שתף קטע נבחר
 

שלושה ילדים ננשכו על ידי זאבים בעין גדי

שני ילדים ננשכו באזור בית ספר שדה בעין גדי וילד נוסף ננשך ע"י זאב במעיין עין גדי בשבוע האחרון. הילדים סבלו מסימני נשיכות והופנו לטיפול רפואי. "לא מוכנים שיהיה סיכון למטיילים", אומרים ברשות הטבע והגנים והחלו בפעולות ללכידת הזאב החשוד בתקיפה. "הזאב בוחר בטרף הקל ביותר, ילד או ילדה צעירים", מזהיר חוקר טורפים. "על הרשות להציב שלטי אזהרה גדולים בכל החניונים והשמורות"

 

צילום: מתן בוגומולסקי, רשות הטבע והגנים

צילום: מתן בוגומולסקי, רשות הטבע והגנים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הזאבים בעין גדי ממשיכים בנסיונות להשגת מזון בסמוך לבני האדם ותקפו שלושה ילדים באזור עין גדי. ביום שישי התקבל דיווח על זאב שבא במגע עם שני ילדים מאותה משפחה בבית ספר שדה עין גדי בשעת ערב. על פי הדיווח, הזאב תקף את שני הילדים, בזה אחד זה, בהפרש של מספר דקות. הילדים נותרו עם סימני נשיכה קלים והופנו לקבלת טיפול רפואי.

 

ביום ראשון התקבל דיווח על מגע של זאב בתוך מעיין עין גדי בסביבות השעה 12:00 וילד ששהה במקום ננשך על ידי הזאב. ברשות הטבע והגנים ציינו כי בשלב זה, פקחי הרשות עורכים סיורים וסריקות מתוגברות באזור ועושים מאמצים ללכוד את הזאב במסגרתם יפוזרו גם מלכודות שטח.

 

יש לציין כי האירועים האלה הם עוד בשרשרת של עשרה אירועים בהם תקפו זאבים מטיילים באזור עין גדי ומצדה, כשמרבית הננשכים הם ילדים ופעוטות. פקחי הרשות כבר לכדו זאב בתחילת הקיץ.

 

 (צילום: אבישג אילון) (צילום: אבישג אילון)
(צילום: אבישג אילון)

 

רשות הטבע והגנים: "ניאלץ ללכוד את הזאב"

אקולוג מחוז דרום, ד"ר אסף צוער, טוען כי הסיבות לכך שהזאבים מתקרבים אל בני האדם ותוקפים מקורן בפעילות של האדם. "בעקבות כך, יש שינוי התנהגותי בזאבים. גילינו כי הייתה נקודת האכלה של זאבים באזור הקיבוץ. מטיילים רואים זאב חמוד וזורקים לעברו אוכל. זו תופעה שקיימת גם בקרב יעלים ושועלים. חלק מהחיות עוברות שינוי התנהגותי. הן מקשרות את האדם עם אוכל. אבל זה לא פודל אלה חיות בר. כשהזאב מקשר את בני האדם לאוכל ומאבד את הפחד הוא מתייחס אליהם כמו אל חברי להקה. ואז הם נהיים תוקפניים. כי כך זה זאבים. הם נהיים תוקפניים כלפי חברי הלהקה. הבעיה היא לא בזאבים אלא בהתנהגות שלנו שגרמה להם להתנהג כך".

 

צוער ביקש להסביר למטיילים כיצד לנהוג: "מטיילים חייבים להבין שכשהם רואים חיות בר יש להתרחק. ולא להאכיל אותן. כשמאכילים אותם בצורה מלאכותית אנו הופכים אותם למסוכנים כי הם מאבדים את הפחד. יש הרבה זאבים באזור מדבר יהודה אבל הם לא תוקפים, כי הם מפחדים. אבל אנו רואים את התופעה בחניוני לילה. במקומות בהם בני אדם זורקים את האוכל. וזה מה שקרה בעין גדי. הם היו רגילים שיש אוכל חופשי בקיבוץ והם עברו שינוי התנהגותי. לכן אנו נאלץ ללכוד את הזאב הזה כי אנחנו לא מוכנים שיהיה סיכון למטיילים. זה חבל. אנשים שחושבים שהם עוזרים לחיות בעצם פוגעים בהם. אנשים רואים יעל חמוד ונותנים לו תפוח. רואים שועל מרחוק וזורקים לו אוכל. זה לא אוכל שהם אמורים לאכול. אם אנשים רוצים לשמור על הטבע צריך לשמור מרחק ולכבד את הטבע".

 

אקולוג וחוקר טורפים: "אין סיבה להמשיך להמר על חיי המטיילים"

ד"ר חיים ברגר, אקולוג התנהגות בעלי חיים במדרשת בן גוריון, חולק על מדיניות רשות הטבע והגנים בהתמודדות עם תקיפות הזאבים.

 

"ההצעה ללכוד את הזאב התוקף היא לא מציאותית. ברגע שלכדת זאב - איך תדע שלכדת את הפרט הבעייתי? האם יש רק פרט אחד שתוקף? האם תמתין לאחר כל לכידה לראות אם יש עוד תקיפות? הרי זה בדיוק מה שעשו בפעמים הקודמות - לכדו זאב אחד וחשבו שהבעיה נפתרה. צריך לנקוט בצעדים מקדימים לפני התקיפה הבאה".

 

זאבים בנחל גרר (צילום ארכיון) (צילום: חנן לבבי, רשות הטבע והגנים) (צילום: חנן לבבי, רשות הטבע והגנים)
זאבים בנחל גרר (צילום ארכיון)(צילום: חנן לבבי, רשות הטבע והגנים)

 

"אני עוסק במחקר ותצפיות על התנהגות בעלי חיים בכלל וטורפים בפרט מעל עשרים שנה. בין השאר לכדתי ומשדרתי זאבים למעקב התנהגות במרחב" הוא מפרט. "מניתוח המקרים והסיטואציות בהם ננשכו הילדים אין ספק שמדובר בהתנהגות טריפה לכל דבר, והמזל עד היום שיחק לטובתנו, אולם אין סיבה שהמקרים יפסיקו מעצמם בלי שינוי דרסטי ואין סיבה להמשיך להמר על חיי המטיילים".

 

לדברי ברגר, "הזאב הוא טורף סתגלתן ופיקח מאוד, שלומד מהר כי מקורות המזון סביב האדם הם רבים. הזאבים וגם צבועים איבדו חשש מבני האדם. השלב הבא של טורפים שאינם חוששים מאדם הוא תקיפת פרטים חלשים מבני האדם - פעוטות וילדים, ממש כפי שיצודו את הגדי על פני היעל הבוגר. מתוך להקת הזאבים לרוב כנראה מדובר על פרט אחד או שניים שפיתחו את "טכניקת" ציד הילדים", מסביר ברגר. "הזאב בוחר בטרף הקל ביותר, ילד או ילדה צעירים ותוקף ללא היסוס. בכל האירועים האלו התקיפה הופסקה אך ורק משום שההורים ואנשים נוספים שמו לב והסתערו לגרש את הזאב".

 

ברגר טוען כי על רשות הטבע והגנים ליידע את הציבור על כללי ההתנהגות והזהירות שיש לנהוג בשטח כבר מעונת הטיולים הקרובה בחגים. "כפי שהרשות הציבה שלטים בולטים באזור האסון הסביבתי בנחל אשלים ודאגה ליידע את הציבור על איסור הכניסה, עליה לעשות זאת גם במקרה של הזאבים, להציב שלטים גדולים בכל החניונים והשמורות, לא רק רק בעין גדי, אלא גם במצדה". ברגר מוסיף וממליץ למטיילים לשמור על מזון ואשפה בתוך כלי רכב סגורים, להציב תאורה סביב האוהלים ושמירה על ילדים בקרבת ההורים. לדברי ברגר, "על רשות הטבע והגנים לטפל בצורה רצינית וראויה בצורה של הפניית משאבים לצוות פעולה מחקרי וממשקי בנושא שמירת טבע וממשק של חיות בר למשך מספר שנים".

 

שילוט למבקרים שהוצב בכניסה לחניון לילה (צילום: גמיל אטרש) (צילום: גמיל אטרש)
שילוט למבקרים שהוצב בכניסה לחניון לילה(צילום: גמיל אטרש)

 

ברשות הטבע והגנים מציינים בתגובה לדבריו של ד"ר חיים ברגר, כי "יש שילוט ופעולות הסברה באזור ובכלל. הן בשטח. הן באתר האינטרנט של הרשות והן בפעילות הסברה מול תושבי האזור ומטיילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל כספי
זאב בעין גדי
צילום: גיל כספי
מומלצים