שתף קטע נבחר

 

אבו מאזן באו"ם: ישראל מקיימת משטר אפרטהייד - והעולם שותק

שעות אחרי שהצהיר לצד טראמפ שאפשר להשיג שלום "עוד השנה" נשא אבו מאזן נאום תקיף באו"ם: "אם פתרון שתי המדינות יקרוס - נדרוש זכויות מלאות לכל תושבי פלסטין ההיסטורית". הוא כינה את ירושלים "עיר כבושה" והאשים את ישראל בקביעת עובדות בשטח: "על האו"ם להציג לו"ז מוגדר לסיום הכיבוש". הנשיא הפלסטיני תקף גם את בריטניה: "טרם התנצלה על הצהרת בלפור"

נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן נאם אמש (יום ד') בפני העצרת הכללית של האו"ם, האשים את ישראל בקיום משטר אפרטהייד בשטחים - והשווה את התנהלותה שוב ושוב להתנהלות המשטר בדרום אפריקה עד קריסתו בתחילת שנות ה-90. הוא תהה "כיצד העולם יכול לקבל זאת במאה ה-21". ynet העביר את נאום אבו מאזן בשידור חי.

 

אבו מאזן באו"ם: ישראל מקיימת אפרטהייד    (רויטרס)

אבו מאזן באו"ם: ישראל מקיימת אפרטהייד    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אבו מאזן אמש באו"ם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן אמש באו"ם(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בנאומו הדגיש אבו מאזן כי הפלסטינים ממשיכים לתמוך בפתרון שתי המדינות, אך הצהיר כי אם הוא יועמד בסכנה הם ייאלצו "לנקוט צעדים או לבחון אלטרנטיבות כדי לשמר את הקיום הלאומי שלנו". עוד אמר: "אם פתרון שתי המדינות ייהרס לא תהיה לנו ברירה אלא להמשיך במאבק ולדרוש זכויות מלאות לכל תושבי פלסטין ההיסטורית".

 

בנאומו בעצרת הכללית אמר אבו מאזן כי הרשות הפלסטינית אינה יכולה להישאר רשות ללא סמכות. הוא הצהיר כי אם ישראל אינה רוצה בפתרון שתי המדינות – עליה לשאת באחריות ובהשלכות.

 

נשיא הרשות הפציר באו"ם ובמדינות החברות בו לחתור "באופן פעיל" לקידום המאמצים לשים קץ ל"כיבוש הישראלי במדינת פלסטין". הוא קרא לעשות זאת במסגרת זמנים שתיקבע מראש. אבו מאזן אמר כי אין טעם להמשיך לפרסם הצהרות הקוראות לשלום ולפעולות – אלא יש לנקוט צעדים. עוד דרש מהאו"ם לפעול להפסקת הבנייה בהתנחלויות.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

אבו מאזן דיבר על המתולל בירושלים והזכיר את מסגד אל-אקצה. הוא כינה את ירושלים "עיר כבושה", ואמר כי ישראל ממשיכה לקבוע עובדות בשטח – גם בה. הוא פנה לישראל וקרא לה שלא להיגרר למלחמת דת: "זה מסוכן לכם – ולנו".

 

הנשיא הפלסטיני האשים את ישראל בדחיית יוזמות השלום הקודמות: "בדקנו כל דרך בניסיון להשיג שלום, ויחד עם מדינות ערב והאיסלאם אימצנו את היוזמה הערבית, שלפיה ישראל תיסוג מהשטחים ומדינות ערב והאיסלאם יכירו בה מיד. מה הייתה תגובת ישראל? היא אינה מעוניינת. הייתה גם מפת הדרכים של הקוורטט – אנחנו הסכמנו לה וישראל התנגדה". עוד טען כי ישראל היא שפירקה את הוועדה המשותפת שהייתה הממונה על המאבק בהסתה.

 

מה נשאר מהתקווה?

אבו מאזן אמר כי 24 שנה עברו מאז חתימת הסכם אוסלו שנתן לפלסטינים תקווה להקים מדינה משלהם, ושאל: "מה נותר מהתקווה הזו היום?". הוא האשים את ישראל בהמשך הבנייה בהתנחלויות, בהתנערות מאחריותה לסיים את הכיבוש ובניסיון להסיט את תשומת הלב של הקהילה הבינלאומית ממעשיה. את הקהילה הבינלאומית הוא האשים כי היא מאפשרת לישראל ליהנות ממדיניות של איפה ואיפה ולהתנהל כמדינה הנמצאת מעל החוק.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אבו מאזן טען בנאומו כי הפלסטינים מתנגדים לכל סוג של טרור ונלחמים בו, ואמר: "המחויבות לשלום צריכה להיות מכל הצדדים – התחייבות של צד אחד אינה מספיקה כדי להשיג שלום".

 

הנשיא הפלסטיני ניצל את הנאום גם כדי לתקוף את בריטניה, ומתח ביקורת על כך שלא נענתה לקריאה שלו בשנה שעברה שתתנצל על הצהרת בלפור שבה הבטיחה ב-1917 בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. "ממשלת בריטניה לא נקטה עד לרגע זה שום צעד כדי לתקן את חוסר הצדק ההיסטורי הזה נגד בני עמנו", אמר אבו מאזן – ודרש מהבריטים פיצוי. הוא אמר כי כשהצהרת בלפור ניתנה היו 97% מתושבי הארץ פלסטינים וכי הייתה זו ארץ משגשגת.

 

קודם לכן נפגש אבו מאזן בניו יורק עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. בפתח הפגישה אמר אבו מאזן כי פגישתו עם טראמפ היא עדות לאפשרות להשיג הסכם שלום במזרח התיכון השנה או בחודשים הקרובים. לדבריו הסכם כזה יהיה "הסכם המאה".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

טראמפ אמר בפגישה כי שלום בין ישראל לפלסטינים הוא אולי "ההסכם הקשה ביותר" שהוא ניסה אי פעם לגבש, אך הוא הדגיש כי למרות זאת ממשלו עובד "קשה מאוד" להשגת שלום באזור. לדבריו "יש סיכוי די טוב" שאפשר להשיג הסכם שלום.

 

"אנחנו בודקים ברצינות את עניין השלום, אולי סוף סוף שלום למזרח התיכון כולו, ואני חושב שיש לנו סיכוי די טוב, אולי ההזדמנות הכי טובה אי פעם", אמר טראמפ. "זה עניין סבוך, והוא תמיד נחשב להסכם הקשה ביותר שיש: שלום בין ישראל לפלסטינים, הקשה מכולם. אני חושב שיש לנו סיכוי טוב מאוד, מאוד. בהחלט אקדיש את כל לבי ונשמתי להשגת הסכם". הוא לא הסביר על מה נשענת האופטימיות שהפגין, ומאחורי הקלעים הפלסטינים מביעים תסכול הולך וגובר מחוסר הנכונות שלו לרדת לפרטים.

 

בנאומו בפני העצרת הכללית שלשום נמנע טראמפ מלהזכיר את הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובכך הוא נבדל שוב מקודמו ברק אובמה. בנאומו התמקד טראמפ באיום הגרעין הנשקף מצפון קוריאה ומאיראן.


פורסם לראשונה 20/09/2017 19:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבו מאזן נושא את נאומו באו"ם
צילום: רויטרס
מומלצים