קפריסין מונעת כניסת ישראלים לצד הטורקי
רגע לפני החגים: קפריסין מונעת מעשרות ישראלים לעבור לצד הטורקי באי בשל שינויים בתקנות ההגירה. מי שיוצא או נכנס דרך קפריסין הצפונית ויעבור ליוונית יקבל מייד חתימה שחורה. משרד החוץ חידש את אזהרת המסע לשם
הקפריסאים החלו ליישם במפתיע הנחייה שהתקבלה לפני שבעה חודשים, בחודש פברואר, נגד תיירים שמגיעים מחוץ לאיחוד האירופי לצפון קפריסין, בנוגע לאיסור שימוש בבתי מלון שנגזלו מהתושבים היוונים שברחו בעת כיבוש צפון האי בשנת 1974 על ידי הטורקים.
הקפריסאים הכינו רשימה של מעל מאה בתי מלון שהיו בעבר בבעלות יוונית ונגזלו על ידי הכובשים והחליטו לעכב את התיירים הישראלים מאחר וטענו כי המלון שבו הם אמורים להתגורר בצד הטורקי - היה שייך בעבר לקפריסין היוונית ונכבש על ידי הטורקים בשנת 1974. אותם ישראלים שכבר רכשו מראש חדרים בבתי המלון בצפון קפריסין, נאלצים כרגע להישאר בצד היווני.
על פי הודעת השלטונות הקפריסאים, מטיילים המגיעים לרפובליקה של קפריסין יכולים להיכנס ולצאת ממנה אך ורק דרך נקודות המעבר המוכרזות על ידי ממשלת קפריסין: נמלי התעופה בלרנקה בפאפוס ונמלי הים בלרנקה, לימסול, לטסי, ופאפוס.
כל אדם שאשר נכנס דרך קפריסין הצפונית, אם משדה התעופה או מנמל ימי, ויעבור לקפריסין היוונית יקבל מיידית חותמת שחורה ולא יוכל להיכנס יותר לקפריסין היוונית לתקופה של עשר שנים ומסתכן בעונשים הקבועים בחוק ובכלל זה מאסר עד 12 חודשיםו/או קנס. חשוב להבהיר כי הישראלים יכולים להגיע לקפריסין הטורקית אך ורק דרך הצד היווני של המדינה, בו ניתן לנחות מבחינת מדינת ישראל ומשם להמשיך לצד הטורקי ברכב דרך מעבר גבול.
מהודעת משרד החוץ הקפריסאי, עולה גם, כי השימוש במלונות בחלקו הצפוני של האי מעלה סיכון משפטי לשוהים, היות ובעלות הקרקעות נמצאת במחלוקת ויתכנו תהליכי הסגת גבול, לאלו המתעתדים לשהות במלונות המדוברים. עוד ציין משרד החוץ הקפריסאי סייגים אודות מסע בכלים ימיים לאזור הצפוני ועריכת עסקאות נדל"ן
בהקשר זה, בימים האחרונים עוכבו נוסעים ישראלים ונשאלו אודות מקום לינתם וקיימת האפשרות כי כניסת נוסעים ישראלים לקפריסין תמנע, במידה ובידיהם הזמנות למלונות הללו.
הדבר גרם לכעס רב בקרב הישראלים שלא נתנו להם להיכנס. בעקבות התערבות משרד החוץ הישראלי ושגרירות ישראל בקפריסין - הישראלים הורשו בסופו של דבר לעבור לצפון קפריסין רק אחרי כמה שעות.
בישראל יש חשש כבד שההנחייה תופעל נגד אלפי התיירים הישראלים שמתכננים להגיע לצפון קפריסין במהלך החגים. שגרירות ישראל בקפריסין החלה במגעים דיפלומטיים מול הרשויות בקפריסין כדי לפתור את המשבר או לדחות את יישום ההנחייה עד לאחר החגים כדי לתת לתיירים הישראלים פרק זמן להיערך.
נכון לעכשיו, מסתמן כי השגרירות הישראלית מצליחה לעזור לנוסעים הישראלים לעבור לצד הטורקי באישור זמני. אישור שככל הנראה תוקפו יפוג לפני סוכות - בדיוק מתי שהכמות הגדולה יותר של נוסעים מישראל צפויה להגיע לצפון קפריסין. מי שעוד מוטרד מהעניין אלו חברות התעופה והתיירות שמטיסות תיירים ישראלים לאי.
בשנים האחרונות צפון קפריסין הפכה יעד פופולרי מאוד בקרב תיירים ישראלים. בעבר הקפריסאים היוונים הערימו קשיים על מעבר של תיירים ישראלים לחלק הצפוני אך בשנים האחרונות – על רקע המגעים לפתרון דיפלומטי של הסכסוך בין שני חלקי האי - פחתה ההתנגדות של היוונים לכך שישראלים יבקרו בחלק הצפוני. ואולם, באחרונה – על רקע כשלון השיחות הדיפלומטיות, הקפריסאים החלו מחדש להערים קשיים על ישראלים.
עם זאת, חשוב להדגיש כי העניין כעת אינו מופנה כלפי ישראלים בלבד, אלא על כל מי שהוא מחוץ לאיחוד האירופי כאמור, כמו נוסעים רבים המגיעים מרוסיה והאזור.
מאות ישראלים מושקעים היום בקפריסין הטורקית ממלונות, בתי קזינו, אתרי ספא, מסעדות ונכסי נדלן - כשהבסיס היה מעבר חופשי וידידותי. מאתמול רבים מהם מביעים דאגה וחשש להמשך הפעילות עקב אי ודאות מהצעד האחרון. ״חלק מהישראלים רכשו נכסים בעייתיים דוגמת אותו מלון מדובר שנגזל כביכול מהיוונים וחלק גדול ממונף שם. אם יהיה שינוי במדיניות כלפי מעבר חופשי מדובר בהפסד של מאה אחוז על ההשקעה כי לא יהיה למקום דורש״, אומר עורך דין המייצג משקיעים ישראלים.
לדבריו, אל למנהיגות הפוליטית בארץ להביע עמדה מאחר שיכולה לגרום נזק למשקיעים הישראלים. היחסים שלנו עם טורקיה גם כך תלויים על חבל דק.