נכים חונים כחוק אך נקנסים בי-ם: "אין ממה לשלם את הדו"חות"
נכים תושבי העיר טוענים שפקחי העירייה לא מתחשבים במצבם וקונסים אותם בגין חניה במקום אסור. לאחת מהם אף עוקל החשבון בשל כך, כיוון שקצבת הנכות נמוכה מכדי להספיק גם לתשלום דו"חות. בעירייה טוענים: ניתן לחנות באדום-לבן רק אם אין הפרעה לתנועה או להולכי הרגל
נכים רבים בירושלים מתלוננים כי העיריה מתנכלת להם, ולמרות ההקלות הקבועות בחוק שמאפשרות להם לחנות לצד מדרכה הצבועה אדום-לבן - פקחי החניה מחלקים להם דו"חות ולאחרונה אף עיקלו חשבון של נכה תושבת העיר נוכח הדו"חות שלא שילמה.
רבקה פרקל, אוטיסטית בת 39, כלל לא יכולה לנהוג, אך בבעלותה רכב שבאמצעותו היא מתניידת בעיר בעזרת נהג. לרכב יש תו נכה כמובן, וכמו כל נכה, לעיתים היא נאלצת לחנות בחניה המסומנת באדום-לבן. לפי החוק, לנכים מותר לחנות במקומות המסומנים כך בתנאי שלא יפריעו לתנועה ולא יחסמו תנועת הולכי רגל. למרות זאת קנסו אותה הפקחים והעירייה עיקלה את חשבון הבנק שלה. לא מדובר במקרה יחיד, ל-ynet הגיעו מספר רב של מקרים שבהם ניתנו דו"חות חניה לכלי רכב הנושאים תו נכה.
הרב חיים פרקל, אביה של רבקה, מספר כי רכבי ההסעה של עמותת "עלי שיח" מקבלים דו"חות פעם אחר פעם. "בקיץ האחרון ערכנו קייטנה לילדים אוטיסטים, מקרים מאוד קשים של ילדים הזקוקים לליווי אישי צמוד. לכל ילד יש מלווה", סיפר. "הוצאנו חמישה אוטובוסים ממגרש החניה של העמותה ברחוב יפו, והגיע פקח שנתן לנו דו"חות. נדרש הרבה זמן להעלות את כל הילדים לאוטובוסים, אבל לא הפרענו לתנועה. הפקח ראה שמדובר בילדים עם אוטיזם שישובים בכיסאות גלגלים, אבל זה לא מנע ממנו לקנוס אותנו".
הרב פרקל עוסק שנים בחינוך של בעלי צרכים מיוחדים במגזר החרדי. הוא הקים את רשת בתי הספר "מגן אברהם" לבעלי צרכים מיוחדים, וכשבתו בגרה הוא הקים את עמותת "עלי שיח", ארגון המסייע לבעלי צרכים מיוחדים בתעסוקה, דיור וחיי חברה. המאבק באגף הגבייה בעיריית ירושלים בשל דו"חות החניה מתיש אותו. "כשהגשתי ערעור אמרו לי, 'יש לך שישה דו"חות? נוריד לך ארבעה ותשלם על שניים'. הם מנסים לייאש אותך ולהוציא כסף בכל דרך", אמר. "כל ההתנהגות של הפקחים מלמדת שכל מה שמעניין אותם זה כסף, שום רגישות לצרכים של הילדים הנכים".
ד', נהג הסעות נכים מעיד גם הוא על יד קלה בהנפקת דו"חות חניה. "אני מסיע מוגבלים ונכים כבר כמה שנים. פעם בחודש אני מסיע נערות נכות לקניון רמות. מדובר במקום שהוא יותר מרוחק וקשה לנערות, ולמרות זאת נתנו לי דו"ח". לדבריו, הוא קיבל דו"חות גם בשכונת רוממה וגם במרכז העיר. בכל המקרים הוא שירת נוסעים נכים ולטענתו הוא לא הפריע לתנועה.
"עיריית ירושלים מפגינה חוסר גמישות"
בימים אלו נאבקים הנכים על העלאת קצבת הנכות, שבקושי מאפשרת להם קיום מינימלי. דו"חות החניה רק מחריפים את המצוקה הכלכלית שלהם, ולדברי נעמי מוראביה ממטה מאבק הנכים, הדבר קשה במיוחד לבעלי נכויות המתניידים על כסאות גלגלים, שצריכים לחנות כמה שיותר קרוב ליעד, ולרוב ההוצאות שלהם יותר גדולות. "עיריית ירושלים היא אחת העיריות הכי קשות בחוסר גמישות ביחס לאנשים עם מוגבלות. אדם על כיסא גלגלים לא יכול לחנות רחוק".
יעקב כהן, קטוע רגליים בן 65, קיבל גם הוא שלל דו"חות מהעירייה. ברשותו רובוט שמביא את כיסא הגלגלים עד לדלת הרכב והוא מוגבל במרחק שהוא יכול לנסוע בעצמו, ולכן הוא חונה לעתים קרובות באדום לבן או על מדרכה. "כל הקצבה שלי הולכת לדו"חות חניה לעירייה", אמר בכעס. "אני חולה במחלה של כלי דם, אני בקושי יכול לנוע, אני מקפיד לא לחסום לאף אחד את הדרך. העירייה לא מתחשבת, כל פעם דו"ח ועוד דו"ח, דיברתי איתם, הסברתי להם הרבה פעמים את הנכות שלי, אבל לא מעניין אותם כלום, רק הכסף. הם עיקלו לי את החשבון".
גם מיכל, אמא לבן אוטיסט, קיבלה דו"ח מסיבות דומות, סמוך לתחנת הרכבת בשכונת מלחה בירושלים, לאחר שלא מצאה חניית נכים וחנתה על המדרכה, בלי להפריע לתנועה. "שאלתי את הפקח למה הוא קונס אותנו, אנחנו נכים, אז הוא אמר 'את יכולה להגיש ערעור'", אמרה. "זו שיטת 'מצליח'. יש לנו פטור, לצערנו הרב הרווחנו אותו ביושר והפקחים אמורים לדעת את זה".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "פקחי החניה פועלים ברגישות מרבית כלפי ציבור הנכים ובהתאם לחוק חניה לנכים. פקחי החניה מתודרכים באופן שוטף להעניק שירות מיטבי לכלל הציבור ובפרט לציבור הנכים. נכים רשאים לחנות במקומות חניה אסורים אם הדבר נעשה באופן שאין בו סיכון לעוברי דרך ואין היא מונעת מעבר חופשי להולכי רגל".
בנוגע לעיקול החשבון של פרקל נמסר: "בקשה לביטול הדו"ח הועברה לבחינת התובע העירוני המוסמך לכך, שהורה לדחות הבקשה. זאת כיוון שהרכב חסם מעבר להולכי רגל ועגלת יד. משלא שולם הקנס במועד הקבוע בחוק, נוספו תוספות פיגורים והוטל עיקול על ידי אגף שומה וגבייה העוסק בהליכי גבייה".