שתף קטע נבחר

תוך 3 חודשים: מצלמות יופעלו בכל בתי האבות

אלה היו תמונות שזיעזעו את המדינה: התעללות בקשישים חסרי ישע במוסדות סיעודיים. כדי להילחם בתופעה החליט משרד הבריאות להציב בהם מצלמות. בימים האחרונים, לאחר שנפתרו הבעיות האתיות, אישר משרד המשפטים את הרפורמה. בעוד שלושה חודשים יתחיל מערך התיעוד לפעול, וייתן שקט גם למאושפזים וגם לבני משפחותיהם

בשורה לקשישים המתגוררים בבתי־האבות ובבתי־החולים הסיעודיים וגם לבני משפחותיהם: ל"ידיעות אחרונות" נודע כי משרד המשפטים אישר בימים האחרונים את תקנות משרד הבריאות המחייבות התקנת מצלמות בכל המוסדות הללו ברחבי המדינה. ההערכה היא כי בתוך 3 חודשים ייכנס החוק לתוקפו וכי מיד לאחר מכן ייפרסו המצלמות.

 

בתי־האבות הסיעודיים עלו לכותרות לפני כמה חודשים בעקבות תחקירים ב"ידיעות אחרונות" ובכלי תקשורת נוספים שחשפו התעללות בקשישים השוהים בהם. הצילומים עוררו סערה ציבורית, והמדינה החליטה לפעול לשינוי המצב.

 

 

 ( ) ( )

 

לפני כחודש וחצי הגיש שר הבריאות יעקב ליצמן את תצהיר החוק להתקנת המצלמות. משרד המשפטים הביע בהתחלה התנגדות בנימוק שקיימות בעיות אתיות בצילום של קשישים חסרי ישע במרחב הפרטי שלהם. כן עלה חשש שחלק מהצילומים ידלפו החוצה וכי בני משפחות יתנגדו למהלך בטענה לפגיעה בפרטיות.

 

במשרד הבריאות התעקשו. "הודענו למשרד המשפטים שאם הוא לא ימצא דרך להכשיר את הצבת המצלמות נסיר את אחריותנו מבתי־האבות הסיעודיים", סיפר אתמול גורם בכיר במשרד הבריאות. משרד המשפטים התרצה, ובכך נסללה הדרך לביצוע הרפורמה. כאמור, ההערכה היא כי בתוך כמה חודשים ירושתו כל המוסדות במצלמות מעקב, על חשבון המדינה. העלות מוערכת בכ־200 מיליון שקלים.

 

מוסד שיסרב להתקין מצלמות — יישלל רישיונו. מוסד חדש שיסרב לא יקבל רישיון הפעלה. במשרד הבריאות אומרים כי הצבת המצלמות נועדה גם לצורכי הרתעה וגם לצורכי חקירה, במקרה של חשד לפגיעה במי מהמאושפזים.

 

וכך זה יעבוד: במוסדות יותקנו שלטים בולטים לעין המכריזים כי בשטחם פועלים מצלמות; המצלמות יהיו גלויות לעין ויותקנו בכל האזורים שבהם נמצאים המאושפזים. הן יתעדו את הנעשה 24 שעות ביממה, כולל בחדרי הקשישים, בשירותים ובמקלחות שלהם. קשיש שיבקש לא להציב מצלמה בשירותים או במקלחת יידרש להציג את בקשתו בכתב, והיא תיענה;

 

המצלמות ינפיקו תמונות מטושטשות (בגלל צנעת הפרט), אך ברורות מספיק כדי להבין מה קורה במקרה של חקירה משטרתית והעמדה לדין; הצילומים יתבצעו ללא סאונד (מחשש לעבירה על חוק האזנות הסתר) ויועברו למוניטור שאליו תהיה גישה למורשים בלבד — שייקבעו על ידי ההנהלה;

 

המצלמות וכל מחשב או התקן שעליו נשמרות הקלטות הצילומים לא יהיו מחוברים לאינטרנט או לקו טלפון, מחשש לזליגת התמונות; צילומים ייבדקו רק כישתעורר חשד להתעללות או במקרה של קבלת תלונה, והם יושמדו לאחר 90 יום; כל אירוע חריג ידווח לרשויות הסוציאליות או למשטרה וכן למשרד הבריאות.

 

שר הבריאות יעקב ליצמן אמר אתמול (א') ל"ידיעות אחרונות": "מדובר בחובה מוסרית. אני מודע לקיומן של מניעות אתיות, אך שלומם של הסיעודיים גוברת על כל שיקול אחר. אני שמח שמשרד המשפטים מצא את הדרך החוקית לאשר את היוזמה שלנו". ממשרד המשפטים נמסר: "המשנה ליועץ המשפטי לממשלה קבע כי ניתן לקבל את בקשת משרד הבריאות לגבש מתווה להפעלת מערכת הצילום תוך שמירה על פרטיות המטופלים והצוות".

 

יו"ר השדולה למען הגמלאים וחבר ועדת הבריאות של הכנסת, ח"כ איציק שמולי, על הפרסום הבוקר כי משרד הבריאות אישר את התקנת המצלמות בבתי האבות: "אני מברך את משרד הבריאות על השינוי המבורך במדיניותו, בכך שהסיר את התנגדותו העיקשת להצעת החוק שלי להצבת מצלמות בבתי האבות הסיעודיים והודיע הבוקר על התקנתן. המצלמות מהוות נדבך חשוב בהגנה על הקשישים חסרי הישע באותם המקומות. מקץ שנה מאז שפורסמו בתקשורת המראות המזעזעים הגיע הזמן לעבור מדיבורים ותירוצים - למעשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התעללות בקשישים. המצלמות יעקבו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים