שתף קטע נבחר

 

הרבה יותר ממה שאתם יודעים: למה לקחת ויטמין C

נכון שהוא נחשב ל"תרופת סבתא" שעוזרת במקרים של הצטננות, אבל לוויטמין C יש תכונות נוספות שהופכות אותו לרכיב חובה בתפריט התזונתי. למי מומלץ לצרוך אותו דרך תזונה ומי צריך לקחת תוסף, באילו מזונות מהצומח ניתן למצוא כמויות גדולות ממנו וכיצד הוא מסייע במניעת פרפור פרוזדורים? הדיאטנית תמי אדיב עם התשובות

גם אתם כבר מריחים את החורף? העונה הקרה בפתח, ואיתה גם ההצטננויות הרגילות. אם אתם חושבים על חיזוק מערכת החיסון שלכם לקראת החורף, ושוקלים לקחת ויטמין C כתוסף תזונה או דרך המזון, תשמחו ודאי לדעת ששימוש קבוע בו מפחית את אורכן של ההצטננויות ועוצמתן, אבל יש לו גם תכונות בריאותיות רבות נוספות, וחשובות לא פחות. הנה כמה מהן:

 

ויטמין C מסייע בספיגת מינרלים כמו ברזל, סידן ואבץ

ויטמין C עוזר לסידן, אבץ וברזל ממקור צמחי (non hem iron) לעבור בתעלות הספיגה במעיים בצורה יעילה יותר. לצמחונים, טבעונים וכאלו הממעטים באכילת בשר אדום, מומלץ להוסיף מקור ויטמין C לכל ארוחה עשירה בברזל. שילוב סידן עם ויטמין C יעיל גם עבור אלו שבריאות העצם חשובה להם.

 

ויטמין C מנטרל חומרים הגורמים לנזקים בגוף

הוויטמין C הוא נוגד חמצון עוצמתי, והוא מאט ואף עשוי לעצור את פעילותם של הרדיקלים החופשיים - שמזיקים לגוף. בנוסף, הוא עוזר לשחרר נוגדי חמצון אחרים כמו ויטמין E למשל, ולהחזירם לפעילות תקינה. בנוסף, ויטמין C מאט את יצירתם של חומרים פרו סרטניים (ניטרוזאמינים).

 

ויטמין C נגד הצטננות. תרופת סבתא שעובדת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ויטמין C נגד הצטננות. תרופת סבתא שעובדת(צילום: shutterstock)
 

נטילת תוסף של ויטמין C עשויה להפחית את הסיכוי לפרפור פרוזדורים אחרי ניתוח מעקפים

פרפור פרוזדורים (AF - Atrial fibrillation) הוא תופעה נפוצה אחרי ניתוח מעקפי לב ועלולה לגרום לשבץ מוחי ואף לתמותה. בסקירת מאמרים שפורסמה ב-2016 נמצא כי נטילת תוסף ויטמין C של 2 גרם בערב שלפני הניתוח, ושל 2-1 גרם במשך חמשת הימים שלאחר הניתוח, הורידה את הסיכון לפרפור פרוזדורים.

 

למי מומלץ לצרוך ויטמין C כתוסף תזונה?

ויטמין C נמצא באופן טבעי בירקות ופירות טריים כמו עגבנייה, פלפלים, פירות הדר, תותים, קיווי, וכרוב, וזוהי הדרך הבריאה והמומלצת ביותר לצרוך אותו, בעיקר הודות לאפקט המעצים בשילוב עם רכיבים תזונתיים אחרים במזון. דוגמא מובהקת לכך ניתן למצוא בפלפלים אדומים, שמכילים, בנוסף לכמות גבוהה של ויטמין C, גם ויטמין E, ברזל ורכיבים נוספים.

 

אבל במצבים כמו קושי בלעיסה, צורך בהפחתת מזון עתיר סיבים (כמו בהפרעות שונות במערכת העיכול) וגם בררנות מזון המופיעה אצל ילדים וקשישים, נטילת תוסף ויטמין C מסייעת להשלים את החסר.

 

עשיר בוויטמין C ובברזל - השילוב המושלם. פלפל אדום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשיר בוויטמין C ובברזל - השילוב המושלם. פלפל אדום(צילום: shutterstock)
 

כמה ויטמין C צריך לקחת ביום? תלוי במצבכם הבריאותי

הצריכה היומית המומלצת של ויטמין C משתנה בהתאם למצבנו הבריאותי. אישה בריאה זקוקה ל-75 מ"ג ביום, גבר בריא זקוק ל-90 מ"ג ביום ומעשנים זקוקים לתוספת יומית של 35 מ"ג. יכולותיו נוגדות החמצון של ויטמין C מאפשרות לו להילחם ברדיקלים חופשיים (חומרים שבכמות גדולה, זורעים הרס בגוף) הנוצרים בגוף בעקבות עישון, קרינה, זיהום אויר ועוד.

 

נשים בהיריון זקוקות לכמות גבוהה יותר של ויטמין) C85 מ"ג ביום). הריוניות הממשיכות לעשן זקוקות לכמויות גדולות אף יותר שכן עישון במהלך ההיריון משפיע לרעה על התפתחות הריאות של העובר. נמצא כי נטילת תוסף תזונה של 500 מ"ג ויטמין C אצל נשים מעשנות בהיריון, סייעה לשפר את הפגיעה בתפקודי הנשימה והופעת צפצופים (Wheezing) אצל התינוקות סמוך לזמן לידתם ואף שנה לאחר מכן.

 

האם יש דבר כזה יותר מדי ויטמין C?

כן. הגבול העליון של ויטמין C המומלץ לצריכה הינו 2000 מ"ג ביום. בכמויות נמוכות יותר, עודפי הוויטמין מופרשים בשתן. עם זאת, אם יש אבנים בכליות, או כשנמצאים במצבי סיכון להיווצרותן (כמו הפרעות עיכול שונות המתבטאות בתת ספיגה של שומן), לא מומלץ לקחת תוספי ויטמין C ואף מומלץ להגביל את צריכתו מהמזון.

 

הכותבת היא תזונאית קלינית (B.Sc, R.D.), מתמחה בסוכרת, קיצורי קיבה, טבעונות וגסטרו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כתוסף או דרך האוכל? ויטמין C
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים