אחרי 8 חודשים: הסתיימה סימולציית החיים במאדים
ארבעה גברים ושתי נשים חיו מאז חודש ינואר מתחת לפסגת הר הגעש מאונה לואה, כשהם מדמים חיים על כוכב הלכת השכן. אחרי שיצאו מהבידוד - הם טרפו פירות טריים
שישה נסייני מחקר של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א), שהסתגרו מאז ינואר האחרון בתנאים המדמים את מאדים בקרבת הר געש מרוחק בהוואי, יצאו השבוע לראשונה מהבידוד שלהם. הם התענגו על פירות טרופיים, ירקות ומאפה ביצים אוורירי לאחר חודשים ארוכים של מזון מיובש בהקפאה.
הצוות, שכולל ארבעה גברים ושתי נשים, הוא חלק ממחקר שנועד להבין טוב יותר את ההשלכות הפסיכולוגיות על אסטרונאוטים שייקחו חלק במשימות ארוכות-טווח בחלל. המידע שהפיקו הנסיינים יסייע לנאס"א לבחור יחידים וקבוצות עם תמהיל התכונות הנכון כדי להתמודד באופן הטוב ביותר עם לחץ, בידוד וסכנה בנסיעות בנות שנתיים עד שלוש למאדים. הסוכנות האמריקנית מקווה לשלוח בני אדם לכוכב הלכת האדום עד לשנות השלושים של המאה הזו.
הנסיינים שהו בהסגר במשך שמונה חודשים במישור רחב הממוקם מתחת לפסגת הר הגעש מאונה לואה - הר הגעש הפעיל הגדול ביותר בעולם. עם סיום החלק שלהם בפרויקט, הם טרפו אננס, מנגו ופפאיה.
בעודם מבודדים, אנשי הצוות לבשו חליפות חלל ונעו בקבוצות בכל פעם שעזבו את מבנה הכיפה הקטן שבו התגוררו. הם אכלו בעיקר מאכלים שיובשו בהקפאה או מזון משומר במסע המדומה שלהם למאדים.
"מסע למאדים - יעד סביר"
כל התקשורת שלהם עם העולם החיצוני הייתה נתונה לעיכוב של 20 דקות - הזמן שלוקח לאותות להגיע ממאדים לכדור הארץ. על הצוות הוטלו משימות מחקר גיאולוגי, מיפוי ושמירה על סביבתם, כפי שהיו נדרשים לו באמת היו חיים על מאדים.
לטענתה של מומחית טכנולוגיית המידע של הקבוצה, לורה לארק, מסע מאויש למאדים הוא יעד סביר עבור נאס"א. הפרויקט הוא החמישי מבין שישה מחקרים הממומנים על ידי נאס"א במתקן הסימולציה השייך לאוניברסיטת הוואי. הסוכנות האמריקנית השקיעה כ-2.5 מיליון דולר במחקר.
"בהחלט ישנם גורמים אנושיים שעוד צריך להבין, בשביל זה קיים המתקן הזה", הסבירה לארק בסרטון שצילמה מתוך הכיפה שבה שכן הצוות. "אבל אני חושבת שלהתגבר על האתגרים האלה זה רק עניין של מאמץ. אנחנו בהחלט מסוגלים לזה".
הנסיינים שיחקו משחקים שנועדו למדוד את רמת התאימות והמתח שלהם, ותיעדו ביומנים את תחושותיהם. כדי לנטר אחר מצב הרוח שלהם הם גם לבשו חיישנים שמדדו את גובה הקול שלהם ואת קרבתם לאנשים האחרים שחולקים איתם סביבת מחיה בת 111 מ"ר בלבד. המכשירים שנשאו עליהם יכולים לחוש אם הם מתחמקים אחד מהשני או אם הם נתונים לוויכוח "ראש בראש", כך לפי החוקרת הראשית בפרויקט, פרופ' קים בינסטד.
"למדנו, קודם כל, שסכסוך, גם בקרב הצוותים הכי טובים, תמיד יצוף מעלה", אמרה בינסטד. "אז מה שבאמת חשוב זה שיהיו אנשי צוות, שגם מבחינה אישית וגם מבחינה קבוצתית, יהיו גמישים ובעלי חוסן נפשי, ויידעו להתמודד עם קונפליקט ולהתגבר עליו".
המחקר גם בחן דרכים לסייע לאנשי הצוות להתמודד עם מתחים. כשהם מרגישים תחת לחץ, הם יכולים להשתמש במכשירי מציאות מדומה כדי "לברוח" לחופים טרופיים או לנופים אחרים ומוכרים.
ישנם בעולם פרויקטים נוספים המדמים את החיים במאדים, אך החוקרים בהוואי טוענים כי אחד היתרונות הגדולים של הפרויקט שלהם הוא האזור עצמו והנוף המחוספס והסלעי שלו. גודל המתקן שבו שהה הצוות דומה לגודלו של בית קטן בעל שני חדרים. הקבוצה נאלצה גם לחלוק מקלחת אחת ושתי אסלות קומפוסט.