שתף קטע נבחר

 

מפולגים: הכורדים שרוצים מדינה עכשיו והכורדים שרוצים לחכות

בשבוע הבא יצביעו הכורדים במשאל עם היסטורי על עצמאותם בצפון עיראק. בזמן שבעיר ארביל, בירת האזור האוטונומי, יש רוב למהלך שהוביל המנהיג מסעוד ברזאני, בעיר סולמאניה לא כל כך מרוצים ממנו: "מדינה אינה נולדת מהכרזה, אלא חייבת להיבנות על ידי הקמת תשתית כלכלית חזקה"

 

כורדיסטן בדרך למשאל עם היסטורי

כורדיסטן בדרך למשאל עם היסטורי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הכורדים בעיראק חלמו במשך שנים רבות על מדינה משלהם. משאל העצמאות שהם יערכו ב-25 בספטמבר נחשב לרגע היסטורי וחגיגי עבורם, אולם הוא גם חושף את המחלוקות הפנימיות בתוך הערים המרכזיות באזור האוטונומי בצפון עיראק.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בעיר ארביל, בירת החבל האוטונומי של כורדיסטן העיראקית, הרחובות מלאים בדגלים הכורדיים הצבע אדום, לבן וירוק. כמה אנשים אף ריססו את מכוניותיהם בצבעי הדגל ואף שינו את לוחיות הרישוי ל"כורדיסטן" במקום "עיראק".

 

צילום: אלי סגל ניצן דרור

צילום: אלי סגל ניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רוב תושבי העיר, כמיליון בני אדם, תומכים ביוזמה להכריז על עצמאות לאחר תוצאות משאל העם שיזם מנהיג האזור הכורדי מסעוד ברזאני. רבים מהם גם טוענים שההצבעה הייתה אמורה להתקיים לפני שנים רבות, בהתחשב בעובדה שהאזור הפך לאוטונומי דה פקטו מאז 1990.

 

"קודם שישפרו את איכות החיים שלנו"

עם זאת, במרחק של 150 קילומטרים דרומית-מזרחית מארביל, בעיר סולימאניה, מעוז של האופוזיציה לברזאני, יש מעט מאוד התלהבות להצבעה הקרובה אף שהרוב תומכים בעצמאות החבל. "למה לקיים משאל עם כשאין יסוד לבנות מדינה?", שאל המורה ריזקאר עבד אל-קאדר. "אנשי הממשל שלנו יעשו טוב יותר אם ישפרו את איכות החיים של האנשים לפני שיקראו להקמת מדינה".

 

חושיאר זבארי, בעל ברית של ברזאני ולשעבר שר החוץ של עיראק, אמר שמשאל העם "תומך ברצון של העם הכורדי להחליט על עתידו", ושדחיית ההצבעה תהיה "התאבדות פוליטית".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ארביל משתוקקת לנצל את משאל העם כדי להפעיל לחץ על בגדד לוותר ויתורים בנושא של ייצוא נפט ושטחים שנויים במחלוקת. "עצמאות היא ציווי, אבל אין זה אומר שתהיה הכרזה על מדינה ביום לאחר ההצבעה", אמר זבארי. "היא צריכה להיבנות בזמן שהמשא ומתן עם בגדד נמשך".

 

משאל העם הכורדי עורר את זעמם של בעלי בריתם של הכורדים בעולם וכן את זה של הממשלה בבגדד והממשלה הטורקית. הפרלמנט העיראקי הצביע בשבוע שעבר נגד משאל העם הכורדי במטרה "להגן על אחדות עיראק". ההצבעה הובילה ליציאה מחאתית מאולם בית הנבחרים של מחוקקים כורדים. ואתמול הורה בית המשפט העליון של עיראק להשהות את משאל העם עד שיוכל לבחון את התלונות שלפיהן הוא איננו חוקתי.

 

עבדל חכים חארסו, פרופ' למדע המדינה באוניברסיטת סלאח א-דין בארסביל, מאמין שאין שום מכשולים משפטיים או חוקתיים כדי לקיים את ההצבעה בשבוע הבא. אחרי הכול, טוענים תומכי המשאל, החבל הצפון עיראקי העשיר בנפט נמצא דה פקטו במעמד של אוטונומיה מאז מלחמת המפרץ ב-1991, עם מוסדות משלו, תקציב ופרלמנט. אולם בסולימאניה, שבה יש היסטוריה של התנגדות לסמכות העליונה בארביל, אנשים רבים לא מרוצים מכך שמשאל העם לעצמאות עומד לצאת לפועל.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
"זה הוחלט על ידי מפלגה אחת", אמר שורש חאג'י מתנועת האופוזיציה "גורן", בהתייחסו ל"מפלגה הדמוקרטית הכורדית" (KDP) של ברזאני. "מדינה איננה נולדת מהכרזה, אלא חייבת להיבנות על ידי הקמת תשתית כלכלית חזקה".

 

איסמעיל ג'לילי, חבר תנועת האופוזיציה שקוראת להצביע "לא" לעצמאות במשאל העם הקרוב, מסכים עם דבריו של חאג'י. "עצמאות היא הזכות של כל בני האדם, אבל לדעתי מה שקורה זה נשף מסכות שייקח אותנו אחורה", הוא אמר.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)



 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

תושבים מעטים בארביל מעוניינים לדבר על ההשלכות השליליות האפשריות של רוב לתומכי העצמאות הכורדית בצפון עיראק, למרות האזהרות החוזרות ונשנות שמגיעות מצד טורקיה השכנה שהחבל ישלם מחיר על הצבעתו. רק אתמול ביצעו טנקים טורקיים תמרונים לאורך הגבול עם עיראק. "אנחנו לא מנסים לעצבן אף אחד", אמר סירוואן אחמד בן ה-43, תושב ארביל, לסוכנות הידיעות הצרפתית. "העובדה שכמה כורדים מתנגדים לקיום משאל העם היא סימן שהדמוקרטיה קיימת באזור שלנו".

 

כאמור, רוב התושבים בבירת החבל תומכים במשאל העם, למרות העובדה שהאזור שלהם מתמודד עם מיתון כלכלי חסר תקדים. "זו איננה סיבה לוותר על השגת מדינה", אמר ברוואר עזיז בן ה-23, שמוכר צעיפים בחנות בארביל. "אני אצביע 'כן' עם עשר אצבעות", הוא אמר בחיוך. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כורדית שתומכת במשעל העם בהפגנה בביירות, לבנון
צילום: AP
מומלצים