מחאת הנכים: מפגינים חסמו את צומת רעננה
רגע אחרי שהחג הסתיים התחדשה מחאת הנכים, שממשיכים לדרוש להשוות את קצבתם לשכר המינימום. לאחר חסימות בנתיבי איילון בשעות הבוקר ובכביש החוף אחה"צ, עברו המפגינים לצומת רעננה
ממשיכים במחאה: מפגינים נכים חסמו הערב (יום א') לתנועה את צומת רעננה לכל הכיוונים ודרשו להשוות את קצבת הנכות לשכר המינימום. לאחר כשעה שבה התנועה במקום לסדרה.
זמן קצר קודם לכן הם חסמו את כביש החוף לצפון במחלף יקום. כתוצאה, כביש 2 לצפון נחסם לתנועה במחלף שפיים ושוטרים כוונו את התנועה. כעבור כשעה ורבע נפתח כביש החוף לתנועה. חלק מהנהגים לא קיבלו בהבנה את ההפגנה וצפרו. יש כאלה שגם ירדו מהמכוניות והתעמתו עם הנכים. "אני משלם מסים, מה אתם רוצים ממני? אתם לא משלמים מסים!", אמר נהג אחד, ואחר הוסיף: "אתה בכלל לא נכה, אתה בריא כמו שור! לך לעבוד!". נהג נוסף אמר: "זה מאבק פוליטי!".
מוקדם יותר נרשמו שיבושים במשך שעה בוחצי בדרך השלום בתל אביב, שנפתחה לאחר שעה וחצי; נתיבי בי איילון לכיוון דרום במחלף קק"ל נסגרו לשעתיים לאחר שמפגינים חסמו את נתיבי התנועה במלואם. החסימה נעשתה על ידי אנשי ארגון "הנכים הופכים לפנתרים".
לאחר שעתיים של חסימה מוחלטת, נפתחו שני נתיבים במחלף קק''ל באיילון לכיוון דרום מתוך ארבעה. הירידות לאיילון מכביש 5 נפתחו אף הן, וכך גם מחלף שבעת הכוכבים.
בהמשך שיבשו הנכים את התנועה מחלף רוקח לצפון, שם נעו באיטיות במכוניותיהם. עומסי תנועה נרשמו גם ממחלף חיל שריון לצפון. שוטרי משטרת ישראל כיוונו את התנועה במקום.
מוביל ארגון "הנכים הופכים לפנתרים", אייל כהן: "עקב מהלך חד צדדי של ממשלת ישראל שמתעללת בציבור הנכים, מהיום כבישי הארץ ייחסמו בצירים ראשיים למשך זמן ממושך מבעבר. שום מתווה לא יתקבל אם נציג 'הנכים הופכים לפנתרים' לא יהיה חלק משולחן הדיונים בכנסת".
ניקולה רוסטוביך, בן 25 מחדרה, הוא אחד הנהגים שנתקע במחסום: "אני לא מתוסכל. אם זה מה שיעזור להם ויעשה להם טוב - למה לא?", אמר הצעיר. "מבחינתי אני אהיה כאן כמה שהם צריכים. אני אמנם ממהר לעבודה, אבל לא נורא. הודעתי בעבודה שאני מאחר כי קיבלתי שורה ראשונה למחאת הנכים".
אילן נישט, נהג מונית בן 64 ממושב אחיטוב: "למרות שזה פוגע לי בפרנסה, אני תומך במחאת הנכים. זה לא מפריע לי. אני מוכן להיות פה שעות, רק שהם יצליחו".
נהג אחר: "אני כואב את כאבם אבל זה מוגזם. אנחנו במדינת חוק והמשטרה לא מצליחה להשתלט. אני מכבד כל מחאה אבל יש חוק במדינה". נועה, בת 42 מהוד השרון: "אין ספק שהמחאה מוצדקת. אמנם חבל שזה פוגע בסוף באזרח, אבל אני מבינה את הייאוש. בשבילי זה לאחר לעבודה, בשבילם זה החיים".
במקביל, ההסתדרות פתחה הבוקר בקמפיין תחת הכותרת "לא מפקירים את הנכים". הקמפיין יכלול שלטי חוצות ברחבי הארץ, מודעות בעיתונים ועל גבי אוטובוסים. זאת הפעולה הראשונה של ההסתדרות בנושא מאז שהיו"ר אבי ניסנקורן הכריז על תמיכה במאבק להעלאת קצבאות הנכות לפני כשבועיים וחצי, בתום פגישה עם ראשי ארגוני הנכים.
אלכס פרידמן, יו''ר ארגון ''נכה, לא חצי בן אדם'', הגיב בסיפוק על החלטת ההסתדרות: "רבע מיליון נכים 'חגגו' את החג רעבים, אבל כעת החגיגה הסתיימה. המאבק על הזכות הבסיסית לחיות בכבוד יימשך ויחריף כל עוד הממשלה לא תשנה את גישתה כלפי הנכים. אנחנו בני אדם, הגיע הזמן להפסיק את ההתעללות. תודה לאבי ניסנקורן על התמיכה החשובה והעמידה במילתו".
בשבוע שעבר התקיים בכנסת דיון מיוחד, אך פחות ממחצית מחברי הכנסת נכחו בו ורובם הגיעו מהאופוזיציה. הדיון התקיים בשל דרישת הנכים להשוות את קצבת הנכות, שעומדת על 2,342 שקלים לחודש, לשכר המינימום. "אי אפשר להשמיד אותנו עם k300", אמרה אחת ממנהיגות המחאה נעמי מורביה.
יו"ר הקואליציה דוד ביטן אמר בדיון כי "ראש הממשלה במפורש הוציא הודעת תמיכה במתווה שסיכמנו בכנסת. ההתקפות על ראש הממשלה ועל שר האוצר – אין להם שום מקום כי הם תומכים במתווה. אני מציע לא לעשות סיבוב פוליטי".