש טענו כלי תקשורת כורדיים כי לראשונה במלחמת האזרחים הסורית הופצצו כוחותיהם במזרח הפרת על ידי מטוסים רוסיים, והופגזו על ידי צבא המשטר באזור התעשייתי של דיר א-זור הנמצא תחת שליטתם וגרם לכמה פציעות. דובר הצבא הרוסי מיהר להכחיש את הידיעה, אולם נראה כי היא מהימנה.

 

טוענים שמשטר אסד ובעלי בריתו פוגעים במאמציהם נגד דאעש. לוחמי ארגון "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" באזור א-רקה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טוענים שמשטר אסד ובעלי בריתו פוגעים במאמציהם נגד דאעש. לוחמי ארגון "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" באזור א-רקה(צילום: רויטרס)
הכורדים זועמים וטוענים כי צבא המשטר הסורי פוגע במלחמתם בדאעש בכלל ובמבצע "סופת אל-ג'זירה" לשחרור א-רקה בפרט. הכורדים גם מגנים את ההסכם שחתם באחרונה חיזבאללה עם דאעש בצפון לבנון לפינוי לוחמיו ללא קרב, ואת הליווי של מפוני דאעש עם משפחותיהם על ידי הצבא הסורי לדיר א-זור. כתוצאה מהסכם זה מצטרפים מאות לוחמי לדאעש ללחימה נגד הכורדים בדיר א-זור.

 

סוריה השלמה של אסד

אסד עוקב אחר ההתקדמות של הכורדים בצפון עיראק לעבר השגת עצמאותם וחושש כי אותו התסריט עומד להתרחש גם בצפון סוריה. כבר בקיץ 2015 בעקבות ההתערבות הרוסית, הרגיז אסד את הכורדים ובראשם את "מפלגת האיחוד הדמוקרטית", כשהצהיר כי הוא עתיד לשלוט על סוריה כולה וכי לכורדים אין שום זכות לעצמאות. עוד טען הנשיא הסורי בראיונות שקיים לתקשורת כי ארה"ב משתמשת בכורדים ככלי לפירוקה של סוריה.

 

פרשנים ברשת אל-מיאדין הלבנונית התומכת במשטר הסורי טענו בשבת כי נפרצו כל הקווים האדומים שהטילה ארה"ב על צבא המשטר הסורי, וכי כעת הוא יכול לנוע בחופשיות ולהתקדם לכיבוש כל מחוז דיר א-זור ושאין ביכולתם של הכורדים לבלום אותו.

 

בתקשורת התומכת בכורדים טוענים כי שטחים שכובש המשטר הסורי מרוקנים מאוכלוסייתם על ידי רצח והפחדה. באזורים שהיו שייכים לדאעש בורחת האוכלוסייה מחשש לנקמה ובאזורי המורדים המתונים עורך המשטר טיהור אתני. הדוגמה הבולטת היא מזרח חלב, שם אחרי ניצחון המשטר רוכזה האוכלוסייה במחנה ג'ברין וחלק אחר ממנה פונה לאידליב. לעומת זאת, בשטחים של צפון חלב ששחררו הכורדים נשארה כל האוכלוסייה במקום. הכורדים גם מתגאים ביכולתם לשתף פעולה עם ארגון המורדים "צבא סוריה החופשי" שהוא ערבי ואינו כורדי, כהוכחה לגישתם הסובלנית.

 

תקפו את בעלי בריתם של האמריקנים. מסוק צבאי רוסי בדיר א-זור (צילום: AP) (צילום: AP)
תקפו את בעלי בריתם של האמריקנים. מסוק צבאי רוסי בדיר א-זור(צילום: AP)
חיזוק לטענת הטיהור האתני באה ממפקד בכיר בצבא הסורי שתקף בתקשורת את הפליטים הסורים וטען כי מי שלא נשאר בסוריה בגד במולדת ושלא יצפה לקבלת פנים חמה. למעשה, המשטר הסורי אינו מעוניין בשובם של הפליטים המשתייכים כמעט כולם לרוב הסוני. המטרה של המשטר בדמשק היא ליצור בעתיד סוריה שבה יהוו בני המיעוטים, כולל העלווים, לפחות חצי מהאוכלוסייה. לשם השוואה, לפני 2011 היו העלווים 11 אחוזים מהאוכלוסייה בסוריה לעומת הסונים שהיוו כ-80 אחוזים. אולם מיליוני פליטים סונים ברחו במהלך שש שנות המלחמה למדינות השכנות ומאות אלפים נהרגו.

 

הנפט הרוסי והפרוזדור האיראני

התקדמות כוחות אסד ובעלי בריתו במזרח סוריה אמורה לממש את המטרות הכלכליות-אסטרטגיות של רוסיה ואיראן. רוסיה שואפת להשתלט על שדות הנפט של דיר א-זור ובעתיד להזרים נפט לבסיסיה - הבסיס האווירי בחמימים והבסיס הימי בטרטוס. איראן מעוניינת ליצור פרוזדור יבשתי משטחה ללבנון באמצעות שליטה עקיפה בעיראק וישירה בסוריה. הישג זה צריך להדאיג את ישראל משום שאיראן תוכל לארגן משלוחי נשק דרך היבשה לחיזבאללה ולממש את שאיפתה לפתוח חזית נוספת בגולן. הכורדים מהווים ללא ספק מכשול רציני להשגת שאיפות אלה.

 

מוסקבה שואפת להשתלט על שדות הנפט המרכזיים של סוריה. חייל רוסי בדיר א-זור (צילום: AP) (צילום: AP)
מוסקבה שואפת להשתלט על שדות הנפט המרכזיים של סוריה. חייל רוסי בדיר א-זור(צילום: AP)

פריגטה רוסית באזור חופי סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פריגטה רוסית באזור חופי סוריה(צילום: AFP)

הטורקים לא זאת בלבד שאינם מסייעים למורדים, אלא שהם מכירים מעתה בשליטתה של איראן על חלקים מסוריה. נשיא טורקיה ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הטורקים לא זאת בלבד שאינם מסייעים למורדים, אלא שהם מכירים מעתה בשליטתה של איראן על חלקים מסוריה. נשיא טורקיה ארדואן(צילום: רויטרס)

כוחות האופוזיציה הערביים שבהם תמכה ארה"ב בדרום-מזרח סוריה באזור הגבול עם עיראק וירדן עזבו בשבוע שעבר את השטח והתפנו לירדן, זאת אחרי שהושקעו בהם כספים רבים ואימונים ממושכים. עזיבתם מפנה את השטח להשתלטותם של הצבא הסורי והאיראנים על שטח אסטרטגי זה, בדרכם למימוש הפרוזדור המיוחל. הכורדים טוענים כי זו הוכחה נוספת שרק עליהם יכולה ארה"ב לסמוך במלחמה נגד דאעש.

 

צומת דרכים

מחלקת המדינה האמריקנית יצאה בגינוי נגד הפעולה הרוסית במזרח הפרת. האם גינוי בלבד מספיק? רשתות התקשורת התומכות באסד רואות במבצע הנוכחי של כוחותיו המכונה "ואל-פג'ר 3" ("והשחר", מתוך פרק בקוראן המדבר על חיסול הממלכות הרשע) מבצע לשחרור מחוז דיר א-זור כולו, כולל השטח הכורדי. לא מן הנמנע, כי מבצע "ואל-פג'ר 4" של צבא המשטר הסורי כבר יהיה נגד כל "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" והאוטונומיה הכורדית בצפון סוריה.

 

כעת בודקת רוסיה את התגובה האמריקנית להפצצת הכורדים. הנשיא האמריקני דונאלד טראמפ עסוק במשברים אחרים, בראשם איראן וצפון קוריאה. יש לקוות כי המעצמה מספר אחת בעולם לא תירדם בשמירה על הכוח החיובי היחיד שנותר בסוריה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם ומלמד ערבית באוניברסיטת חיפה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ובמחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מסוק של צבא רוסיה בדיר א-זור
צילום: AP
צילום: ירון פרידמן
ד"ר ירון פרידמן
צילום: ירון פרידמן
מומלצים