נתניהו לטראמפ: "מצפה לדון איתך על ההסכם הגרוע עם איראן"
ראש הממשלה נועד בפעם השלישית השנה עם נשיא ארה"ב ערב כינוס עצרת האו"ם. נתניהו: "נדון כיצד לדחוק את ההתפשטות האגרסיבית של איראן באזור, ובמיוחד בסוריה". טראמפ: "אנו עושים מאמצים כדי להשיג שלום במזרח התיכון, אני חושב שיש לנו סיכוי אמיתי"
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, נועדו הערב (יום ב') בניו יורק בשולי כינוס עצרת האו"ם. "אני מצפה לשוחח איתך כיצד נפנה ביחד (לעולם) בהקשר של מה שאתה כינית ובצדק 'הסכם הגרעין הגרוע עם איראן' וכיצד לדחוק את התפשטותה האגרסיבית של איראן באזור, ובמיוחד בסוריה", אמר נתניהו לנשיא האמריקני. טראמפ השיב לנתניהו: "אנו עושים מאמצים כדי להשיג שלום במזרח התיכון, אני חושב שיש לנו סיכוי אמיתי".
ראש הממשלה התייחס בדבריו גם לסכסוך הישראלי-פלסטיני: "נדון בדרכים שבהן נוכל לתפוס את ההזדמנות לשלום בין ישראל לפלסטיני ובין ישראל לעולם הערבי". נתניהו הוסיף: "תחת הנהגתך הברית בין ישראל לאמריקה מעולם לא הייתה חזקה יותר ומעולם לא הייתה עמוקה יותר. אני יכול לומר שזה המצב במובנים שאנשים רואים וגם בכאלה שלא. אנחנו הולכים לנאום מחר בעצרת האו"ם ואני רוצה לומר שתחת הנהגת טראמפ, הגישה של ארצות הברית כלפי ישראל באו"ם היא לא דומה לשום דבר בעבר, היא חזקה, יש בה גם שקיפות ובהירות".
טראמפ פנה לנתניהו ואמר: "אנחנו הולכים לדבר על דברים רבים וביניהם השלום בין ישראל לפלסטינים וזה יהיה הישג פנטסטי. אנחנו שמים את זה כמטרה. אני חושב שיש לזה סיכוי טוב לקרות. אנשים רבים יאמרו שאין שום סיכוי, אבל אני חושב שעם היכולת של ביבי ולמען האמת גם של הצד השני, באמת יש לנו סיכוי. אני חושב ישראל תרצה לראות זאת וכך גם הפלסטינים וגם הממשל האמריקני. אנחנו עובדים על זה חזק מאוד. ההיסטוריה אומרת שזה בלתי אפשרי - לדעתי זה אפשרי".
בתדרוך עם עיתונאים לאחר פגישתו עם טראמפ אמר נתניהו כי "נקודת המוצא של הנשיא זהה לשלנו, מה שלא היה בממשל הקודם. הנשיא רואה באיראן את שורש הבעיות. ניסיתי להציע הצעות למנוע פגע רעים. העובדה שהנשיא מתייחס לזה זה דבר חדש. זה יכול לקחת זמן שהדבר הזה יתורגם לצעדים מעשיים אבל ברור לגמרי שיש כאן דבר חדש".
על השאלה האם ישראל מדברת בנושא ההסכם גם עם סין ורוסיה, שחתומות עליו, השיב ראש הממשלה: "עם כל הכבוד למדינות האחרות, מה שחשוב זה העמדה האמריקנית. מאז שהנשיא טראמפ העיד על כוונותיו יש פעילות שלא הייתה קיימת בעבר. לכן, מה שמכריע זה קודם עמדת ארה"ב וזה יביא לשינוי כזה או אחר אצל המעצמות".
בנוגע למתרחש בסוריה אמר נתניהו כי טראמפ "הקשיב בעניין רב, זו שיחה ערה. אני חושב שהוא משוכנע שיש בעיה ומבין שאיראן מאז ההסכם מתפרשת באזור, השאלה איך מטפלים בזה. הם מבינים היטב את האינטרס הביטחוני שאני מציג, את הצורך לפעול מול איום שמתרחש אצלנו ועלינו".
בפגישתם צפוי היה נתניהו להציג לטראמפ את עמדת ישראל לפיה על ארה"ב לפעול לביטול הסכם הגרעין עם איראן או לחילופין להכניס בו שינויים משמעותיים, ובכלל זה החרפת הסנקציות נגד איראן; הגברת הפיקוח על תוכנית הגרעין של איראן; הארכת המגבלה האוסרת על איראן שלא להעשיר אורניום ברמה גבוהה גם אחרי תום 10 השנים; תביעה מאיראן להשמיד את הצנטריפוגות המתקדמות הקיימות בידה היום; דרישה מאיראן להפסיק את תוכנית הטילים לטווח ארוך שלה; ודרישה מאיראן להתחייב להפסיק את תמיכתה בחיזבאללה ובחמאס בנשק ובכסף.
טראמפ מצדו מתכוון לגייס את המדינות החברות באו"ם כדי שיצטרפו למאמצים של ארצות הברית למאבק בשתי חזיתות: הטילים של צפון קוריאה והסכם הגרעין עם איראן שנחתם בתקופת הנשיא ברק אובמה, הסכם שטראמפ השמיץ לא פעם.
מוקדם יותר היום איים טראמפ כי ארה"ב "תיסוג מהסכם הגרעין עם איראן אם תחשוב שהאו"ם לא מקפיד לפקח עליו כראוי". את המסר הקריא שר האנרגיה האמריקני ריק פרי במהלך דיון בוועדה לאנרגיה אטומית, שהתכנסה בווינה. בדיון הבהיר טראמפ: "ארה"ב לא תשלים עם פיקוח רפה או בלתי מספק על ההסכם".
נתניהו נחת ביום שישי האחרון בניו יורק בתום מסע מדיני מוצלח באמריקה הלטינית. הוא ערך קבלת שבת לפמלייה הקרובה בבית המלון שבו שהה ונראה עייף מאוד אחרי שבוע עמוס. "ישראל לא תסבול התבססות איראנית בגבולנו הצפוני, שמסכנת לא רק אותנו אלא את שכנותנו הערביות ואנו מחוייבים לפעול נגד זה. היום מתייחסים לאמירות של ישראל ברצינות וכדאי שכך", אמר נתניהו בקבלת השבת בניו יורק.
בשולי עצרת האו"ם צפוי נתניהו לערוך שורה של פגישות עם מנהיגים ובהם ראש ממשלת יפן שינזו אבה, נשיא רואנדה פול קגאמה, נשיא פנמה חואן קרלוס וארלה, נשיא הונדורס חואן אורלנדו הרננדז ונשיא ברזיל מישל טמר. נתניהו דחה את בקשתו של ראש ממשלת שבדיה סטפן לופבן להיפגש איתו, עקב התמיכה המסורתית של שבדיה בפלסטינים ובהחלטה האחרונה של אונסק"ו בנושא ירושלים.