השומרוני הטוב: נקנסו כי לא סייעו לקשיש שהתמוטט ברחוב
קשיש התמוטט ונפגע בראשו בסמוך למכונת כספומט בגרמניה. ארבעה עוברי אורח התעלמו ולא הזעיקו עזרה. האמבולנס הגיע רק לאחר 20 דקות, שבוע אחר כך הוא מת מפגיעתו
בית המשפט בגרמניה הטיל קנסות כבדים על שלושה אנשים בעיר אסן שבגרמניה, על כך שהתעלמו מקשיש שהתמוטט ליד כספומט. עובר אורח רביעי שנקלע למקום לא הואשם.
האיש בן ה-83 נפגע בראשו כשנפל על הרצפה. שלושת עוברי האורח התעלמו ולא סייעו או הזעיקו שירותי חירום. אדם רביעי שעבר במקום התעלם אף הוא מהקשיש שהתמוטט, אולם הוא לא הואשם. את האמבולנס הזמין אדם חמישי שנקלע לאיזור, כ-20 דקות לאחר האירוע.
שלושת הנאשמים זוהו על ידי מצלמת האבטחה במקום. שבוע אחר כך מת הקשיש מפצעיו. דו"ח נתיחת הגופה גילה כי פציעתו של הקשיש הייתה כה חמורה עד שהיה מדמם למוות גם אם צוות האמבולנס היה מפנה אותו מוקדם יותר לבית החולים.
שניים מהנאשמים טענו כי סברו שמדובר בפנסיונר חסר קורת גג. כמה חסרי בית בגרמניה דרים תחת מכונות כספומט. הנאשמת בת ה-39 טענה כי בעבר הוטרדה על ידי הומלסים ועל כן בחרה שלא לסייע.
עם זאת, תובע אחר היה ספקן לגבי הטיעון הזה ואמר כי האיש היה לבוש היטב, שוכב באמצע החדר ללא שק שינה או חפצים סביבו.
על פי החוק הגרמני, אי מתן סיוע למקרה חירום רפואי גורר ענישה של קנס כספי או עד שנה במאסר. אנשים נדרשים לפחות להזעיק את שירותי החירום אם אינם יכולים לסייע בעצמם או שהם חסרי ניסיון בהגשת עזרה ראשונה. בית המשפט הטיל על השלושה קנסות בסך כ-4,000 דולרים כל אחד.
האירוע גרר ויכוח בגרמניה. היו שטענו כי פסיקת בית המשפט מסמלת את אדישות החברה בגרמניה לסבלם של הסובבים אותם. התובעת צוטטה באומרה כי הקנסות חייבים להיות כבדים כיוון ש"החובה לסייע לאדם אחר הופרה באופן בוטה", והוסיפה כי הקנסות ישלחו איתות כי "אסור שנגיע למצב בו החברה מתעלמת ממצוקת האחר".
בישראל: החוק מחייב לסייע לאדם במצוקה
בישרא לנחקק בשנת 1998 חוק "לא תעמוד על דם רעך", הגרסה הישראלית ל"חוק השומרוני הטוב" המקובל במדינות רבות בעולם. החוק מחייב סיוע לאדם הנמצא במצוקה, וקובע כי המשתמט מן החובה עובר על דיני העונשין.
החוק קובע חובה על אדם להושיט עזרה לאדם הנמצא לנגד עיניו עקב אירוע פתאומי, בסכנה חמורה ומיידית לחייו, לשלמות גופו או לבריאותו, כאשר לאל-ידו להושיט את העזרה מבלי להסתכן או לסכן את זולתו. על פי החוק, גם קריאה לשרותי ההצלה (משטרה או מד"א) נחשבים כסיוע לאדם במצוקה.
"ישראל היא אחת המדינות המתקדמות בנושא הטלת החובה על עובר אורח לעזור לאדם במצוקה" מסביר עו"ד נעם יהל, "זאת על בסיס החיוב ההלכתי לא תעמוד על דם רעך ככתוב בספר ויקרא. על פי החוק, מתן העזרה יכול להיות גם באמצעות קריאה לרשויות החירום או קריאה לאדם אחר שיכול לסייע".
"החוק מתייחס גם לנזק ולהוצאות שעשוי להוציא נותן העזרה" מוסיף עו"ד יהל, "הוא קובע כי המסייע יהיה זכאי לשיפוי בגין הוצאותיו ונזקיו, ואת האפשרות של בית המשפט לחייב את מי שגרם לסכנה לשפות את מי שהושיט את העזרה על הוצאותיו הסבירות".