שתף קטע נבחר

דו קיום מעבר לקו הירוק: התיירות של גוש עציון והר חברון

מדרום לירושלים מתחדשת תעשיית תיירות בועטת, מלאת אטרקציות ומגוונת שבאופן מפתיע מציגה שותפות ודו קיום. כאן תמצאו את האומגה הארוכה בארץ, תערוכת כלי רכב עתיקים, תצפיות פנורמיות מאשדוד ועד ים המלח וטיולי ג'יפים שמארגנים בדואי וישראלי

תיירות באזור דרום הר חברון וגוש עציון    (צילום: גיל יוחנן)

תיירות באזור דרום הר חברון וגוש עציון    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האזור של גוש עציון והר חברון הוא לא הראשון שקופץ לראש כשמנסים לחשוב על יעד תיירותי בישראל. הלוא מקובל לחשוב שאת מרב מאמציהם משקיעים תושבי האזור להתמודדות והתאוששות מגלי הטרור שפקדו אותם בשנים האחרונות. אלא שהמועצות האזוריות במקום סירבו להיכנע למציאות, ובמקום זאת הגבירו את שיתוף הפעולה עם הפלסטינים ויצרו חוויית תרבות מקורית, 15 דקות מירושלים. השיקום התיירותי נעשה בסיוע מועצת יש"ע.

דרום אחר ומעניין: במרחק 15 דקות מי-ם (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דרום אחר ומעניין: במרחק 15 דקות מי-ם(צילום: גיל יוחנן)

בואו נצא לדרך ונתחיל במצפור האלף שביישוב נווה דניאל. למה "אלף"? כי הוא נמצא בגובה 1,000 מטר מעל פני הים. העליה למעלה נוחה מאוד (פחות מ-20 מדרגות) שבסופן נשקף נוף פנורמי מרהיב - מאזור ים המלח, דרך הר הבית ועד אשדוד. במצפה מוצבות משקפות גדולות שדרכן ניתן לראות למרחקים גדולים ללא עלות.

 

"מכאן רואים את כל השטח", מסביר יו"ר מועצת גוש עציון, שלמה נאמן. "רואים את המקומות שבהם עברנו תקופה קשה של פיגועים. תקופה שפגעה בתיירות ובכל בתי העסק באזור. אבל הודות לחוסן שלנו ולכוחות הביטחון חזר השקט, ויחד עם הקיץ הם הביאו עשרות אלפים לאתרי התיירות בגוש".

הרבה מרחבים פתוחים אל עבר נופים בלי סוף (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הרבה מרחבים פתוחים אל עבר נופים בלי סוף(צילום: גיל יוחנן)
   

תיירות משגשגת בדרום "האחר" של ישראל (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
תיירות משגשגת בדרום "האחר" של ישראל(צילום: גיל יוחנן)

את הטיול אפשר להמשיך ב"אמת הביאר" - אחת מארבע האמות שבנה הורדוס כדי להוביל מים לירושלים - ומדובר באחד המבנים ההנדסיים מורכב ביותר שהוקמו אז. למטיילים מחכה שם מיצג אור-קולי משולב במים (שדורש בלבוש מתאים) שייפתח לראשונה בסוכות. לאחר המופע יכולים המבקרים להיכנס לתוך האמה עצמה (עומק המים בערך כמטר) ולעבור קטע של כמה מטרים בתוך מערה.

 

"מה שהורדוס עשה פה לא פחות מגאוני. בתקופה ההיא, עם הכלים שהיו, להצליח לבנות מערכת שכזו - זה פלא", אומר מנהל בית הספר שדה בכפר עציון, ירון רוזנטל.

 

עלות הכניסה לאמת הביאר, כולל אטרקציית המים - 20 שקלים לאדם.

 

דו קיום באטרקציות

במקרה שהתעייפתם והבטן התחילה לקרקר, במרחק כמה דקות נסיעה מהאמה נמצאים יקבי גוש עציון ובהם מסעדה שבה אפשר לעצור לצהריים. נשימה עמוקה, אולי אפילו מנוחה קלה, ואתם נכנסים לעולם של אטרקציות שמקפיצות הדופק.

עצירה טעימה ביקבי גוש עציון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
עצירה טעימה ביקבי גוש עציון(צילום: גיל יוחנן)
 

חמש דקות נסיעה מהיקב נמצאת חוות ארץ האיילים שבה האומגה הארוכה ביותר בארץ, חיות מכל הסוגים, טיולי טרקטורונים ועוד. מהשנה יכולים המטיילים ליהנות ממוזיאון רכבי אספנות שהוקם במקום במיוחד ובו כלי רכב מתקופת המנדט הבריטי ואפילו המכונית של ששון, גיבור הסרט "צ'רלי וחצי" (עלות הכניסה למוזיאון - 20 שקלים לאדם).

האומגה הארוכה בארץ: חוות ארץ האיילים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
האומגה הארוכה בארץ: חוות ארץ האיילים(צילום: גיל יוחנן)
 

חוויה מהסרטים: מוזיאון רכבי האספנות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חוויה מהסרטים: מוזיאון רכבי האספנות(צילום: גיל יוחנן)

המיוחד בחוות ארץ האיילים הוא דווקא שיתוף הפעולה בין היהודים לפלסטינים. בעלי המקום לא מעסיק תושבים מחברון אלא שמבקרות בו קבוצות פלסטיניות מהאזור. "אנחנו רק מחפשים לעבוד, וכאן אנחנו נהנים. לא מכניסים פוליטיקה לאטרקציות", מסביר חאמד, אחד העובדים. "זה רע כשמישהו לוקח רכב ודורס או דוקר עם סכין, אבל אנחנו מנסים להמשיך עם שגרת החיים והדו קיום".

 

דו קיום באוהל לתיירים

חצי שעה נסיעה מהחווה נמצא הר חברון, חבל ארץ חריג ביופיו שכבר כמה שנים מהווה מוקד תיירות. או כמו שמגדירים אותו באזור: רחוק מהכול אבל מאוד קרוב לעצמך. "המדבר פרוס בגודלו ונותן שקט פנימי אדיר. קשה להסביר את זה במילים", מסביר דני שמפעיל בשנה האחרונה את "האוהל הנודד" עם שותפו עדנאן, בדואי תושב האזור.

דו קיום בצורת חוויה מדברית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דו קיום בצורת חוויה מדברית(צילום: גיל יוחנן)
 

קבוצות מטיילים נכנסות למדבר ברכבי שטח ונהנים מהחוויה שמעניק האזור. האוהל נבנה על פי בקשת המטייל באיזה מקום שיבחר, ועדנן מספק את החוויה הכוללת הכנת פיתות,

בישול בשטח ועוד.

 

לא רחוק משם, במצפה יאיר, נמצאת רונאל, בעלת מסעדה שהגיעה מאפריקה ולה סיפור חיים שלא שקשה להישאר אליו אדישים: היא חיפשה וחקרה עד שמצאה את היהדות, והתגיירה. בקפה שלה תוכלו ליהנות מתצפית נוף מרהיבה על דרום מדבר יהודה, ערד, הרי מואב, צפון הנגב והר חברון.

 

את הטיול בהר חברון קשה לסיים בלי לבקר באתר המורשת הלאומי סוסיא, שגולת הכותרת שלו היא בית כנסת קדום, בגובהה של העיר, ובו רצפת פסיפס מרהיבה עם דגמי מנורת המקדש, צורות גיאומטריות שונות וכתובות בארמית ובעברית. סוסיא היא עדות ארכיאולוגית לסיפור מופלא של קהילה יהודית שהשכילה לגבש את דפוסיה החברתיים בימים של היעדר מקדש, ולשגשג בתנאי הסביבה הייחודיים של ספר המדבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
האומגה הארוכה בארץ: אטרקציות מעניינות מעבר לקו הירוק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים