שתף קטע נבחר

 

הימין הקיצוני נכנס לפרלמנט הגרמני, מאות הפגינו: "חזירים נאצים!"

אנגלה מרקל נבחרה לכהונה רביעית רצופה כקנצלרית ותשבור את הראש איך להקים קואליציה בלי הסוציאל-דמוקרטים שנחלו מפלה. אבל הסיפור של הבחירות בגרמניה הוא כניסתה לפרלמנט של מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" שמתנגדת למהגרים. הארגונים היהודיים מודאגים: "אנו מקווים שהממשלה שתקום תילחם בתופעת הגזענות והשכחת השואה הרווחת במפלגה זו"

 

החגיגות במטה מפלגת הימין הקיצוני    (צילום: רויטרס)

החגיגות במטה מפלגת הימין הקיצוני    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מאות מפגינים התאספו אמש (א') בברלין מול המועדון שבו חגגה מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) את הישגה הגדול - כניסתה לפרלמנט לראשונה בתולדותיה והפיכתה למפלגה השלישית בגודלה בגרמניה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"כל ברלין שונאת את ה-AfD!" ו"חזירים נאצים!", היו כמה מהסיסמאות שצעקו המפגינים. חלקם השליכו בקבוקים בשעה שהמשטרה המקומית ניסתה להרחיק אותם מהמקום. קודם לכן נערכה הפגנה גדולה נגד מפלגת הימין הקיצוני בכיכר הגדולה אלכסנדרפלאץ במזרח ברלין.  

 

מרקל: "אקים ממשלה יציבה"    (צילום: רויטרס)

מרקל: "אקים ממשלה יציבה"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפלגת הימין הקיצוני זכתה ב-12.6 אחוזים מקולות הבוחרים בבחירות הפדרליות שנערכו בגרמניה. ארגונים יהודיים בגרמניה הביעו את דאגתם מכניסתה של מפלגת AfD לפרלמנט ומהתחזקות הלאומנים במדינה.

 

מרקל ניצחה, אבל מאוכזבת: "קיווינו לתוצאה טובה יותר"

הקנצלרית אנגלה מרקל רשמה ניצחון כשהאיחוד הנוצרי שמרני בראשותה קיבל 33% אחוזים מהקולות, הרבה יותר מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית של מרטין שולץ שקיבלה 20.5 אחוזים בלבד - ההישג הגרוע ביותר שלה מאז מלחמת העולם השנייה. בבחירות הקודמות ב-2013 קיבל הגוש בראשות מרקל 41.5 אחוזים, ובבחירות אתמול נרשמה ירידה בתמיכה בה, אך עדיין תהיה זו שתרכיב את הממשלה הבאה. "אין שאלה לגבי זה, קיווינו לתוצאה קצת יותר טובה. זה ברור לגמרי", אמרה הקנצלרית לתומכיה הרבים, חלקם צעקו "אנג'י! אנג'י!".

 

"אנחנו, איחוד ה-CDU/CSU, המפלגה החזקה ביותר. יש לנו מנדט להקים ממשלה ולא יכולה לקום שום ממשלה נגדנו", אמרה הקנצלרית שסיימה 12 שנות כהונה ונבחרה לכהונה רביעית בתפקיד. "כמובן שאנחנו מתמודדים מול מבחן עצום, ה-AfD נכנסים לפרלמנט. אנחנו נבצע בדיקה מעמיקה משום שאנחנו רוצים לזכות בחזרה במצביעים של ה-AfD על ידי פתרון בעיות והקשבה לדאגות שלהם ולפעמים לחששות שלהם, אבל מעל הכול דרך פוליטיקה טובה".

ניצחון חמוץ-מתוק. מרקל ואנשי מפלגתה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ניצחון חמוץ-מתוק. מרקל ואנשי מפלגתה(צילום: AFP)

מרטין שולץ והסוציאל-דמוקרטים הודו בהפסדם והכריזו שיילכו לאופוזיציה ולא ייכנסו שוב לממשלתה של מרקל. סגן יו"ר מפלגת המרכז-שמאל מנואלה שווסיג אמרה שהתוצאה מהווה תבוסה קשה והוסיפה: "המשמעות היא שהגיעה סופה של הקואליציה הגדולה, אנחנו ניכנס לאופוזיציה". עוד היא אמרה: "עבורנו זה ברור מאוד שהבוחרים נתנו לנו את המשימה לעמוד בראש המפלגה החזקה ביותר באופוזיציה", שולץ, שבתחילת הקמפיין עוד נראה כמי שמסוגל לאתגר את הקנצלרית הוותיקה, אמר לאחר פרסום המדגמים: "זהו יום מר לסוציאל-דמוקרטים בגרמניה, הפסדנו את הבחירות".

 

המכה של הסוציאל-דמוקרטים: "נלך לאופוזיציה"

לדברי שולץ, מפלגתו "תמשיך להילחם למען דמוקרטיה, סובלנות וכבוד" באופוזיציה". הוא זכה לתשואות מצד תומכיו כשהודיע על ההחלטה שלא להיכנס לקואליציה הבאה. "אנחנו מבצר הדמוקרטיה".

 

מפלגת המרכז-שמאל ניסתה ללא הצלחה להבדיל את עצמה מהשמרנים של מרקל שאיתם הייתה שותפה בקואליציה האחרונה. "ה-SPD ספגה נזק מחוסר שביעות הרצון מהממשלה הנוכחית", אמר טייסון ברקר, מומחה לפוליטיקה גרמנית במכון "אספן". "היא לא הצליחה להציג קווים ברורים של אופוזיציה ל-CDU של מרקל ושילמה את המחיר בהיעדר התלהבות".

 

למרות העזיבה הצפויה של הסוציאל-דמוקרטים את הקואליציה, מרקל הבהירה שהיא לא מתכוונת להקים ממשלה צרה, אלא ממשלה רחבה ויציבה. המשא ומתן הקואליציוני יחל בקרוב ומרקל הודתה שהוא לא יהיה קל ועשוי להימשך כמה חודשים. עם זאת, היא אמרה "אנחנו חיים בתקופות סוערות" ומפלגות אחרות חייבות לגלות אחריות. "בכוונתי להשיג ממשלה יציבה בגרמניה וזה היה סימן ההיכר של המדינה", היא הוסיפה.

 

רוצה להקים ועדת חקירה נגד החלטת מרקל לקלוט מהגרים ב-2015. מנהיגת "אלטרנטיבה לגרמניה" אליס ויידל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רוצה להקים ועדת חקירה נגד החלטת מרקל לקלוט מהגרים ב-2015. מנהיגת "אלטרנטיבה לגרמניה" אליס ויידל(צילום: gettyimages)
"המפלגה החופשית הדמוקרטית" הליברלית רשמה הישג יפה כשקיבלה 10.6 אחוזים מקולות הבוחרים. המפלגה שהייתה שותפה של מרקל בקואליציה השנייה שלה בשנים 2013-2009 הפסידה בבחירות הקודמות את כל המושבים שלה בבית הנבחרים, אך כעת היא שבה אליו. מפלגת "הירוקים" קיבלה 9.1 אחוזים ומפלגת "דה לינקה" מהשמאל הקיצוני קיבלה 9 אחוזים.

 

נשיא ועידת רבני אירופה: "מרקל - המנהיג האחראי של העולם המערבי"

נשיא ועידת רבני אירופה ורבה של מוסקבה, הרב פנחס גולדשמידט, הגדיר אמש את מרקל "המנהיג האחראי של העולם המערבי ותקוותה של אירופה", וציין לשבח את עמידתה על זכויות היהודים לחופש דת ואת תמיכתה בקהילה היהודית. עוד הוסיף כי "עתיד ההסכם עם איראן בנוגע לתוכנית הגרעין, וכן יחסה של אירופה לישראל, יושפעו במידה רבה על ידי מדיניות גרמניה, המדינה המובילה באיחוד האירופי". הרב גולדשמידט הביע דאגה מעליית הימין הקיצוני, ואמר: "אנו מקווים שהממשלה שתקום תצליח להתמודד עם האתגר הזה וללחום בתופעת הגזענות והשכחת השואה הרווחת במפלגה זו".

 

בשבועות האחרונים הבטיחו מנהיגי "אלטרנטיבה לגרמניה" להעניש "ביד קשה" את מרקל על שפתחה את גבולות גרמניה בפני המהגרים. בחודשים האחרונים השמיעו בכירי המפלגה שורה של הצהרות שנויות במחלוקת, בכלל זה הקריאה לשרת ההגירה של גרמניה "לזרוק את עצמה" לטורקיה, ארץ מוצאם של הוריה. אף שמפלגת הימין הקיצוני זכתה לפחות תמיכה ממקבילתה בצרפת של מרין לה פן, אבל האפשרות שמפלגה ששר החוץ הגרמני השווה לנאצים תחדור ללב הדמוקרטיה הגרמנית הטרידה רבים במפלגות האחרות.

 

מראשי מפלגת הימין הקיצוני. פראוקה פטרי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מראשי מפלגת הימין הקיצוני. פראוקה פטרי(צילום: gettyimages)

ירג מיוטן, בכיר במפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה", אמר בעקבות תוצאות הבחירות ש"הבונדסטאג צריך לבצע מדיניות לטובת האינטרס של העם הגרמני".

 

מפלגת הימין הקיצוני מתגוננת: "אנחנו לא מקבלים גזענות ושנאת זרים"

"אני רוצה להדגיש שאנחנו מקבלים אנשים עם היסטוריה של הגירה, כל זמן שהם משתלבים באופן מלא בחברה הגרמנית", אמר מיוטן. "יתר על כן, אני רוצה שאם מרקל תגן על חוקיות ההחלטות שלה ב-2015 (לקלוט מהגרים), אז היא צריכה להיות חלק מחקירה פרלמנטרית לבדיקת חוקיות ההחלטות הללו. אנחנו לא מקבלים גזענות ושנאת זרים, למעשה, רגשות כאלה אינם קיימים במפלגה שלנו". עם זאת הוא הוסיף: "בכמה ערים גרמנים שבהם אני מבקר, אני רואה רק גרמנים בודדים ברחובות".

 

אלכסנדר גאולנד, מבכירי "אלטרנטיבה לגרמניה", דוחה את הטענות שלפיהן אנשי מפלגתו נאצים וטוען כי פוליטיקאים אחרים משתמשים בתווית הזו בגלל הפופולריות של המפלגה. "אלטרנטיבה לגרמניה" זכתה בשנים האחרונות לתמיכה בעקבות הקריאה לסגור מיד את גבולות גרמניה, לקבוע מכסת מינימום מינימלית לגירוש מבקשי מקלט ולמנוע ממהגרים להביא את משפחותיהם לגרמניה.

 

"מוות לפשיזם" בהפגנת המאות בברלין מול המטה של מפלגת הימין הקיצוני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מוות לפשיזם" בהפגנת המאות בברלין מול המטה של מפלגת הימין הקיצוני(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: איתי משיח) (צילום: איתי משיח)
(צילום: איתי משיח)

גאולנד בן ה-76, עורך דין בהשכלתו, אמר שגרמניה שייכת לגרמנים, שלאיסלאם אין מקום בה ושגל המהגרים יפגע בכולם. גאולנד עורר זעם כשאמר באירוע בחירות אחר שהגרמנים אינם צריכים עוד לשמוע דברי תוכחה על עברם הנאצי וכי עליהם להתגאות בהישגי חייליהם בשתי מלחמות העולם. כן, גם זו שבה הם רצחו שישה מיליון יהודים.

 

גאולנד אמר לרויטרס כי אחרי כניסתה לפרלמנט תקרא "אלטרנטיבה לגרמניה" להקים ועדה שתחקור את הקנצלרית מרקל: "אנחנו רוצים שהחלטת מרקל להביא מיליון בני אדם לארצנו תיחקר ואנחנו רוצים שהיא תיענש קשות על כך". שותפתו להנהגת המפלגה אליס ויידל חזרה על קריאתו לחקור את מרקל לאחר פרסום תוצאות הבחירות.

 

את "אלטרנטיבה לגרמניה" הקימו ב-2013 כמה אקדמאים ממתנגדי האיחוד האירופי, ושלא כמפלגות ימין קיצוני קודמות בגרמניה היא נעשתה מקובלת בחברה. מנפרד גלנר ממכון הסקרים "פורסה" הסביר שאנשים ממעמד הביניים שעברו הקצנה הרגישו בנוח עם האפשרות שיצביעו למפלגה הזו לצד התומכים המסורתיים של הימין הקיצוני. "אתה לא מצביע לגלוחי ראש, אבל אתה יכול להצביע במקום זה לפרופסורים בחליפות", הסביר גלנר.

פורסם לראשונה 24/09/2017 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
חוגגת. מנהיגת "אלטרנטיבה לגרמניה" אליס ויידל
צילום: gettyimages
מומלצים